Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z dyskiem
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
webmaniak
Witam!
Mam problem z dyskiem twardym w laptopie. Polega to na tym że dysk raz działa, raz nie. Dla przykładu dziś go włączyłem, odpaliłem przeglądarkę-a tu nagle blue screen i restart systemu. Pomaga jak rozkręcę od spodu zaślepkę na dysk i docisnę go-no ale ile tak można. Byłem w sklepie komputerowym-ale chyba nie właściwym-akurat laptop działał-tłumaczę człowiekowi że dysk raz jest widziany raz nie, że jak nie widzi dysku to pomaga dociśnięcie go, pytałem czym to jest spowodowane, czy może jakaś taśma łącząca dysk jest uszkodzona-a ten niby specjalista tylko ramionami wzruszył i stwierdził że nie wie. Liczę że na forum są lepsi specjaliści od laptopów i ktoś może zetknął się z tym problemem. Laptop to hp nx6325. Obecnie jest zainstalowana vista, jednak problem nie zależy od systemu(instalowany był xp sp3 i windows 7). Proszę o pomoc, bo już nie wiem co robić.
linx
Ciężko powiedzieć jak jest rozwiązane w twoim lapku.
Ale z tego co napisałeś problem znika jak dociśniesz dysk, to na początek sprawdź połączenia bo mogą to być brudne styki i dlatego może przerywać - w sklepie elektronicznym środek do czyszczenia styków kosztuje z 5zł. Nie polecam domowych sposobów typu spirytus itd. bo po takich zostaje osad i może to zaszkodzić w przyszłości.

Problemem mogą być też tzw, zimne luty(na złączu w dysku lub w pcb), rzadko się to zdarza ale może.

Pozdrawiam.
webmaniak
Dziękuję za odpowiedź. Jutro spróbuję popatrzeć wg tego co napisałeś - jeśli coś uda mi się ustalić to z pewnością napiszę.
thomson89
Masz problem z łączeniem dysku. Jeżeli masz laptoka na gwarancji, to idź im powiedz że dysk nie łączy. A jeżeli nie to rozkręć laptopa i przy okazji wszystko wyczyść. Taka konserwacja.

Jeżeli problemy z dyskiem będą dalej występowały, w co wątpię oznacza to że masz po prostu rozwalony dysk.
thek
A ja dorzucę jeszcze ewentualne problemy z chłodzeniem. Teraz były upały. Brudne styki + przegrzanie mogą spowodować komplikacje. Mogłeś przykładowo nie zauważyć, że czas konieczny na zdjęcie klapki + dociśnięcie sprawiał, że dysk trochę się ostudził i potem już działał. Ja miałem podobnie z prockiem w lapie rok temu. Przy upałach dostawał padaki smile.gif Rozkręcenie, przeczyszczenie + podstawka chłodząca i nawet w upały przez ten cały tydzień był spokój.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.