Stronę robiłem już dawno i kiedyś ustawiłem charset=windows-1250 i wszystko działało jak trzeba polskie znaczki były..
potem dodałem rss (za pomocą simplepie ) na stronie
-na serwerze lokalnym (WebServ) są polskie znaki w kanałach rss same krzaki, na serwerze w sieci są wszędzie polskie znaki..
- jak przestawię kodowanie na utf-8 krzaki są wszędzie na stronie nie ma ich kanałach rss jest ok. tak samo na serwerze zewnętrznym.
no niby jak używam charset=windows-1250 jest ok..
Przyszedł czas kiedy potrzebuje ustawić kodowanie na utf-8 na całej stronie bo chciałem dodać kilka rzeczy no i bez utf-8 pojawiają się krzaczki których skrypt nie przepuszcza.
czemu jak ustawię na stronie utf-8 wszystkie polskie znaki znikają

(no poza informacjami w rss albo innymi zasysanymi z zewnątrz)
Jeszcze dodam:
- strona pisana głównie w dreamveawer 8
- kodowanie ustawione jest tylko w głównym index.php który dzięki funkcji switch() zamienia jednego diva na dane z innych plików index.php
- strona nie korzysta z baz danych jest wszystko na plikach txt z nich są czytywane przeróżne texty itd
Myślę że w tym problem ze w plikach txt..
Cytat
UTF i BOM
Z UTF-8 pojawia się jeszcze problem BOM. Windowsowy notatnik potrafi zapisywać pliki TXT wyłącznie z BOM - nie da się tworzyć przy jego pomocy stron www. W przeglądarce będą pojawiać się różnorakie krzaczki. Jedynym wyjściem jest użycie jakiegoś sensownego edytora np. Notepad++ czy środowiska IDE np. NetBeans.
Z UTF-8 pojawia się jeszcze problem BOM. Windowsowy notatnik potrafi zapisywać pliki TXT wyłącznie z BOM - nie da się tworzyć przy jego pomocy stron www. W przeglądarce będą pojawiać się różnorakie krzaczki. Jedynym wyjściem jest użycie jakiegoś sensownego edytora np. Notepad++ czy środowiska IDE np. NetBeans.
Da się coś z tym zrobić

Ale z drugiej strony dodałem do pliku php polskie znaczki (test: ążśźćęłó) kodowanie na utf-8 i wyświetliło same krzaczki..