Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wydajność
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
kezard
Witam wszystkich!

Zwracam się z pytaniem do bardziej zaawansowanych użytkowników którzy wiedzą co nieco jak sprawuje się MySQL w sytuacjach dużej ilości danych. Pisze system wiadomości prywatnych i mam dylemat : trzymać wiadomości w jednej tabeli czy też podzielić tabele ze względu na foldery i w razie czego przenosić rekordy miedzy tabelami? Założyłem sobie następujące dane : 5000 kont użytkowników x (średnio) 20 wiadomości = 100k rekordów. Czy przy takiej ilości danych wydajne będzie trzymanie wszystkiego w jednej tabeli? Proszę o odpowiedzi.

Pozdrawiam.
Mchl
A na jakim sprzęcie?
kezard
Dobre pytanie. Na razie testuje tylko lokalnie na kompie. Może jesteś w stanie doradzić jaki serwer jest do tego potrzebny ? Może wiesz gdzie znaleźć jakieś testy żeby porównać wydajność tabel i czas oczekiwania przy roznych iloscach danych i konfiguracjach sprzetowych oraz jaki soft pozwala zrobic takie testy samemu?
Wicepsik
Jedna tabela wystarczy.
kezard
Cytat(Wicepsik @ 22.06.2010, 18:20:20 ) *
Jedna tabela wystarczy.

A mozesz podac jakies argumenty za?
Mchl
Może być taki, że mam tabele po kilkanaście milionów wierszy i nie ma problemów z wydajnością?
misiek08
Operowałem na tabeli MySQL, która miała 200-300MB i zaczynało się robić tragicznie. Potem przeszła ona w ~5,4GB i zapytanie z 2 warunkami WHERE, ORDER'EM i 1 JOIN'em trwało ok. 44sek. Lepiej podziel to jakoś między tabele. Może po prostu jakoś po id. Cokolwiek, jeśli spodziewasz się tylu rekordów, będzie wydajniejsze.
Mchl
Stary, gdzie 100000 wierszy, a gdzie 5GB? No chyba że będą tam sobie wiadomości po 500000 znaków pisać.

A jak chcesz dzielić to przez partycjonowanie, a nie rozrzucać po niewiadomo ilu tabelach.

[dodane]
Pozwoliłem sobie zrobić taki test:

Kod
DROP TABLE IF EXISTS `test`.`wiadomosci`;
CREATE TABLE  `test`.`wiadomosci` (
  `ID` int(10) unsigned NOT NULL AUTO_INCREMENT,
  `fromID` int(10) unsigned NOT NULL,
  `toID` int(10) unsigned NOT NULL,
  `ts` timestamp NOT NULL DEFAULT CURRENT_TIMESTAMP,
  `status` enum('UNREAD','READ') NOT NULL,
  `message` text NOT NULL,
  PRIMARY KEY (`ID`),
  KEY `index_2` (`fromID`,`toID`,`ts`,`status`) USING BTREE
) ENGINE=InnoDB DEFAULT CHARSET=latin1;

INSERT INTO wiadomosci VALUES (null,ROUND(RAND() * 2048),ROUND(RAND() * 2048),FROM_UNIXTIME(RAND() * POW(2,32) - 1), 'UNREAD', '');
INSERT INTO wiadomosci (fromID, toID, ts, status, message) SELECT ROUND(RAND() * 2048),ROUND(RAND() * 2048),FROM_UNIXTIME(RAND() * POW(2,32) - 1), 'UNREAD', '' FROM wiadomosci; -- powtorzone kilkanascie razy, az w tabali znalazlo sie ~1 300 000 wierszy

UPDATE wiadomosci SET message = 'tutaj wstawiłem 2048 znaków'; -- uwaga, to trochę trwa :D

SHOW TABLE STATUS LIKE 'wiadomosci';

> Avg_row_length: 2343
> Data_length: 2457862144
> Index_length: 39403520
> Data_free: 3521118208
> Auto_increment: 1376221

SELECT SQL_NO_CACHE * FROM wiadomosci WHERE fromID = 1 AND toID = 585; -- najpierw sprawdzilem czy taki istnieje;)
> 1 row in set (0.00 sec)

SELECT SQL_NO_CACHE * FROM wiadomosci WHERE fromID = 1 AND ts BETWEEN 20000101 AND 20100101;
> 44 rows in set (0.01 sec)

Raczej nie tak źle?
W zależności od konkretnych zapytań trzebaby jeszcze założyć dodatkowe indeksy. Np do zapytania
Kod
SELECT SQL_NO_CACHE * FROM wiadomosci WHERE toID = 585;

przydałby się indeks zaczynający się od kolumny toID.

maly_swd
spokojnie w jednej tabeli. Jak baza Ci sie rozrosnie to http://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/partitioning.html i wtedy bedzie smigalo
wlamywacz
W tabeli 20 milionów rekordów + joiny + warunki i tylko 0.2 sekundy. Zależy od struktury tabeli i operacjach na niej.
mkozak
Zdecydowanie w jednej tabeli.

Tylko musisz to ładnie zaindexować (po userze, po folderze + to co będzie ci potrzebne do wyszukiwania np. data).

Jeżeli zrobisz w kilku tabelach i zaczną ci userzy przenosić maile pomiędzy tabelkami to będziesz miał bardzo nieprzyjemny efekt spadku wydajności wszystkich tabel (dużo operacji insert delete).
Musiał byś bardzo często przeprowadzać maintenance na tebelach.
wookieb
Może zróbmy tak...
Podaj strukturę tabeli oraz zapytania jakie na niej wykonujesz a my pomożemy dobrać odpowiednią strukturę i indeksy ok? Ewentualnie zmienić niektóre zapytania. 100k dla bazy to nie jest dużo.
kezard
Cytat
W tabeli 20 milionów rekordów + joiny + warunki i tylko 0.2 sekundy. Zależy od struktury tabeli i operacjach na niej.

Na jakim sprzęcie ? Bo planuje wynająć dedyka a nie brałem nigdy wcześniej, możne coś doradzisz?

Cytat
Tylko musisz to ładnie zaindexować (po userze, po folderze + to co będzie ci potrzebne do wyszukiwania np. data).

Rozumiem ze wystarczy dodać w tabeli dodatkowe indexy i poustawiać ich moc w kolejności która mi odpowiada tak?

Ogólnie to dziękuje wszystkim za podpowiedzi. Bardzo pomocne winksmiley.jpg
mkozak
Jak dedykowany to się nie masz czym martwić. Byle nie jakieś wirtualne G.
Weź sobie dyski 15k i zapas ramu.
Mchl
Cytat(mkozak @ 30.06.2010, 15:02:29 ) *
Jak dedykowany to się nie masz czym martwić. Byle nie jakieś wirtualne G.
Weź sobie dyski 15k i zapas ramu.

I nie zapomnij dać tego ramu MySQLowi.
wlamywacz
U mnie wystarcza zwykły hosting u znajomego. Powtarzam wszystko zależy od struktury tabeli i danych w niej.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.