Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ocena wizytówki firmowej
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
Stron: 1, 2
Kas
Wiem, że to nie forum o grafice komputerowej ani poligrafii, ale ze mnie kiepski grafik, a z Was, użytkownicy php.pl, bardzo dobrzy oceniający.

Co o tym sądzicie?

Przykładowa wizytówka
thomson89
Logo tam nie pasuje. Jakieś inne by się przydało - ale nie wiem jakie.

Co do tego co jest - logo większe a adres strony po prawej stronie i ciut mniejszy.
Kas
Z logiem mam ogromny problem.

Wymyśliłem coś takiego:

Czy to się nadaje? Chcę aby logo było proste i czytelne.
thomson89
Jako logo na stronę, (imho) - tak. Na wizytówkę coś bardziej wymyślnego.
Spawnm
Ten tekst 'Właściciel' to ja bym wywalił winksmiley.jpg
Nie podoba mi się że z jednej strony dałeś logo i www a z drugiej strony nic ...
Kas
Też dochodzę do wniosku, że tytułów na wizytówce chyba nie będzie. Firma jest kilkunastoosobowa, więc nie ma sensu wpisywać "Dyrektor działu sprzedaży" skoro jest on jednocześnie zwykłym handlowcem ani "Dyrektora działu kadr" skoro równocześnie jest naszym rzecznikiem prasowym. smile.gif

Zaraz pokombinują z adresem strony internetowej po drugiej strony wizytówki.

Czy macie jakieś inne uwagi dotyczące projektu?

Edycja: i jedno zasadnicze pytanie: czy ten projekt (po kosmetycznych zmianach) nadaje się do druku? Proszę o ocenę w skali 0-9 (0: dno, 9: ideał).

Edycja 2: czy jest lepiej? Oto zmieniona wersja:

thomson89
W skali 0-9 dałbym 6.

Jest już lepiej.
Kas
Czy z tego projektu da się wycisnąć coś więcej? Zmienić rozmiar/krój czcionek, odstępy, kolorystykę? Będę wdzięczny za każdą sugestię, bo im więcej opinii tym lepiej.
Damonsson
- To AlphaIT na szarym tle, zamień z odciskiem nogi hipopotama, efekt będzie ten sam winksmiley.jpg
Kompletnie to się nie komponuje z całością

- Biały, "Fluozielony", Czarny i Szary- 4 kolory, ciut dużo, no ale ewentualnie może być. Tylko nie dodawaj już nowych.

- Mało mnie obchodzi jak się nazywasz, bardziej interesuję mnie jak się z Tobą skontaktować, a to już zbyt małą czcionką co do nazwiska. No chyba, że to taka wizytówka 4FUN, ale jeśli dla jakichś tam klientów to interesować ich będzie kontakt z Tobą, który jest dość mało widoczny szczególnie dla osób starszych.

Ocena powiedzmy: 6

Podoba mi się, że jest w miarę prosta, bez zbędnych udziwnień.
Kas
Zmniejszyłem liczbę kolorów do trzech i jest chyba lepiej:

Wizytówka ma być do pracy, a nie zabawy. Jednak uważam, że wizytówka ma reprezentować przede wszystkim ludzi, a nie firmę.

Proszę o jakieś pomysły na logo. Jestem bardzo początkującym grafikiem. Bardzo chcę stworzyć coś interesującego, ale nie wiem jak. Idealnie gdyby logo kojarzyło się z nazwą "Alpha IT" i branżą informatyczną.

Edycja: bardzo proszę o dalsze komentarze, sugestie i pomysły. Wasze opinie, zarówno pozytywne jak i negatywne, są dla mnie bardzo ważne.
dg2001
Mi się wydaje że to logo z tym napisem może być trochę nie czytelne worriedsmiley.gif kwestia jak to wyjdzie w drukarni winksmiley.jpg
A ten kolor jasnozielony jest wymagany w jakiś sposób czy może być dowolny?
Jak dowolny ja bym zamienił na pomarańcz biggrin.gif i ten szary kolor na czarny biggrin.gif

Kiedyś widziałem wizytówkę firmy, gdzie cała była czarna a logo i napisy w pomarańczu, bardzo fajny dla oka efekt winksmiley.jpg
athabus
Jakoś nie przemawia do mnie ta wizytówka - za dużo pustej przestrzeni. Nie pasuje mi też adres strony www w prawym górnym rogu - raczej dałbym razem z innymi danymi kontaktowymi.

Jeśli możesz to daj na wizytówce telefon stacjonarny i komórkowy - zawsze podejrzliwie patrzę na firmy bez telefonu stacjonarnego i wiem, że wiele osób ma podobnie.

Jeśli masz problem z zapełnieniem wizytówki to dołóż dane firmy nip/regon i nazwę w danych adresowych. Powiem szczerze, że w tej chwili ta wizytówka przypomina mi firmę krzak z powodu braku pewnych standardowych informacji.

Co do kolorystyki to mi osobiście się podoba.

PS. mam wrażenie, że Twoja wizytówka ma złe proporcje - są pewne przyjęte normy dla wizytówek i warto się ich trzymać bo np. potem nie będą pasować do wizytownika czy do portfela z miejscem na wizytówki. Standardowo to chyba 9x5 cm.

PS2. Wizytówka w tej formie średnio nadaje się do druku bo pamiętaj, że każda drukarnia będzie chciała ~2mm z każdej strony na spad, czyli innymi słowy projekt może "przesunąć się" o ~2mm w prawo, lewo, w górę lub w dół. W przypadku takiego projektu jak dałeś może z tego wyjść kupa bo logo zamiast być kawałek od krawędzi będzie od niej przylegać.
Kas
Czas trochę odgrzebać temat. smile.gif Na wizytówkach chcę umieścić logo firmowe. Przygotowałem coś takiego:

oraz

Co o tym sądzicie? Nadaje się na wizytówki i stronę?
linx
Jak dla mnie mało czytelne i troszkę przekombinowane.
Jeśli chodzi o wizytówkę to powinna być prosta i czytelna.
thomson89
To mało czytelne. Ale pomyśl, nad zwykłym tekstem, gdzie taki mikroprocesor będzie za "IT", w tle, trochę przekrzywiony.

Też dobrym pomysłem może być zrobienie loga w taki sposób, że alpha będzie na białym tle a samo it na tym szarym.

Musisz kombinować, to wyżej jest ciekawe ale nigdzie nie przypasi.

--offtop: ciekawie zrobione jest przewijanie na tej stronie, ~darophp
darophp
OT: to sobie pomniejsz do 60% tongue.gif
Kas
Czy to jest lepsze:

?
erix
za długi tekst sloganu, za mała czcionka.
thomson89
Ten drugi przypomina mi taki sraczkowaty kolor. A z drugiej strony, lepiej by to wyglądało gdyby było "prosto" do nosa użyszkodnika. Bez żadnych perspektyw.
Kas
A to lepsze:

Frontem do odbiorcy, mniej kolorów, kojarzy się z branżą. Może być?
wookieb
To ja może podeślę coś dla znalezienia inspiracji.
http://www.smashingmagazine.com/2010/08/09...ials-templates/
Kas
Niektóre są naprawdę rewelacyjne. smile.gif Jednak moje obecnie pytanie dotyczy loga. Czy powyższy projekt jest ładny? Proszę o ocenę w skali 0-9 (0: dno, 9: ideał). smile.gif
wookieb
Niestety 2 :/ Za bardzo wyczuwam amatorkę. Czarne z zielonym (szczególnie w tym odcieniu) było modne dawniej, teraz już nie.
Kas
A taka wersja:

Lepsza? Proszę o kolejne oceny. Już dawno zgłupiałem. sad.gif Nie mam pomysłu jak to powinno wyglądać.
erix
Po kiego grzyba piszesz rozwiązania informatyczne? tongue.gif
Kujski
Mogę podpowiedzieć, że ja wykorzystałbym w logo prawdziwą małą literkę alpha zamiast napisu i na niej zbudowałbym swój pomysł smile.gif

Resztę projektu trzeba dopasować do wielu czynników:
- prowadzonej działalności
- kolorystyki firmy (jeżeli taka jest)
- co ma przekazać logo
- do jakiej grupy społecznej jest kierowane itp.

PS. przepraszam za szczerość, ale to ostatnie troszkę wieje amatorszczyzną...
Kas
Myślałem nad wykorzystaniem litery alfa, ale napis

Cytat
α IT

lub

Cytat
α it

dziwnie wyglądają. Poza tym wykupiona domena to alphait.pl, więc dobrze byłoby gdyby każdy wiedział gdzie szukać strony firmowej.

Już dawno przygotowałem sobie wytyczne.
  1. Działalność
    Usługi informatyczne, w szczególności wdrażanie Wolnego i Otwartego Oprogramowania.
  2. Grupa docelowa
    Małe i średnie firmy.
  3. Kolorystyka
    Najchętniej szary z zielonym lub szarm z pomarańczowym.
Niestety, jestem bardzo, bardzo początkującym grafikiem, więc nie umiem z tego wiele wycisnąć. Męczę się nad tym już o kilku miesięcy (sic!).
thomson89
To, już może być. Jest na pewno lepsze niż poprzednia pochyła wersja.

--edit:
Cały czas za dużo grafiki a za mały tekst.

Dam 5/9 (czemu akurat na 9 !?)
Kas
Oceń, proszę w skali 0-9. smile.gif

Czy da się coś poprawić aby to logo było trochę lepsze? Nie ukrywam, że mnie się podoba i spełnia założenia (wysoki kontrast, kwadratowe, przezroczyste tło). Czy takie logo to już nie będzie wstyd? smile.gif
Kujski
Wstydu nie będzie smile.gif ja oceniam 6/9 po zmniejszeniu troszkę grubości tej ramki dookoła co najmniej o połowę będzie 7/9 winksmiley.jpg
Kas
Cytat(erix @ 13.08.2010, 11:23:51 ) *
Po kiego grzyba piszesz rozwiązania informatyczne? tongue.gif

Macie jakiś lepszy pomysł na krótkie hasło reklamowe, slogan?
erix
ale po co w ogóle, skoro nazwa jednoznacznie wskazuje, jakie to usługi...?
Kas
Może masz rację. smile.gif

Które lepsze?
Damonsson
Nieciekawie wygląda- zajęcie całej szerokości czcionką, a od góry i dołu takie wielkie marginesy.

Może wykorzystałbyś coś takiego: http://www.edw.com.pl/n0003/z80/z80_hf04.jpg podłużnego, zamiast kwadratowego
Kas
Kwadrat był celowy: łatwo zrobić znaczek firmowy, wszywkę, favicon itp.

Jednak zrobiłem wersję podłużną:

Które lepsze?
thomson89
Zdecydowanie to drugie. Wstydu nie będzie. 7.5/9
Damonsson
Noo, jednak moja wyobraźnia mnie nie myliła smile.gif
Ten drugi dużo lepszy
Kas
Dobra, nowy projekt, znowu będziecie mieli co krytykować. winksmiley.jpg

Proszę, standardowo, o ocenę w skali 0-9 (0: dno den, 9: ideał). Z góry dziękuję za wszystkie oceny i konstruktywną krytykę. smile.gif
Pawel_W
USUŃ TĄ KRATKĘ BO SIĘ NIE DA PATRZEĆ!

a poza tym to ok, może trochę większe "Jan Kowalski"
wookieb
Wiesz, że im więcej wersji wrzucasz do oceny tym bardziej stajesz się amatorski? Która firma która bez zdolności i weny będziesz co rusz "spamować" ludzi z pytaniami czy jest dobrze?
Kas
Cytat(wookieb @ 15.08.2010, 21:31:23 ) *
Wiesz, że im więcej wersji wrzucasz do oceny tym bardziej stajesz się amatorski? Która firma która bez zdolności i weny będziesz co rusz "spamować" ludzi z pytaniami czy jest dobrze?

Tu nie chodzi o honor firmy, tylko mój własny. smile.gif Jak mam się nauczyć skoro nie umiem ocenić swojej własnej pracy? Potrzebuję oceny z Waszej strony. Bez niej będę błądził i błądził, a zabłądzę na dobre.
wookieb
W takim razie ja oceniam tą sztukę na 3/9
Kas
Co mogę poprawić żebyś łaskawszym okiem spojrzał na mój projekt? Lepsze od wcześniejszych czy gorsze?
Damonsson
Usuń kratkę, albo daj jej widoczność na poziomie poniżej 10%.
wookieb
Cytat(Kas @ 15.08.2010, 22:55:03 ) *
Co mogę poprawić żebyś łaskawszym okiem spojrzał na mój projekt? Lepsze od wcześniejszych czy gorsze?

Tak jak wysłałem Ci link z listą bardzo ciekawych wizytówek to nie zrobiłem tego po to aby serwisowi nabić odwiedzin lecz po to, że w takiej sytuacji jak twoje (nie jesteś grafikiem, nie masz specjalnych zdolności plastycznych) wyrobił sobie gust odpowiedni do panującej "mody" oraz "trendu" panującego w sieci. Dlatego etapem PRZED projektowaniem wizytówki, logo powinieneś spędzić prawdziwie gorące godziny przeglądając prace innych (niekoniecznie wizytówek http://bestwebgallery.com http://thecssawards.com http://patterntap.com) i ucząc się "smaku", którego teraz jak dla mnie brakuje.

Dla mnie ta wizytówka wygląda tak jakby robił ją szkot z chęcią bycia nowoczesnym. Niestety :/
kilab
Cytat(wookieb @ 15.08.2010, 22:10:51 ) *
Dla mnie ta wizytówka wygląda tak jakby robił ją szkot z chęcią bycia nowoczesnym. Niestety :/

Padłem, ale wstałem haha.gif

Ja dorzucę link do niezłego katalogu projektów graficznych, na którym również można wyrobić gust przeglądając prace.
http://browse.deviantart.com/designs/logos/?order=9
darophp
A ja za spamuje znowu i odeślę do eduweb.pl --> Kurs Illustratora smile.gif
Kas
Na nowym projektem wizytówek intensywnie pracuję. W tak zwanym międzyczasie proszę Was o ocenę projektu strony firmowej:

http://forum.php.pl/index.php?s=&showt...st&p=779655

Z góry dzięki. smile.gif Jutro wrzucę jakiś nowy projekt wizytówki, zrobiony podobnie jak strona.
thomson89
Ta kratka powinna mieć mniejszą widoczność.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.