Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wydajność zapytania
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
kam821
Witajcie smile.gif
Mam problem z jednym zapytaniem, służącym do pobrania 60 najczęściej używanych tagów w danym forum.

Początkowo zapytanie wyglądało tak:
  1. SELECT g.tag_name AS tagus
  2. FROM phpbb_topics t, phpbb_tags g, phpbb_tag_match m
  3. WHERE
  4. t.forum_id = $forum_id
  5. AND m.tagm_topic_id = t.topic_id
  6. AND g.tag_id = m.tagm_tag_id
  7. GROUP BY tagus
  8. ORDER BY COUNT(g.tag_name) DESC
  9. LIMIT 60

Zapytanie działało, ale przy pierwszym jego wykonaniu czas zapytania leciał nawet do 1 sek (potem MySQL trzymał już wynik w cachu zapewne).

Postanowiłem nieco przerobić tabelę phpbb_tag_match i dodać w niej, obok id tematu, również id forum, w którym się ono znajduje:
  1. SELECT g.tag_name
  2. FROM phpbb_tags g, phpbb_tag_match m
  3. WHERE m.tagm_forum_id = $forum_id
  4. AND g.tag_id = m.tagm_tag_id
  5. GROUP BY g.tag_name
  6. ORDER BY COUNT(g.tag_name) DESC
  7. LIMIT 60

To zapytanie również działa bezproblemowo, ale również straszy brakiem wydajności, gdyż czas generowania potrafi urosnąć nawet do 0.6 s.
Podejrzewam, że problemem jest tutaj grupowanie i sortowanie wyników, ale nie potrafię tego rozgryźć.

Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.
erix
A cache'ujesz coś czasem, czy nie? tongue.gif
Mchl
Kod
EXPLAIN SELECT g.tag_name
    FROM phpbb_tags g, phpbb_tag_match m
    WHERE m.tagm_forum_id = $forum_id
        AND g.tag_id = m.tagm_tag_id
    GROUP BY g.tag_name
    ORDER BY COUNT(g.tag_name) DESC
    LIMIT 60
vtuner
Przecież wystarczy, że raz wykonasz to zapytanie i wynik w postaci zserializowanej tablicy (czy jak tam chcesz) wrzucasz do pliku (pot. cachujesz). Ten plik możesz odświeżać co jakiś czas (parę godzin/dni w zależności od częstotliwości pisania postów). I tylko raz będziesz miał problem ze spadkiem wydajności, a potem powinno być w porządku.
wlamywacz
Założenie indeksów i odpowiedni typu pól.
kam821
Cóż, myślałem, że uda się bez dodawania tego do xCache, ale myślę, że stworzenie cache o nazwie tagf_$id, gdzie $id to id forum i usuwanie go przy napisaniu nowego tematu w tym właśnie forum powinno załatwić sprawę smile.gif
Oczywiście przyjrzę się również indeksom.

Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.