Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Bardzo duże obciążenie bazy
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
kubalone
Mam problem wczoraj mieliśmy dość duży ruch na stronie, wynikiem czego było 7500 zapytań i 120mb pobieranych danych na godzine, baza ledwo wydoliła strona zacinała się co jakiś czas, co mam zrobić?

Problemem jest ilosć zapytań czy mb ściągnięte? Prosze o pomoc, ruch jaki generowała wczoraj moja strona to 1400 unikatów. Kod jest pisany przeze mnie więc mogą być problemy w składni.
wookieb
Zaoptymalizować zapytania, strukture tabel, sprofilować aplikacje ale NIC WIECEJ NIE JESTESMY W STANIE POWIEDZIEC BO MAMY 0 INFORMACJI O BAZIE.
To jak powiedzenie lekarzowi "moje dziecko jest chore, pan je wyleczy" i tyle.
kubalone
A co ma większe znaczenie dla zarzynania bazy, liczba zapytań czy ściągniete MB? Bo chyba to nie jest bez różnicy?
wookieb
Raczej liczba. Nieoptymalnie napisana aplikacja i struktura bazy potrafi zarżnąć mały serwis z dużą ilością odwiedzin.
Bez kodu, struktury bazy, informacji jakie zapytania ida najczesciej nie jestesmy w stanie Ci pomóc.
kubalone
Ruch Tip ø na godzinę
Otrzymane 66 MB 17 MB
Wysłane 297 MB 75 MB
Sumarycznie 363 MB 92 MB
Liczba żądań odczytu następnego rekord w pliku z danymi. Wartość jest duża przy wykonywania wielu przeszukiwań tabeli. Ogólnie sugeruje to, że tabele nie są poprawnie zindeksowane lub że zapytania nie są napisane w sposób pozwalający skorzystać z istniejących indeksów.
17 milionów
wookieb
To nadal nie jest dana pomocna dla nas. A nie możesz cache-ować wyników zapytań?
thek
A nie możesz napisać do usługodawcy by Ci przysłał slowloga? Tam znajdziesz wszystko na temat tego, co Ci zwalnia działanie serwisu jak choćby najdłużej wykonujące się zapytania.
kubalone
wookieb dziękuje bardzo, myśle że załatwi sprawe cashowanie, poczytam i zrobie. Pozdrawiam
yaro015
Przede wszystkim cache wyników zapytań, dodatkowo sprawdź liczbę połączeń do bazy (zbyt duża wartość też może zabić), dodaj indeksy na właściwe kolumny jeśli ich nie ma.
wujek2009
Na czym polega "sprofilowanie aplikacji" ? (post wookieb, post#2)
phpion
Na wykryciu miejsc w kodzie, które wymagają najwięcej czasu na wykonanie. Po ich wykryciu można przystąpić do próby ich optymalizacji czyli przyspieszenia wykonania.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.