Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]identyfikacja użytkownika
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bialko0019
Witam.

Chciałbym się Was poradzić, w jaki sposób, można jeszcze zidentyfikować użytkownika. Wiadomo, w dzisiejszych czasach lepiej zapisywać różne numery itp, bo potem w razie czego, napadu itd, trzeba tą osobę odnaleźć lub po prostu podać odpowiednie dane do znanych nam organów ścigania. Najczęściej czyta się adres IP, no ale teraz jest tyle przeróżnych i dziecinnie prostych sposób na jego zmianę, że staje się coraz mniej pomocny. W jaki sposób można zidentyfikować takiego użytkownika?

Miałbym na celu tylko bezpieczeństwo, jeżeli coś się stanie, za pomocą IP dużo mogę nie zdziałać. Jakie są sposoby? Adres fizyczny?

Pozdrawiam,
Karol
wookieb
Opisz do jakiej identyfikacji (autoryzacji, dane osoby komentujacej bez zalogowania).
Luneth
Poza ip i user agentem to chyba za wiele się o użytkowniku nie dowiesz w prosty sposób... Zresztą jeśli do sprawy jest włączana prokuratura itd to starczy IP, uwierz mi, nawet jak się łączysz przez jakieś darmowe proxy. Dostawcy mają obowiązek przechowywania takich danych w logach przez ładny kawał czasu. Gdybym ja mógł mieć ot tak czyjś adres kto wchodzi na moją stronę to by tragedia jakaś była biggrin.gif
bialko0019
Dzięki za odpoiwedzi.

Chodzi mi o to, by zbierać w miare dokładne dane o osobie dla bezpieczeństwa. Później okazuje się, że miałem włamanie na stronie klienta, trzeba dostać się do tej osoby, ale znamy tylko IP i mało co można zrobić. Tak, wiem, każdy ma obowiązek trzymania adresów jakiś czas, ale tak z ciekawości się zapytałem, czy są jeszcze jakieś inne spooby, może i Wam znane winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.