Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wydajność poszczególnych wersji PHP
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kask18
Witam jak w temacie. Poszukuje testów wydajności php na przestrzeni czasu. To znaczy jak wypada porównanie np wersja 5 przy wersji 4 (na przykładzie np konkretnych funkcji) itp. Jeśli ma ktoś jakieś ciekawe linki po pochwalcie się nimi proszę. Moga być również jakieś ciekawostki. Z góry dzięki za pomoc
erix
Mogę spytać, w jakim celu tego potrzebujesz? Łatanie błędów dla PHP4 chyba lada moment się skończy, więc...?
kask18
Piszę prace o PHP jako języku programowania. Jego historii, wadach i zaletach. Pomyślałem że wrzucenie testów porównujących wydajność PHP jest dość istotne. Kiedyś widziałem coś takiego ale nie mogę teraz nic sensownego znaleźć. najlepiej jeśli punktem odniesienia będzie wer 5.xx (np 5.2) no i jak np wygadają czasy wywołań niektórych funkcji które zostały napisanie na nowo
erix
Czy ja wiem, czy takie istotne? Raczej istotniejszy jest rozwój obiektówki, SPL, zwłaszcza SPL (powtórzę drugi raz), bo sporo osób zapomina, jakie to potężne narzędzie, przyspiesza kodzenie, a i jeśli chodzi o wydajność - również lepsze niż własne implementacje.

Przy takiej pracy lepiej przeglądać źródła samego interpretera, chociażby kwiatki z pamięcią dla pętli foreach. winksmiley.jpg
kask18
Dzięki dzięki za podpowiedź, jednak chciałbym dodać takie porównanie. W swojej pracy poruszam historię samego PHP i własnie ten fragment chciałbym jakoś urozmaicić o jakieś dane statystyczne
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.