Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Synchronizacja danych
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
buczer
Witam
Mam taki problem.
Na jednym serwerze mam 2 bazy danych. w pierwszej między innymi table z danymi o produktach. W drugiej też mam tabelę z produktami ale już o innej strukturze. Chcę te dane przerzucić z pierwszej do drugiej bazy.
Tabla w tej drugiej bazie będzie miała swoje rekordy uzupełnione o rekordy z pierwszej bazy.
Ponadto gdy zmieni się coś w pierwszej bazie to trzeba też zmienić taki rekord w drugiej bazie.
Myślałem żeby to zrobić w php porównując rekordy z obu baz i w razie różnic robić UPDATE lub INSERT. Ale myślę że takie rozwiązanie nie jest dobre i bardzo wolne.
Znacie może jakiś optymalny sposób na mój problem?

Z góry dziękuje
pozdrawiam
Artur
vokiel
Replikacje albo triggery w samym MySQL, zaprzęganie do tego php nie będzie optymalnym rozwiązaniem.
Mchl
Ewentualnie tabele FEDERATED, ale nie pamiętam, czy można na nie triggery zakładać.
buczer
Poczytałem trochę na temat replikacji i wyzwalaczy ale wszystko na nic.
Bazy o których pisałem stoją na home.pl i nie mam odpowiednich praw żeby utworzyć triggera. Te trigery pewnie by rozwiązały mój problem ale nie wiem czy można tego używać przy różnych bazach danych.
Jeżeli chodzi o replikacje to trzeba by mieć serwer dedykowany żeby to skonfigurować.

Nie ma innego sposobu?
tvister
Jak ja uwielbiam home.pl. Nie wspierają(wspierali) trigger-ów w mysql-u. Kiedyś miałem podobny problem.
Proponuje użyć mysql_dump którym zrobisz kopie tabel z jednej bazy do drugiej a tam sprawę synchronizacji w jedną stronę
załatw procedurkami (jak rozumiem zawsze będziesz zmieniał bazę drugą wg. pierwszej)
buczer
Tutaj chodzi mi o synchronizację tylko jednej tabeli i to nie wszystkich kolumn
Tak naprawdę to chcę wypełnić tabele danymi z dwóch baz danych czyli w sumie tych baz jest 3.
Cytat
(jak rozumiem zawsze będziesz zmieniał bazę drugą wg. pierwszej)

tak

A czy da się jakoś automatycznie zrobić kopie tabeli i wrzucić ją na inny serwer?
tvister
Co do automatyki to cron. Home.pl udostępnia własną składnie.
A co do mojego poprzedniego postu to znalazłem tego linka
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.