Chciałbym Was prosić o zdanie jak u Was to wygląda. Otóż mam swojego frameworka który zbudowany jest mniej wiecej w oparciu o schemat MVC. Aplikacja w katalogu app ma podkatalolgi controllers, models, helpers itd. Podoba struktura jest w katalogu system. Coś podobnie jak w kohanie. Ale mniejsza z tym pytanie moje brzmi w jaki sposób budujcie panel administracyjny do danej aplikacji opierając się o ten schemat. W chwili obecnej mam coś w stylu małego b2b, aplikacja wymaga zalogowania, więc prawdopodobnie zrobię tak, że jeśli logujący będzie miał rolę 'admin' to pokażą się dodatkowe zasoby dostepne dla niego w menu przy zachowaniu tego samego layoutu. Natomiast kontrolery, modele itd będa wrzucane do tych samych katalogów co dla innych userów. Ale zastanawia mnie sytuacja taka gdy będę chciał zrobić w oparciu o ten schemat np. cms-a lub tym podobne gdzie frontend i backend będzie zupełnie inny i nie powiązany.
Czy wtedy robicie np katalog admin w a nim powielacie to samo co dla frontendu czyli np katalogi
Kod
app
- controller
- models
..
cache
config
public
system
templates
....
- controller
- models
..
cache
config
public
system
templates
....
a potem w routerze dajcie jakieś datkowe reguły które przy wykryciu linku postaci np
Kod
http://project/admin/order/index
odpalają kontroler order z akcja index ?
czy może robicie tak że np. w takiej konfiguracji katalogów
Kod
app
- controller
- admin
- models
..- admin
....
- controller
- admin
- models
..- admin
....
dodajcie w podlatalogu controllers, models itp np podlatalog admin a w nim dopiero kontrolery, modele i inne pliki administracyjne aby dokonac rozdziału funkcjonalnego ? Tylko że tu jest problem zmiany już np. autoloaderów wszystkich plików bo są inne lokaliazje i szereg innych spraw jak np. to że jest ten sam frontcontroller, bootstrap (coś jak w zendzie) który będzie mi odpalał akcje niekoniecznie potrzebne dla administracji, odpalane jakieś dodatkowe viewHelpery itp.
Generalnie chyba wiadomo o co mi chodzi, chciałbym usłyszeć Wasze zdanie i sugestie
Będe wdzieczny za info pozdrawiam.