Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zend Framework Certification
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
luciusz
Witam.

Zastanawiam się czy jest jakikolwiek sens zdawania tego egzaminu. Z jednej strony jestem prawie pewien, ze bym go zdał po jakimś czasie przygotowań (raczej krótkim, a przygotowania wymaga głownie dostosowanie się do wersji 1.5) i nie jest on jakoś specjalnie drogi, a z drugiej egzamin bazuje na wersji 1.5 (to wersja z przed dwóch lat?). Moja sytuacja wygląda tak, ze nigdy nie pracowałem jako programista ZF (ale za to znam inne frameworki i cmsy) i nie mam żadnego zawodowego doświadczenia (moja znajomość ZF to hobby). Jak myślicie, pomoże mi to w czymś (bo jednak coś trzeba umieć żeby to zdać) czy dać sobie z tym spokój? A jeśli to drugie to jak znaleźć robotę w której pozwolą mi pracować w ZF i nie będą płacić groszy w porównaniu do tego co teraz zarabiam?
skowron-line
Cytat
A jeśli to drugie to jak znaleźć robotę w której pozwolą mi pracować w ZF i nie będą płacić groszy w porównaniu do tego co teraz zarabiam?

Wyjedz na zachód. smile.gif
luciusz
Wyjazd na zachód swoją drogą, jeszcze nie jestem w 100% gotowy (język) - to nie jest praca na budowie, ze średnio zaawansowany poziom wystarczy. Chciałem powiedzieć, że jeśli teraz zarabiam załóżmy 4k, a jako programista ZF, nikt mi nie zaoferuje więcej niż (załóżmy) 2,5. To jest obniżka, której nie mogę zaakceptować. Pytanie jest czy ten certyfikat pozwoli mi na znalezienie roboty związanej z ZF za większą kasę - czy też nie?
darko
IMO zasadniczy trzon ZF nie uległ jakimś szczególnym zmianom od wersji 1.5 do 1.10.x, przynajmniej, jeśli chodzi o nazewnictwo komponentów czy sposób ich funkcjonowania (interfejs). Change log znajduje się tutaj. Wynika z niego m.in., że kolejne wersje od ZF 1.5.0 to głównie poprawki zgłaszanych przez community bugów. Jeśli myślisz poważnie o programowaniu zawodowo w ZF - certyfikat potwierdzający Twoje kompetencje może Ci tylko pomóc w znalezieniu pracy, w której "nie będą płacić groszy", ale sam z siebie jej nie znajdzie. IMO ważniejsze jest praktyczne doświadczenie, głównie napisane projekty, które możesz śmiało wpisać do swojego portfolio i zaprezentować na żywo swojemu przyszłemu potencjalnemu pracodawcy.
erix
Cytat
Jak myślicie, pomoże mi to w czymś (bo jednak coś trzeba umieć żeby to zdać) czy dać sobie z tym spokój?

Jakiekolwiek certyfikaty ZCE/ZF są ważne. Nawet jeśli się wydaje, że nie, to zawsze w kupce wyżej stoisz i wymusza to na Tobie przyswojenie sobie pewnych rzeczy, z których się za często nie korzysta, zwłaszcza jeśli chodzi o obiektówkę, czy pewne konstrukcje.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.