mam 2 tablice:
$fg[] = array('idfg' => '1', 'nazwa' => 'nazwa1', 't' => '1'); $fg[] = array('idfg' => '2', 'nazwa' => 'uiopl', 't' => '1.'); $fg[] = array('idfg' => '3', 'nazwa' => 'nazwa3', 't' => '1'); $fg[] = array('idfg' => '4', 'nazwa' => 'eeeew', 't' => '1'); $fg[] = array('idfg' => '5', 'nazwa' => 'eeeee', 't' => '2'); $fg[] = array('idfg' => '7', 'nazwa' => 'nazwedwwa1', 't' => '2'); $fg[] = array('idfg' => '12', 'nazwa' => 'edweedwed', 't' => '2'); $fg[] = array('idfg' => '13', 'nazwa' => 'bvrtyu', 't' => '2'); $fg[] = array('idfg' => '14', 'nazwa' => '1qasert', 't' => '3'); $fg[] = array('idfg' => '15', 'nazwa' => 'ghyty', 't' => '3'); $fg[] = array('idfg' => '16', 'nazwa' => 'lkopi', 't' => '3'); $fg[] = array('idfg' => '17', 'nazwa' => 'ghtyui', 't' => '3');
$fgm[] = array('idfgm' => '1', 'nazwa2' => 'Typ1'); $fgm[] = array('idfgm' => '2', 'nazwa2' => 'Typ2'); $fgm[] = array('idfgm' => '3', 'nazwa2' => 'Typ3');
Wyświetlam sobie talice nr 1:
$query = mysql_query("SELECT * FROM genre WHERE fid = $fid ORDER BY gid") or
die("Error SQL"); {
$sds = $row[1];
($row[1] > 0) ? $k[$sds]='1' : '0';
}
foreach ($fg as $klucz => $wiersz) {
$idfg[$klucz] = $wiersz['idfg'];
$nazwa[$klucz] = $wiersz['nazwa'];
$t[$klucz] = $wiersz['t'];
}
$kk=0;
foreach ($fg as $pk) {
if ($k[$pk['idfg']]==1){
$z.=$pk['idfg'].'-'.$pk['nazwa'].'-'.$pk['t']; $z.="<br />";
$kk++;
}
}
Wszystko super sie wyswietla, ale teraz nie wiem jak zrobic by zrobic relacje między 'idfgm' z tabeli 2 i 't' z tabeli 1 tak by zamiast cyferki $pk['t'] uzyskać nazwę, która jest pod $fgm['nazwa2']
Wiedizałbym jak to zrobić gdyby były to tabelki w MYSQLu, ale nie chce takich robic gdyż elementy tablic będą stałe i nie będzie ich wiele więc niepotrzebnie obciążałyby zapytaniami baze. Czytałem o łączeniu tablic, ale mi nie wychodzi, są one dla mnie mało zrouzmiałe jakoś.