Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ocena mojego portfolio
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
demolka666
Witam,

Jestem początkującym webmasterem (mam na koncie dopiero 5 wykonanych stron). Bardzo proszę powiedzcie co sądzicie o projekcie mojego portfolio
link: citydesign.art.pl
Uwaga! Strona działa w tej chwili pod Operą, FF i IE 8. Pod innymi nowymi przeglądarkami też powinna. Nie będzie działać poprawnie z IE6 (dopiero napiszę osobny arkusz stylów dla IE6) i nie testowałam jej pod IE7.
Wszystkie uwagi mile widziane, nawet te najbardziej krytyczne smile.gif
frytek92
Jeżeli prosta strona nie działa pod IE6 to znaczy ze jest zle napisana, zamiast <center> wyśrodkowanie zrób w CSS - margin-left: auto; margin-right: auto; .
Kwestia PNG to myślę ze jeżeli nie masz zamiaru zmieniać tła to użyj JPG, jeżeli masz zamiar to użyj PNG FIX to chyba na tyle jezeli chodzi o IE7 to nie widze większych problemów, ale myślę ze dobrze jest jeżeli strona chodzi we wszystkich przeglądarkach.

Pozdrawiam
Pawel_W
nie ma za bardzo czego oceniać, wypełnił może najpierw jakąś treścią, chociażby nawet "Lorem ipsum" smile.gif

kod też na 36 linijek winksmiley.jpg

taki kod:
  1. <div class="top-left"></div><div class="top"></div><div class="top-right"></div>
  2. <div class="middle">bla bla bla</div>
  3. <div class="bottom-left"></div><div class="bottom"></div><div class="bottom-right"></div>

to jednym słowem PORAŻKA, od robienia tego typu zaokrągleń jest CSS 3, ew. gotowe tło, ale nie podzielone na rogi, tylko góra i dół jak już smile.gif

typografia też nie specjalnie mi leży smile.gif

Cytat(frytek92 @ 11.08.2010, 13:59:17 ) *
Kwestia PNG to myślę ze jeżeli nie masz zamiaru zmieniać tła to użyj JPG, jeżeli masz zamiar to użyj PNG FIX to chyba na tyle jezeli chodzi o IE7 to nie widze większych problemów, ale myślę ze dobrze jest jeżeli strona chodzi we wszystkich przeglądarkach.

PNG FIX nie działa dla teł smile.gif
erix
To wystarczy to PNG wyświetlić jako filter.
demolka666
@frytek92
Problem z IE 6 polega na dwóch rzeczach: 1. brak obsługi PNG (nie mogę zastąpić GIFEM bo potrzebuję częściowej przeźroczystości!) 2. IE 6 nie interpretuje min-width, max-width, min-height, min-width. Dlatego napiszę osobny arkusz stylów dla IE6.
Dzięki za radę z wyśrodkowaniem, poprawię to jak najszybciej smile.gif

@Pawel_W
nie jestem pewna, ale chyba nie wszystkie przeglądarki obsługują już CSS 3. Jeżeli tak jest to poszukam na ten temat i przepiszę ten fragment

@erix, dzięki, poszukam dziś wieczór o tym filter smile.gif.

Jakbyście mogli jeszcze napisać wrażenia artystyczne - czy nie ma jakiś niepasujących graficznie elementów, jak się prezentuje nagłówek, box wewnętrzny itp.

Pawel_W
IE nie obsługuje, są do tego odpowiednie fixy, a jeżeli koniecznie chcesz zrobić to obrazkiem to tak jak mówiłe, wystarczy samo top i bottom, bez tego left i right smile.gif
gigzorr
grafika ładna , czcionka w menu nie podoba mi się , oraz jakies teksty przykladowe dodaj czy coś bo nie ma nic.
thomson89
Grafika bardzo ładna. Kolory także. Jednakże to menu mi tam nie pasuje.

Przydałaby się jeszcze jakaś treść, bo teraz jest tam pusto i nie można ocenić np. typografii.

Zobacz.
kreciko
Czcionkę w menu zmień na bezszeryfową. Taką jak np. jest w googlach w menu, albo tutaj na forum w nawigacji.
r4xz
szczerze mówiąc nie przekonałaby mnie ta strona ona do skorzystania z twoich usług. zalatuje mi tu coś latami 90. ... dry.gif
preferuje coś prostego oraz kreatywnego na portfolio np. winksmiley.jpg
http://stripes-design.pl/
http://www.wooyek.pl/portfolio-webdesign.html
dg2001
  1. <div id="footer"><a href="">Designed & Coded by Katarzyna Biernat</a>&nbsp;&nbsp;&nbsp;</div>

Takie coś mi się rzuciło w oczy, zamiast twardych spacji, nie lepiej użyć padding-right: 5px; ? albo margin-right ?

Co do wyglądu, nie jest źle, ale mi np nie pasuje coś ten książyc sciana.gif jakoś mi się tak rzuca w oczy tongue.gif i tan facet i tak kobieta, jakoś tak mi nie pasują worriedsmiley.gif może troche mniejsze, albo np niech jest tylko z 1 strony grupkach biznesowa tongue.gif Czcionka też mi się nie podoba biggrin.gif dałbym jakąś zwykła tongue.gif

Pozdrawiam
demolka666
Strona jest już dostępna pod krótszym adresem:

link: citydesign.art.pl

Dokonałam kilka poprawek:
- zmieniłam czcionkę w Menu na Verdanę
- usunęłam to center (to była pozostałość po kodowaniu, po wstawieniu kolejnych elementów zapomniałam usunąć)
- zaokrąglone rogi uzyskałam przez CSS, dla IE użyłam skryptu js (w przypadkach rzadkich, jak stare, nieaktualizowane firefoxy czy opery wyświetli się box kwadratowy, co nie zaburzy za bardzo designu)
- dodałam przykładową treść.

I tutaj mam taki dylemat, bo nie mam pomysłu na kolory dla znaczników h1, h2. Jakieś to takie mdłe się robi. Macie jakąś koncepcję jakby ożywić projekt?

Poza tym:
Wersja dla IE6 dalej nie gotowa winksmiley.jpg
@dg2001 - zaraz będę wprowadzać poprawki zasugerowane przez Ciebie ^^
@r4xz - przykłady które podałeś są fantastyczne. Ja niestety nie jestem grafikiem, a już artysta ze mnie żaden. Bardziej mnie bawi kodowanie czy programowanie PHP (+ uczę się JS) więc wygląd do dla mnie zło konieczne tongue.gif. Grafikę wykonuję taką bardziej podstawową - jak na tej stronie winksmiley.jpg. Ale może kiedyś coś lepszego stworzę smile.gif.

edit:
@dg2001 poprawiłam footer. Księżyc raczej zostawię, nad postaciami się jeszcze raz zastanowię smile.gif. W którym miejscu dokładnie czcionka nie ta? W nagłówku, menu (już poprawiłam) czy treści?
kreciko
Cytat(demolka666 @ 11.08.2010, 23:37:43 ) *
I tutaj mam taki dylemat, bo nie mam pomysłu na kolory dla znaczników h1, h2. Jakieś to takie mdłe się robi. Macie jakąś koncepcję jakby ożywić projekt?

Jak chcesz ożywić projekt, to daj oczojebny kolorek, albo zmień czcionkę na jakąś inną. Dla mnie kolor h1 i h2 jest ok, ale jestem tylko mężczyzną i się nie znam na kolorach. Zobacz jak wygląda z białą czcionką, albo taką szarą(bardziej białą niż czarną) - taki np.: #DBDBDB
demolka666
IE 6 juz działa, dalej myślę nad kolorami ^^
SHiP
Cytat(frytek92 @ 11.08.2010, 11:59:17 ) *
Jeżeli prosta strona nie działa pod IE6 to znaczy ze jest zle napisana

Nie zgadzam się. Każdy wie, że to z IE jest coś nie tak. Poza tym IE6 to trup i nie ma sensu go wskrzeszać. Nikt na zachodzie już się nie przejmuje tą przeglądarką więc i ja bym to sobie darował tym bardziej, że statystyki IE6 spadają(a ma on teraz zaledwie 4% - http://ranking.pl/pl/rankings/web-browsers.html - i co miesiąc spada o jakieś 0.2%.).

Używasz HTML 4.01 ja jednak pokusiłbym się o użycie HTML5. Mimo, że to wciąż nie jest standard i pewnie coś się zmieni, będzie to wyglądało bardziej profesjonalnie, a strona w ogóle nie ucierpi. Wystarczy kilka rzeczy zmienić:

doctype na <!DOCTYPE html>
<div id="header"> na <header>
<div id="menu"> na <nav>
<div id="cont"> na <article>
<div id="footer"> <footer>

Przykład mojej strony w html5: http://srodek.info/music/

Ogólnie jest to bardzo prosta witryna i nie ma za wiele rzeczy do oceniania. Ja przyczepiłbym się do typografi a dokładniej szerokości lini. Jest za szeroko.
Czekam na więcej treści winksmiley.jpg.

PS:
Jeśli nie przekonam cię do html5 to usuń zbędny znacznik <div> w menu. Powinno być.
  1. <ul id="menu">
  2. (...)
  3. </ul>
kreciko
Cytat(SHiP @ 12.08.2010, 12:30:52 ) *
Przykład mojej strony w html5: http://srodek.info/music/

Podoba mi się ten efekt z gitarą. Gdzieś już to widziałem.
demolka666
@SHiP
Efekt z gitarą jest świetny. Ogólnie z tego co udało mi się w różnych miejscach wyczytać, HTML5 i CSS3 są świetne (co do tego drugiego już się zdążyłam przekonać), ale nie mają wsparcia niektórych przeglądarek (zwłaszcza IE sad.gif ). Specyfika mojej strony jest taka, że musi być dostępna dla każdego, zwłaszcza ludzi, którzy o technologiach nie mają pojęcia i używają IE6 tylko dlatego że akurat był on zainstalowany 5 lat temu na ich przestarzałym, nieaktualizowanym systemie.

Ale, zamierzam na pewno poczytać więcej na ten temat winksmiley.jpg

Treść wrzucę już za niedługo, jak tylko coś sensownego wymyślę. Mam już nawet pewną koncepcję. smile.gif
erix
HTML5, to generalnie inny zestaw znaczników - reszta rewolucji, to CSS i obiekty w JS.

Z tego, co czytałem, to da się zmusić tagi z HTML5 do normalnego parsowania w IE, wystarczy bodajże linijka expression w CSS. Ale to nie zmienia faktu, że nie ma co się jeszcze podniecać "nowym" językiem, który - de facto - ma zmiany wyłącznie w semantyce (zaznaczam, że mówię wyłącznie o części SGML, a nie o towarzyszących mu technologiach).

Cytat
Podoba mi się ten efekt z gitarą. Gdzieś już to widziałem.

O ile pamiętam, to na SmashingMagazine był kiedyś przegląd takich rozwiązań. winksmiley.jpg
SHiP
Aby tagi z HTML5 działały pod IE i innymi starszymi przeglądarkami wystarczy je "włączyć" tj.

1. article, nav, header, aside, footer, section, address{
  2. display:block;
  3. }

Domyślnie wszystkie nieznane znaczniki mają display:none; Dlatego ich nie widać.

Pozdrawiam winksmiley.jpg.

PS: można też skryptu JS użyć - jest na tej mojej stronie w źródle...
thomson89
Ten efekt gitarki się wiesza u mnie. Mam rolkę którą bardzo szybko mogę wszystko przewinąć smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.