Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: wgrywanie zdjęć.
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Fixus
Witam.
mam dość dziwny problem. Otóż mam formularz w którym podaje się dane + wybiera się zdjęcia do wgrania na serwer i wysyła. Zdjęcie jest upload`owane na serwer (jego nazwa jest zmieniana na jakąś losową) i wszystkie dane zapisywane w bazie.

Na niektórych komputerach - zaznaczam, ze dotyczy to niektórych maszyn - jeżeli wgram zdjęcie, które ma spację w nazwie np. "obraz 123.jpg" to formularz się sypie. coś się kręci i naglu pusta biała strona. nic się nie wgrywa, nic się nie zapisuje do bazy. przy nazwie zdjęcia bez spacji wszystko wszędzie działa prawidłowo. Co może być przyczyną sypania się formularza ? jak to załatać ?
erix
To Ty jeszcze nie wiesz, że roztrzaskałem wszystkie szklane kule na tym forum?
Fixus
a co za kod chcesz ?

1. move_uploaded_file($filevars[$picVar]['tmp_name'], "uploads/$fileNameNew");

tak robię upload zdjęcia. Mam nadzieję, że to Ci pomogło
erix
  • A co z HTML formularza?
  • Skąd bierze Ci się $fileNameNew?
  • masz logowanie raportowania błędów?
Fixus
widzisz mnie też kule się skończyły i nie wiem co miałeś na myśli wcześniej !

1. <form id="formularz" action="miejsce_docelowe.php" enctype="multipart/form-data" method="post" style="color: black;">
  2.  
  3. <input type="file" id="pic0" onchange="showNext('1');" name="pic0" />
  4. <input type="submit" />
  5. </form>

1. $rand1 = rand(0, 9999);
  2. $rand2 = rand(0, 9999);
  3. if($filevars[$picVar]['type'] == 'image/jpeg')
  4. $type = 'jpg';
  5. else if($filevars[$picVar]['type'] == 'image/gif')
  6. $type = 'gif';
  7. else if($filevars[$picVar]['type'] == 'image/png')
  8. $type = 'png';
  9. $fileNameNew = $userId."_".$rand1."_".$rand2.".".$type;

nie mam raportowania. zresztą nie wiem czy by tu coś zaraportowało. bo objaw wygląda tak, że ktoś wysyła formularz...strona się ładuje, ładuje, ładuje i zonk- biała strona

coś jeszcze ci może pomóc ?

jakby co $picVar powstaje rekurencyjnie

1. for($i =0; $i < $costam; $i++) {
  2. $picVar = "pic$i";
  3. }
everth
Cytat(Fixus @ 18.08.2010, 17:44:02 ) *
nie mam raportowania. zresztą nie wiem czy by tu coś zaraportowało. bo objaw wygląda tak, że ktoś wysyła formularz...strona się ładuje, ładuje, ładuje i zonk- biała strona

Hmm, ciekawe podejście do debugowania. Podchodzi pod programowanie ekstremalne. A na serio to sprawdź sobie czy obrazek nie przekracza maksymalnego dozwolonego rozmiaru. Co do reszty to jak ktoś wspomniał - szklana kula.
Fixus
nie przekracza - to była pierwsza rzecz jaką sprawdziłęm

co do szklanej kuli to chętnie odpowiem na pytania w celu dojścia do problemu
erix
Cytat
co do szklanej kuli to chętnie odpowiem na pytania w celu dojścia do problemu

Jak jest skonfigurowane PHP na serwerze? Nie przypadkiem FastCGI?

Cytat
coś jeszcze ci może pomóc ?

Kawałek z logów serwera (error_log); takie błędy są tam raportowane (biała strona).
Fixus
mam coś takiego w Configure Command (oczywiście to tylko fragment ale to FastCGI jest. Co z tym fantem mogę zrobić?
Cytat
./configure' '--prefix=/usr/local/php5' '--enable-force-cgi-redirect' '--enable-fastcgi' '--wit

co do logów to przeglądam. szukam czegoś podejrzanego
erix
Miałem na myśli kawałek z phpinfo, ale ok, załóżmy że podpięte przez FastCGI.

W error_logu powinno być info od fastcgi z jakimś błędem, biała strona, to zwykle skutek problemów w komunikacji między httpd a zespawnowanym procesem. Chyba że to nie jest FCGI, ale 100% informacji nam nie podałeś.
Fixus
powiedz co dokładnie potrzebujesz z phpinfo() ?
bo wyciąłem tylko kawałek z fastCGI chyba, że Cię źle zrozumiałem.

co do error_logu to poszukam zaraz
erix
Konkretniej, Server API.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.