Savail
18.06.2010, 20:02:15
Witam
Chciałem ulepszyć swój skrypt rejestracji i wprowadzić pole `termin` w ktorym chcę przechowywać pozostały czas do usunięcia danych o użytkowniku z bazy jeśli użytkownik nie odebrał linku aktywacyjnego. Jaką metodą się posłużyc do tego typu odliczania czasu? Spotkałem się już z time() date() session lifetime ale nie wiem którą wybrac i jak je zastosować aby skrypt automatycznie usunął dane po minięciu wskazanego czasu.
Będę ogromnie wdzięczny za wszelkie wskazówki porady i pomoc
tehaha
18.06.2010, 20:11:52
najprościej będzie jak sobie będziesz do tej kolumny wstawiał datę terminu, potem cyklicznie cronem, np. raz dziennie w nocy pobierasz te numery id, gdzie data terminu < dzisiejsza data i konto nie zostało aktywowane, a potem usuwasz
Savail
18.06.2010, 20:17:37
hmm z cronem jeszcze sie nie spotkalem ^^ Znasz moze jakas strone z kursem tego crona? bo ciezko troche znalesc, widze ze cron ma zastosowanie nie tylko w php ;p
misiek08
18.06.2010, 20:27:31
Cron oto jest taki chińczyk, który siedzi przy serwerze i wykonuje co określony czas albo o określonym czasie jakieś zadanie. Ustawiasz, że ma Ci o godzinie 0:00 każdego dnia uruchamiać jakiś skrypt PHP, który będzie usuwał wszystkie rekordy, których termin minął.
tehaha
18.06.2010, 20:32:31
żadna wielka filozofia: piszesz sobie zwykły skrypt, który będzie sprawdzał czy są jakieś konta, które nie zostały aktywowane i przekroczyły termin ważności i je usuwasz, Cron to tylko proste ustawienie w panelu hostingu, żeby konkretny skrypt był odpalany cyklicznie
Savail
18.06.2010, 20:37:51
hah rzeczywiscie, widze na swoim serwerze "cron jobs"

, i to wszystko? wystarczy napisac skrypt i dopasowac crona do niego? Wielkie dzieki, dosc wydajna metoda ^^
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.