Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [www] Portfolio
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
owi
Czuję ze mnie zjecie, ale coz. Warto spróbować.

jest to pierwsza strona w której nie musze patrzec na to co klient powiedział, na to co komus sie bedzie podobac, a co zonie pana Janka.
jak wiadomo najtrudniej sie robi dla siebie. Miliony pomysłów, tysiace poprawek. Dno , zle , slabo - nie wystarczy.

Niestety musielismy siegnac po jakiś kompromis i w koncu ustalić pewien poziom funkcjonalnosci ktorego bedziemy sie trzymac, gdyż w przeciwnym wypadku strona nigdy by się nie ukazała online. Zawsze byloby cos do rozbudowania...
Nad dopieszczaniem detali spedzilismy mase godzin, cale portfolio wraz z tekstami zjadlo kilkaset. Kiedys musi byc STOP

Jest to wersja powiedzmy release candidate, ale jeszcze mam troszkę poprawek i moga zdarzac sie bledy. Niestety aby zyc musze wykonywac projekty na zlecenie a nie patrzeć czy aby na pewno na kazdej stronie wszystko się waliduje i czy w ie 5.0 wyswietla sie jakies gowno. Jednak z czasem na bank zostaną załatane, zas funckjonalnosci rozbudowane.

Po przydlugim wstepie zapraszam
http://lowgravity.pl

p.s Badzcie mili winksmiley.jpg Przeczytac najpierw wstep prosze winksmiley.jpg

Idac z duchem czasu mozecie nawet nas LAJK na fejsbuku smile.gif
http://www.facebook.com/LowGravitypl
erix
Hmm, fajny projekt, dawno tutaj w takim stylu widziałem.

Ale że jestem starym zrzędą, zawsze coś znajdę (czytaj: nie bierz tego tak mocno do siebie). tongue.gif
  • div.clear IMHO jest zbędne; generated content załatwiłoby sprawę (tym bardziej, że zleliście stare IE)
  • JS powinien być w pliku zewnętrznym
  • w paru miejscach są style liniowe, ale domniemam że to z powodu użycia jakiegoś WYSIWYG w panelu administracyjnym (co nie zmienia faktu, że można dopiąć tam własne style jak w procesorach tekstów winksmiley.jpg)
  • brakuje mi trochę elementów AJAX i DHTML (zwłaszcza *boksów przy powiększaniu obrazków, etc, walidacji formularzy po stronie klienta)
  • trochę to ciężkie (choć wizualnie ciekawe, ale IMHO można by popracować nad optymalizacją)

Końcowe: 8.5/10
Pawel_W
patrząc w kod - na pierwszy rzut oka widać, że w ogóle nie stosujesz paragrafu (<p>) do tekstu, za to widać nadmiar div'ów smile.gif

validator nie szaleje, brakuje kilku rzeczy, ale ok smile.gif

poza tym, widać trochę styli lokalnych, które powinny być w arkuszu smile.gif

co do designu - ogólnie ok, w kilku miejscach nie podoba mi się czcionka (m.in. widgety po prawej - facebook itp.)

podsumowując bardzo ładna strona smile.gif

EDIT:
no i jeszcze jakiś hover w menu na górze by się przydał, tak z przyzwyczajenia do tego typu "bajerów" winksmiley.jpg
owi
- cleary moglem zalatwic chociazby afterem, wiem ze semantycznie brzydkie - ale po prostu to zlałem - wolę tak - w koncowym rozrachunku zerowe znaczenie (no prawie oprocz tych paru bajtów)
- style inline tylko i wylacznie ze wzgledu an wysiwiga smile.gif cala reszta tylko i wylacznie w zewnetrznym - juz o takie przedszkole proszę nei oskarzac. Wysiwyg rowniez odpowiedzialny glwonie za bledy w walidatorze o ile gdzies są
- zewnetrzny JS - tutaj polemizowalbym czy za pare linijek warto dodatkowego requesta sobei tworzyc.
- odnosnie braku powiekszaczy - nie ma i nie bedzie w najblizszej przyszlosci -swiadomy wybor
- p nie ma z prostych wzgledow - podobnie jak w przypadku inline css - wszystkie teksty (prawie) na stornie to wysiwyg. Moi dwaj koledzy nie znaja na tyle htmla, cssa aby optymalizowac kazdy tekst ktory wprowadzą.

generalnie czeka na mnie pare prac optymalizacyjnych. PYTANIE KIEDY? optymalizacja wysiwyga nie wyzywi mi rodziny w zadnym stopniu smile.gif

Dziekuje ze przychylne opinie
erix
Cytat
- cleary moglem zalatwic chociazby afterem, wiem ze semantycznie brzydkie - ale po prostu to zlałem - wolę tak - w koncowym rozrachunku zerowe znaczenie (no prawie oprocz tych paru bajtów)

Czemu brzydkie semantycznie? Właśnie jest to dobre rozwiązanie, a to z tego powodu, że nie uzależniasz funkcji warstwy od wyglądu. after wykorzystałbyś w celu zmiany wyglądu przez CSS i dodawałbyś przez CSS.

Cytat
- zewnetrzny JS - tutaj polemizowalbym czy za pare linijek warto dodatkowego requesta sobei tworzyc.

Owszem, warto, bo przeglądarka posiada coś takiego, jak cache, z którego wykorzysta ten sam plik na wszystkich podstronach Twojego serwisu. tongue.gif Oszczędność transferu wzrasta wprost proporcjonalnie do liczby odwiedzonych.

Cytat
- odnosnie braku powiekszaczy - nie ma i nie bedzie w najblizszej przyszlosci -swiadomy wybor

Szkoda, bo są dość wygodne.

Cytat
optymalizacja wysiwyga nie wyzywi mi rodziny w zadnym stopniu

No nie, ale dałeś stronę do oceny, to oceniamy. winksmiley.jpg A kod/wygląd przechodzi przez standardową procedurę oceniania, czyli czepianie się wszelkich możliwych szczegółów. winksmiley.jpg
owi
Tutaj ja mowie o moim rozwiazaniu jako brzydkim semantycznie - czyli puste cleary. Po prostu w tym wypadku zlalem te clearfixy bo tak mi bylo wygodniej biggrin.gif

Dzieki wam poprawilem pare najprostszych bledow w walidacji ktore powstaly calkiem niedawno przy dolepianiu paru rzeczy winksmiley.jpg

Cytat
Owszem, warto, bo przeglądarka posiada coś takiego, jak cache, z którego wykorzysta ten sam plik na wszystkich podstronach Twojego serwisu. tongue.gif Oszczędność transferu wzrasta wprost proporcjonalnie do liczby odwiedzonych.

Tak oczywiscie zgoda, ale nadal jest to swiadomy wybor gdy portfolio jest w rozkroku pomiedzy faza developerska a dzialaniem w pelni produkcyjnym. Zwlaszcza ze jak na razie szalu odwiedzin nie ma. Na miliony zadnych wiedzy juzerow trzeba poczekac smile.gif

Cytat
Szkoda, bo są dość wygodne.

Ano wygodne, ale nie kazdy projekt moze posiadac powiekszane zdjecie, na niektorych klient nie zgada ssie na wykorzystanie loga i tak wyszlismy z zalozenia ze na razie mamy tlyko thumbnaile...

Cytat
No nie, ale dałeś stronę do oceny, to oceniamy. winksmiley.jpg A kod/wygląd przechodzi przez standardową procedurę oceniania, czyli czepianie się wszelkich możliwych szczegółów. winksmiley.jpg

No i licze na to ze dobrze wypatrzycie wszystko

Bycie jedynym developerem w firmie i majac tyle na glowie latwo doprawdy cos przegapić badz machnąć reką

P.S.
Cytat
no i jeszcze jakiś hover w menu na górze by się przydał, tak z przyzwyczajenia do tego typu "bajerów" winksmiley.jpg

Wiesz ile takich bajerow czeka nieskonczonych? biggrin.gif Jest i hover, jest i colorbox chociazby (vide powiekszacze). Duzo z nich nie przeszlo procesu wydziwiania w naszym malym kregu. Duzo czeka na implementacje - jest to 5 min, ale pogodzic gusta 3 osob, zaprojektowac to schodzi, a potem i tak trzeba zajac sie czyms innym i wypada z glowy
Twist
Wg. mnie - straszny chaos, nie wiem na czym ma uwagę skupić, świeci się jak choinka. Jednak widać ręke profesjonalisty winksmiley.jpg Poza "przesyceniem" podoba mi się styl, dobór kolorów i ta czcionka "Lowgravity sets you with HIGH standards for your web NEEDS" - podzielisz się nazwą? smile.gif

Gdyby nie przesyt byłoby 10/10 a tak to tylko 9.5/10 biggrin.gif
SHiP
To tak w kilku punktach:
  • Plus za nie wspieranie IE6 winksmiley.jpg
  • Semantyka całkiem całkiem ale puste divy z clearem gryzą
  • Zmieńcie grafika albo kupcie mu książkę na temat typografii. Nie wiem czy za granicą, tam gdzie pracujecie, się takie rzeczy ludziom podobają ale ja trochę montuję na rynek zagraniczny i imho wygląda to niemodnie(zresztą sporo z waszych innych produkcji również). Ale to moje widzimisię
  • Czemu Transitional? Używacie czegoś, co jest niedozwolone w Strict?
  • Nieoptymalny kod CSS np.
    Kod
        background-image:url(../images/background/footer.jpg);
        background-repeat:repeat-x;
        background-position:center 0;

@erix: ale, żeby sprawdzić czy cache jest aktualny trzeba odpytać serwer o informacje dot. pliku. Nie zawsze jest to robione ale jednak. Nie zmienia to jednak faktu, że ja również ten kod wrzuciłbym do oddzielnego pliku JS ;]
erix
Cytat
@erix: ale, żeby sprawdzić czy cache jest aktualny trzeba odpytać serwer o informacje dot. pliku.

Z tego, co pamiętam, to można wysłać takie nagłówki, które uśpią to sprawdzanie. winksmiley.jpg
owi
Usiadlem z rana troszkę wczesniej na pol godzinki i zrobilem parę zmian
- wyciagnalem JSa na zewnatrz
- wrzucilem clearfixa

Cytat
Zmieńcie grafika albo kupcie mu książkę na temat typografii. Nie wiem czy za granicą, tam gdzie pracujecie, się takie rzeczy ludziom podobają ale ja trochę montuję na rynek zagraniczny i imho wygląda to niemodnie(zresztą sporo z waszych innych produkcji również). Ale to moje widzimisię

prosiłbym bez takich komentarzy. Nawet jezeli gdzies typografia kuleje (gdzie się w paru miejscach zgodzę), co oczywiscie nie jest dobre to nadal nie oznacza to "zmiany" grafika gdyż to zaledwie ułamek z jego zadań. Nikt nie jest dobry we wszystkich aspektach. Genialne umiejetnosci Darka w wielu dziedzinach grafiki przewazają jakiekolwiek wady.

Cytat
Czemu Transitional? Używacie czegoś, co jest niedozwolone w Strict?

Tak oczywiscie - targety w linkach chociazby..
Zaraz jednak sie ozywi dyskusja od tych co tych wyzej wspomnianych książek czytaja więcej i będą elaboraty na temat jak to użytkownikowi nie wolno narzucać tego gdzie okno ma się otwierać.

Boję się poza tym tego co czasem może wyjść z WYSIWYGA.

Cytat
Nieoptymalny kod CSS np.

Sztuka dla sztuki. Jako ze to jest portfolio wiec wiecznie bedzie w fazie developement - wolę miec przejrzystość tak abym ja sie w tym połapał. Zaoszczędzenie 1KB na optymalizacji cssa nie da ŻADNYCH wymiernych efektów.
wookieb
Kod
A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Gdzie? To już wasza broszka smile.gif
Strona ładna ale nie bardzo ładna. (monita Imaca jest tak cholernie dziwny, że aż boli)

Nie oceniam html i js bo mi się nie chce smile.gif Aczkolwiek jest to zdecydowanie praca z top5 w tym dziale więc ocena 8.5/10
owi
eee podpowiedzialbys winksmiley.jpg
wookieb
Tak to jest jak korzysta się z gotowców i myśli sie, że jest "zajebiście".
Formularz -> zmiana nazwy pola na nazwę tablicową (firebug), ale dzięki temu że pokazujesz błędy wiem z czego korzystasz (pomijając stopkę) co umożliwia mi lepsze szukanie luk.
owi
Jak pisalem we wstępie - jest to wersja RC do finalnego wylapwyania bledow - dlatego jest pozostawiony error_reporting zeby jak najwiecej ich wylapac w tym stadium.

Odnosnie tych "gotowców" - chociaz takiego okreslenia w stosunku do CI bym nie uzyl. Jakie to ma znaczenie, że za pomocą firebuga oszukasz / wykryjesz lukę w zwykłym form_validation w formularzu kontaktowym? Powaznie sie teraz pytam - jakie to niesie za sobą konsekwncje? Oprócz wyswietlenia błędu wraz ze sciezką etc (dlaczego błędy są włączone pisałem wyżej). Nie jest to zadne odparcie ataku tylko realne pytanie.
Pawel_W
po zmianie z tym clear fixem pierwszy box z portfolio mi się rozwala, cała treść z obrazkiem jest po prawej smile.gif
wookieb
Jest to jeden z elementów oszukania walidacji. Może się okazać, że w pewnym momencie w aplikacji chcesz wykorzystać tablicę (którą Ci już podałem) a ty jej nie walidujesz. Możliwości jest wiele w zależności od kodu.
owi
Cytat(Pawel_W @ 11.08.2010, 10:29:56 ) *
po zmianie z tym clear fixem pierwszy box z portfolio mi się rozwala, cała treść z obrazkiem jest po prawej smile.gif

moglbys powiedziec na jakiej przegladarce? Zaraz sie temu przyjrze jako ze przyznam szczerze po zmianie nie sprawdzilem wszystkiego na kazdej platformie. Dzieki

Cytat(wookieb @ 11.08.2010, 10:32:01 ) *
Jest to jeden z elementów oszukania walidacji. Może się okazać, że w pewnym momencie w aplikacji chcesz wykorzystać tablicę (którą Ci już podałem) a ty jej nie walidujesz. Możliwości jest wiele w zależności od kodu.

oczywisce, tylko w przypadku gdy ten formularz nigdy nie ma zadnej stycznosci z bazą ani innymi newralgicznymi rzeczami (ba nic po stronie uzytkownika nie ma takiej stycznosci) w tym konkretnym wypadku nie ma to najmniejszego znaczenia (wg mnie). Ja rozumiem sam fakt oszukania walidacji jako niedobry, ale przypomina mi się szczerze scena z Misia "a co by bylo gdyby tu przechodziła wasza matka"...

W kazdym badz razie - rozbuduję walidację - dzieki.
Pawel_W
najnowszy Chrome smile.gif

owi
dziwne no za cholere na chromie tego u mnie nie ma, sprawdzalem i rano i teraz... Jeszcze poszukam jak nie to naloze height na ourservices. Dzieki winksmiley.jpg

edit:

No sprawidzlem na paru kompach na chrome i nic. Moze u Ciebie cos z kaszy podlapalo?
Pawel_W
rzeczywiście, po usunięciu pamięci jest ok smile.gif
owi
Ok super winksmiley.jpg

@wookieb

obudowałem walidacje, zmienilem poziomy raportowania bledow - powinno byc ok (o ile dobrze zreplikowałem Twe działania) - mógłbyś sprawdzić?. Dzieki za uwagi
gigzorr
teraz formularz juz jest ok "moim zdaniem" , a co do strony to ladna praca smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.