Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [xampp + visual basic] Jak podpiąć bazę?
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
fran1o
Witam,
Zaczynam pracę z visual basic i bazam danych. I moje pytanie jest następujące tak korzystać z baz danych utworzonych w xampp? Jak je podłączyć? Załączyć?

W necie znalazłem tylko korzystanie z baz utworzonych przy pomocy visual basic:

connection.ConnectionString = ("Data Source=.\SQLEXPRESS;AttachDbFilename=|DataDirectory|\Members.mdf;Integrated Security=True;User Instance=True")
Mchl
A co to jest 'baza danych utworzona w xampp' ?

Jeśli masz na myśli połączenie VB z serwerm MySQL, to masz tutaj cały serwis:
http://www.vbmysql.com/
prachwal
za pomocą ODBC -> ściągasz sterownik ze strony http://dev.mysql.com/downloads/connector/odbc/5.1.html
za pomocą Net Connectora -> http://dev.mysql.com/downloads/connector/net/

i na to co znalazłeś jest dla MSSQL-a a nie MySQL-a
kaminskp
VB & MySQL
Ciekawy temat poruszyliście.
Parę lat temu siedziałem w VB i tworzyłem soft który mi obsługiwał bazy Accesa.
Wadą tego typu projektów jest koszt.
Tworząc system ja uważam że serwer Apache, baza MySQL.
Dla lokalnej sieci serwer Linux z tym softem.
Jak wszystkim wiadomo free.
prachwal
Cytat(kaminskp @ 24.07.2010, 18:03:50 ) *
Jak wszystkim wiadomo free.

pracowałeś za darmo?
Mchl
Cytat(prachwal @ 24.07.2010, 18:07:50 ) *
pracowałeś za darmo?

Lepiej za darmo niż za pół ceny. winksmiley.jpg
kaminskp
Dajecie mi ciekawe pytanie.
System który stworzyłem był pracą dyplomową.
Historia tego systemu troszkę była długa.
Kiedy pokazałem promotorowi to miał to być VB i ACCES, po paru dniach
wziąłem się za Linuxa i system miał stać na nim.
Linux to ze względu na to aby system mógł stanąć w banku
w którym pracowałem i był on legalny.
Całość trwała około 1,5 roku, uległem poważnemu wypadkowi.
Kiedy uzyskałem świadomość dowiedziałem się że studiuje i siedzę nad pracą dyplomową.
Napisałem tak jak we wcześniejszym projekcie i się obroniłem.
System ten tylko służył do zdobycia tytułu a także rehabilitacji jeśli idzie o zdrowie.
prachwal
ok
Argument ceny środowiska jest w pewnych sytuacjach względny, z wielu prozaicznych powodów. Np można zrobić aplikację klient serwer z Access-a i MySQL/a MSSQL-a / Oracle z silną desktopową integracją, można też zrobić aplikację webową, tyle że kiepsko współpracującą z excelem. Wtedy trzeba dużo kombinować żeby osiągnąć dokładnie ten same fekt jaki się osiągnąć za pomocą "darmowego" Access-a, gdyż zakładam że jest on już zainstalowany na tej stacji roboczej - bo taki jest standard stacji roboczych w danej firmie.

Jeżeli chodzi o tą desktopową integrację np. webowo nie wypełnimy predefiniowanego raportu w tabeli przestawnej (konkretnie PivotCache, w Excelu nie ma żadnych widocznych danych prócz tabeli przestawnej) bezpośrednio z bazy danych, tak aby user końcowy dotał plik xls + dane bez połączenia do bazy danych, w środowisku biurowym wygodne na każdej maszynie działa
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.