Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Czas wykonywania skryptow PHP
Forum PHP.pl > Forum > PHP
LukenZi
Witam,

czy mozecie podac mi jakies dopuszczalne wartosci graniczne przy wykonywaniu skryptow PHP dla serwisu rzedu okolo 50k odwiedzin miesiecznie? Przy okazji czy w przypadku jakiegos tam konkretnego czasu, np 1ms przy 1000 zadan kazdy skrypt wykona sie przez sekunde, czy pierwsza osoba zobaczy strona po 1 ms, druga po 2ms, trzecia po 3ms ... tysiaczna po 1sek (FIFO)?

Pozdrawiam smile.gif
samuraj85
Na czas wykonywania się skryptów ma wpływ wiele serwisów. Proponuję sprawdzić ten serwis za pomocą testów np http://www.webpagetest.org/
LukenZi
dzieki za szybka odpowiedz.

Chcialbym jeszcze wiedziec, czy przy kodowaniu skryptu warto korzystac z tych samych zmiennych kilkukrotnie tzn, ktore bedzie najszybsze i zajmie mniej pamieci

1. $a = 1;
  2. $b = 2;
  3. $a = $a+$b;

1. $a = 1;
  2. $b = 2;
  3.  
  4. $c = $a+$b;

1. $a = 1;
  2. $b = 2;
  3. $c = "Nieistotny juz tekst";
  4. $c = $a+$b;

1. $a = 1;
  2. $b = 2;
  3.  
  4. $c = "Nieistotny juz tekst";
  5. unset($c);
  6. $c = $a+$b;

Skrypty dosc trywialne i roznice w ich czasie sa tak male, ze mozna je opisac praktycznie jednym czasem. Jednak gdyby te operacje przemnozyc razy milion zestawow takich zmiennych i operacji (osobo w kazdym ze skryptow) to juz taki czas bedzie mial znaczenie.

Intuicja mlodego geniusza podpowiada mi, ze przyklad pierwszy, chociaz z programowaniem roznie bywa i nie jestem pewien czy mimo podmiany wartosci ktorejs ze zmiennych, nie jest ona zapisywana w pamieci odpowiednia illosc bitow dalej, a tylko $nazwaZmiennej kieruje do odpowiedniego miejsca w pamieci.

Staram sie wyrobic sobie odpowiednie nawyki, optymalizujace maksymalnie wydajnosc skryptow, poniewaz zaczela odemnie wymagac tego praca smile.gif

Kazdy powod jest dobry winksmiley.jpg

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.