Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Plik z bazą danych w mysql (apache).
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
klapaucius
Może trochę dziwne pytanie ale zepsol mi sie system linux, na ktorym mam zainstalowany serwer apache z bardzo wazna baza danych. Raczej systemu juz nie uratuje ale moge uratowac niektore pliki. I moje pytanie brzmi: czy w katalogu localhost/phpmyadmin są bezpośrednio gdzieś pliki z bazą danych? Czy np jeśli cały katalog phpmyadmin zgram na pendrive i wrzuce na inny komputer to baza bedzie działac? Prosze o odp, pozdrawiam!
Mchl
Nie będzie. PhpMyAdmin to nie MySQL.

Danych szukaj w katalogu gdzie zainstalowany jest MySQL w podkatalogu data. Jeśli nie ma takiego, zajrzyj do pliku konfiguracyjnego (my.ini albo my.cnf albo podobnie) i sprawdź wartość parametru datadir.
Zarchiwizuj cały ten katalog oraz plik konfiguracyjny. W nowym systemie zainstaluj tą samą (albo maksymalnie zbliżoną) wersję MySQL.
JohnnyB
w wielu dystrybucjach standardowy katalog baz danych mysql-a to '/var/lib/mysql' - możesz go zarchiwizować jak radzi Mchl, a jeśli serwer jeszcze dycha to zrób
mysqldump nazwa_bazy > ./baza.sql
będziesz miał kopię w pliku tekstowym
klapaucius
Udało mi się uratować bazę danych. Dzięki wielkie!
@edit
No ale teraz mam kolejny problem! Założyłem już na nowym systemie (też linux) nową bazę danych i teraz chcę włożyć do niej tą starą bazę.
Posiadam skopiowany katalog "mysql", a w w nim jest katalogu z nazwą bazy danych - "moja_baza".
I zrobiłem coś takiego, że w phpmyadmin utworzyłem nową bazę danych właśnie o takiej samej nazwie jak ta stara - "moja_baza". Następnie z /var/lib/mysql usunąłem ten nowy katalog "moja_baza" i wkleiłem ten stary(oczywiście o takiej samej nazwie). W phpmyadmin wyświetla się z lewej strony lista tabel (czy jak to się tam nazywa...), jednak po kliknięciu w jakąkolwiek otrzymuję komunikat z błędem:
  1. Zapytanie SQL: Edytuj
  2.  
  3. SHOW FULL FIELDS FROM `ads` ;
  4.  
  5. MySQL zwrócił komunikat: Dokumentacja
  6. #1033 - Incorrect information in file: './moja_baza/ads.frm'

Dlaczego?
Mam nadzieję, że w miarę jasno się wyraziłem.
Mchl
Nie zakładaj żadnych baz w PMA, tylko zatrzymaj MySQL i wgraj swoje dane do folderu /data
klapaucius
Cytat(Mchl @ 31.07.2010, 15:40:45 ) *
Nie zakładaj żadnych baz w PMA, tylko zatrzymaj MySQL i wgraj swoje dane do folderu /data

Nie za bardzo rozumiem... Jak swoje dane? Skąd mam je wziąść (z jakiego katalogu)? Gdzie jest katalog /data?

@edit
Zrobiłem tak, że nie zakładałem nowej bazy danych tylko poprostu wewaliłem katalog z bazą do folderu /var/lib/mysql, ale teraz wykrywa mi baze w phpmyadmin, lecz jest "pusta". Nie ma zadnej tabeli.
Dodam jeszcze, że tak wyglada struktura mojej bazy danych:
http://img822.imageshack.us/img822/7572/zrzutekranulx.png
Proszę zwrocic uwage na Metąde porownywania napisow - w wiekszosci pisze "w użyciu". Tam gdzie tak pisze to tabela nie działa. Proszę o pomoc!
Mchl
Spróbuj przelecieć je komendą REPAIR TABLE
klapaucius
niestety nic to nie dało sad.gif
everth
Jeśli Linux padł ci przez system plików (np. ext4, ten czasami ma niezwykłą tendencję do gubienia danych) to jest duże prawdopodobieństwo że dane z /var/lib/mysql są uszkodzone. Jeśli tak jest to raczej zapomnij o odzyskaniu danych. Tak bywa jak się nie robi backupów.
klapaucius
Tylko że niektóre tabele działają.... ale jest ich tylko kilka... A może to coś z tą "metodą porównywania napisów"... Dlaczego pod tymi tabelami co nie działają pisze, że metoda porównywania napisów jest "w użyciu"...? Już sam nie wiem ;/
Mchl
To nie metoda porównywania jest 'w użyciu' tylko cała tabela. Tyle tylko, że w widoku phpmyadmina tak się napis układa.

Następny krok, myisamchk
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/myisamchk.html
klapaucius
Cytat(Mchl @ 1.08.2010, 22:58:34 ) *
To nie metoda porównywania jest 'w użyciu' tylko cała tabela. Tyle tylko, że w widoku phpmyadmina tak się napis układa.

Następny krok, myisamchk
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/myisamchk.html

za trudne dla mnie ;p jeszcze po angielsku...
Dobra... pewnie zakończę (przynajmniej na dziś smile.gif) prace nad odzyskaniem tej bazy... W sumie to posiadam kopie tej bazy, niestety zaktualizowaną dosyć dawno przed stratą bazy.... coś bedę musiał wykombinowac...
Chyba ze ktos jeszcze na coś wpadnie (łatwego smile.gif)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.