Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: losowe wysyłanie maili
Forum PHP.pl > Forum > PHP
morsdicti
Witam,

Mam takie pytanie, czy istnieje jakaś możliwość aby rozwiązać następującą kwestie:

Posiadam skrypt zintegrowany ze stroną WWW i z formularzem na niej zawartym. Formularz ma charakter formularza zamówienia. Domyślnie mail przychodzi na podany w treści kodu PHP który zamieszczam niżej, adres email. Chciałbym aby to działało w nieco inny sposób. Mianowicie, aby raz mail szedł na adres email (przyjmijmy jego oznaczenie jako emailA) a drugi raz na inny (emailB) ... czyli pierwszy klient wysyła zamówienie z formularza, przychodzi ono na emailA, następny klient zamawia i przychodzi na emailB .... nstępny na emailA, następny na emailB ... i tak w koło .... czy można to jakoś zrobić ?

Na chwile obecną korzystam z takiego skryptu ....

<?PHP
$adresat = 'email@email.pl'; // pod ten adres zostanie wysłana // wiadomosc

@$nazwisko = $_POST['nazwisko'];
@$telefon = $_POST['telefon'];
@$email = $_POST['email'];
@$ulica = $_POST['ulica'];
@$dom = $_POST['dom'];
@$kod = $_POST['kod'];
@$miasto = $_POST['miasto'];
@$platnosci = $_POST['platnosc'];
@$uwagi = $_POST['uwagi'];
@$oswiadczam = $_POST['oswiadczam'];

$wiadomosc =
"
Imie i nazwisko: ".$_POST['nazwisko']."

Ulica: ".$_POST['ulica']."

Numer domu: ".$_POST['dom']."

Kod pocztowy: ".$_POST['kod']."

Miasto: ".$_POST['miasto']."

e- mail: ".$_POST['email']."

Platnosc: ".$_POST['platnosci']."

Uwagi klienta: ".$_POST['uwagi']."

Regulamin: ".$_POST['oswiadczam']."

";

$header = "From: ".$_POST['nazwisko']." \nContent-Type:".
' text/plain;charset="iso-8859-2"'.
"\nContent-Transfer-Encoding: 8bit";
if (mail($adresat, 'Zamowienie', $wiadomosc, $header))

echo '<p><center><h2><br><br><br><br>Czekaj na maila zwrotnego z potwierdzeniem...<br><br>Odpowiemy najszybciej jak to możliwe !<br><a href="index.html">Powrót na stronę główną</a></h2></center></p>';
else
echo '<p><b>NIE</b> wysłano maila!</p>';

?>
vermis
Da się. Definiujesz 2 adresy i zapisujesz do pliku, na który ostatnio wysłałeś maila. Przy kolejnej wysyłce sprawdzasz adres z pliku bierzesz drugi, wysyłasz i zapisujesz go do pliku. I tak w kółko.
morsdicti
tak tylko ze chodzi i mi o to, aby przychodzilo raz na jeden raz na drugi automatycznie a nie na dwa na raz smile.gif
Lars_18
Rozwiązanie, które podpowiedział ci ~vermis jest dobre. Wystarczy że będziesz miał jakieś pole w bazie danych (lub plik tekstowy), który będziesz sprawdzał przed wysłaniem E-maila (przyjmijmy że w tym polu/pliku znajduje się wartość 1 lub 2). Jeżeli pole ma wartość 1 wysyłasz wiadomość na pierwsze konto i aktualizujesz pole w bazie. Tak samo jeżeli pole będzie miało wartość 2. To proste.

A tak w ogóle, staraj się używać bbCode i nie ukrywaj Notice'ów (które jak mniemam wyskakują ci przy wywołaniu skryptów), tylko napisz poprawnie ten skrypt - sprawdzaj, czy zmienne istnieją przed ich użyciem.
vermis
Cytat(morsdicti @ 8.06.2010, 23:41:01 ) *
tak tylko ze chodzi i mi o to, aby przychodzilo raz na jeden raz na drugi automatycznie a nie na dwa na raz smile.gif

A w którym miejscu ja napisałem, że masz wysyłać na 2 adresy?
Przeczytaj dokładnie co napisałem i zastanów się chwilę, a zobaczysz, że to rozwiązanie Twojego problemu.
morsdicti
a jakbym w w pierwszej linijce zminił na $adresat = (rand(0,1)==0)? 'emial1@wp.pl' : 'email2@wp.pl'; bo przyznam szczerze nie rozumiem co zostało mi wcześniej napisane smile.gif

Cytat(Lars_18 @ 8.06.2010, 23:46:43 ) *
A tak w ogóle, staraj używać bbCode i nie ukrywaj Notice'ów (które jak mniemam wyskakują ci przy wywołaniu skryptów), tylko napisz poprawnie ten skrypt - sprawdzaj, czy zmienne istnieją przed ich użyciem.

Hmm ... ja nie jestem biegły w php i bazach danych smile.gif może zadam pytanie inaczej, prosze o gotowy skrypt jak to rozwiązać ... albo publicznie na forum albo prywatnie (oczywiście nie za darmo) ... z góry przepraszam za nie użycie bbCode itd ... postaram się na przyszłość zamieszczać posty zgodnie z obowiązującymi zasadami.

Lars_18, masz zupełna racje, ten skryp który napisałem, wysyła "puste" emaile smile.gif w znakomitej większości przychodzą do mnie puste maile bo nie ma "sprawdzania" czy zmienne istnieją smile.gif ale niestety za zielony jestem aby to dopisać do kodu ...
vermis
  1. $adres1 = 'emial1@wp.pl';
  2. $adres2 = 'emial2@wp.pl';
  3.  
  4. if (file_exists('prev.txt')) {
  5. $prev = file_get_contents('prev.txt');
  6. } else {
  7. $prev = $adres1;
  8. }
  9.  
  10. $adresat = ($prev==$adres1)? $adres2 : $adres1;
  11. file_put_contents('prev.txt',$adresat);

mam nadzieję, że się nie walnąłem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.