Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: wlasna dzialanosc a zatrudnianie dod. pracownikow
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
aleo
witam zamierzam otworzyc wlasna dzialanosc i zatrudnic praconwikow (mozna tak?) np mam biuro i codziennie bedzie do mnie przychodzi 10 freelancerów robic po 8 godzin umowa o prace/dzielo/ czy zlecenie? Można tak?>
Wykrywacz
Nie można. I nie będzie to już 10 freelancerów.
aleo
NIe no z tym troche przesadzilem. ALe chce zalozyc firme miec jednego pracownika gora dwoch przy sobie i kilku freelancerów na umowe o dzielo.
Co w takim wypadku najlepiej spółkę? tylko jaka?
wookieb
Nie sądzisz, że jak pytasz o takie rzeczy to nie nadajesz się do tego by prowadzić firmę (a co dopiero spółkę)? Po prostu nie znasz podstaw prawnych i wszyscy będą Cię ruchać jak się tylko da albo ty będziesz robił rzeczy uznawane przez innych za nienormalne.
pedro84
Cytat(aleo @ 11.07.2010, 15:11:46 ) *
witam zamierzam otworzyc wlasna dzialanosc i zatrudnic praconwikow (mozna tak?)

Zatrudniać pracowników? A pewnie.

Cytat(aleo @ 11.07.2010, 15:11:46 ) *
np mam biuro i codziennie bedzie do mnie przychodzi 10 freelancerów robic po 8 godzin umowa o prace/dzielo/ czy zlecenie? Można tak?>

Masz pojęcie co to umowa-zlecenie bądź umowa o dzieło? Chyba nie. A jak umowa o pracę to już nie freelancer, tylko normalny pracownik.

Zrób tak jak Ci poradził wookieb (a i tak ujął to baaardzo delikatnie...). Nie masz o tym pojęcia. Narobisz sobie i ewentualnie komuś problemów tylko. Najpierw się doszkol. Powinno Ci to zająć jakiś czas, ale bez tego ni rusz.
SHiP
Nie no. Nie oszukujmy się. Idź do radcy prawnego i pogadaj o tym.

Co do twojego pytania. Da się i jest to bardzo popularne. Nazywa się to co-working i możesz poszukać o tym sporo w sieci np. tutaj masz spory artykuł na ten temat - http://dorotasoida.pl/2009/06/co-working-p...a-freelancerow/

PS: czemu ludzie na forum jak zwykle są aroganccy? Coraz mniej osób lubi pomagać ;]
wookieb
Cytat
PS: czemu ludzie na forum jak zwykle są aroganccy? Coraz mniej osób lubi pomagać ;]

Ponieważ nie ma mądrej odpowiedzi na pytanie.
"Hej słyszałem o czymś takim jak firma, chciałbym ją założyć, mieć 10 murzynów i zatrudniać jak tam się tylko da. Jak to zrobić? Macie do tego jakiś tutorial? A w ogóle da się zatrudniać ludzi w firmie? I to murzynów?"

Choć tak naprawdę jak widzisz POMOGLIŚMY nie ośmieszyć się.
SHiP
Cytat(wookieb @ 11.07.2010, 21:56:46 ) *
Choć tak naprawdę jak widzisz POMOGLIŚMY nie ośmieszyć się.

Fakt. O tym nie pomyślałem...
pedro84
Michał, tu nawet nie chodzi o pomaganie bądź nie, ale o to, że "jak czegoś nie potrafisz, to nie pchaj się na afisz". Przed założeniem firmy spędziłem tygodnie na czytaniu, uczeniu się, rozumieniu..

A tu przychodzi taki - lepiej nie określać - i jeszcze pisze:
Cytat
bedzie do mnie przychodzi 10 freelancerów robic po 8 godzin umowa o prace/dzielo/ czy zlecenie? Można tak?>

No pomyśl. Jak to wygląda? Tutoriala - jak to świetnie napisał wookieb - na założenie firmy nie ma, nie było i nigdy nie będzie dopóki wymaga to odrobiny myślenia...

PS: Tak z ciekawości, gdzie Ty tu znalazłeś arogancję? smile.gif
SHiP
@pedro84: Pierwszy post, którego autorem jest wookieb, ale teraz sobie uświadamiam, że byłem w błędzie(tj. w ocenie intencji) winksmiley.jpg...
athabus
Oj już chłopaki nie przesadzajcie - nie można mówić, że jak się nie znasz to tego nie rób... Od takich rzeczy najczęściej i tak się ma biuro rachunkowe. Po co gmatwać się w sprawy, które tylko zabierają czas, w którym można zarabiać.

Żeby jednak nie było za różowo, to faktycznie kolega mógł znaleźć odpowiedzi na swoje pytanie w Google bez większych kłopotów. Jeśli poważnie myślisz o założenie działalności to polecam zakup jakiejś książki na ten temat aby sobie wszystko trochę usystematyzować a potem uzupełnić wiedzę z Google.

Niemniej odpowiedź brzmi - tak możesz zatrudniać osoby na dokładnie takich samych warunkach jak każda inna firma. Nie musisz zakładać spółki (tu zresztą musiałbyś mieć wspólnika, chyba że myślisz o spółce kapitałowej). Pamiętaj jednak, że osobę do pracy w firmie w zasadzie musisz zatrudnić na umowę o pracę. Umowa zlecenia/o dzieło nie może nosić znamion umowy o pracy - w tym nie możesz zapisać, że np. dana osoba będzie pracować o 8-16 od pn-pt. Oczywiście można te przepisy obchodzić itd, ale to już nie temat na ten post.
pedro84
Cytat(athabus @ 12.07.2010, 18:59:48 ) *
Oczywiście można te przepisy obchodzić itd, ale to już nie temat na ten post.

Nie. Nie można. Jak ktoś wykonuje na rzecz pracę regularnie, umowa o pracę należy mu się jak psu buda (pomijam już tutaj wszelkie zapisy prawa).

Co do przesadzania... Ja uważam, że ani ja, ani wookieb nie przesadziliśmy.

@down: Do każdego zadanie trzeba się solidnie przygotować winksmiley.jpg
wookieb
Cytat(athabus @ 12.07.2010, 18:59:48 ) *
Oj już chłopaki nie przesadzajcie - nie można mówić, że jak się nie znasz to tego nie rób... Od takich rzeczy najczęściej i tak się ma biuro rachunkowe. Po co gmatwać się w sprawy, które tylko zabierają czas, w którym można zarabiać.

Czy chciałbyś aby twoim pracodawcą była osoba, która przewyższa Cię lekturą 2 linków w google? Nie. A jeżeli ty nie chciałbyś to dlaczego inni mają się z tym męczyć? Oczywiście nie chcę tutaj nikogo obrażać (autora tematu również) lecz zwrócić uwagę na ważny szczegół, mianowicie , że do takiego zadania trzeba się odpowiedni przygotować.
athabus
Zmierzam tylko do tego, że zakładacie, że aby prowadzić działalność gospodarczą trzeba znać się na przepisach prawnych. Twierdzenie to choć wydaje się prawdziwe w rzeczywistości jest nie do końca prawdziwe.
Powiem nawet więcej - żeby być dobrym szefem nie trzeba nawet znać się na tym co robi dana firma. Przy pewnej skali przedsięwzięcia "szef" zajmuję się już taką abstrakcją, że jednego dnia może prowadzić firmę z gałęzi IT a następnego przenieść się do firmy produkującej paszę z lucerny.

Szefowanie firmie to przede wszystkim umiejętności organizacyjne, wytyczanie celów i sprawianie aby ludzie te cele realizowali. Za wikipedią:
Cytat
Zarządzanie jest sztuką osiągania zamierzonych rezultatów przez innych ludzi, zarządzający (menedżerowie) osiągają cele organizacji poprzez organizowanie pracy innych, a nie przez wykonywanie zadań osobiście.

Wyobraźmy sobie taką sytuację. Pan X ma 100.000 zł. Chce założyć firmę z branży na której się nie zna - dajmy na to firmę piszącą oprogramowanie na zamówienie. Idzie więc do biura rachunkowego, które poprowadzi jego sprawy księgowo/podatkowo/pracownicze. Wynajmuje 2 programistów i daje im warsztat. Sam zajmuje się reklamą, organizacją pracy, dbanie o klientów, tworzeniem wizerunku firmy, analizą potrzeb klientów - czyli wszystkim tym co nie jest zasadniczą pracą (czyli tworzeniem kodu), a co odróżnia go od programisty, który pisze kod. Czy to, że nie zna aspektów prawnych prowadzenia firmy, a nawet nie zna się na programowaniu sprawia, że będzie złym szefem? Nie tak długo jak znajdzie ludzi, którzy będą potrafili to zrobić i po ich opłaceniu jeszcze zostanie mu na swoje potrzeby.

O niektórych kierowcach mawia się, że pojadą na wszystkim co ma koła i kierownicę - z szefami jest podobnie - poprowadzą każdą firmę, byle by byli ludzie, którzy się znają na swojej działce.

Z jednym się z wami zgodzę (pisałem o tym wcześniej) - kolega mógł bardziej się wykazać, zanim zdał to pytanie.
pedro84
@athabus: No i w gruncie rzeczy nam o to samo chodziło - a przynajmniej mi. Przecież to jest wiedza elementarna wyniesiona ze szkoły (przedsiębiorczość, etc.), a jeśli nie, to tak zwana wiedza ogólna. Co do reszty, masz rację winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.