Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Z textarea do MySQL
Forum PHP.pl > Forum > PHP
wilku002
Witam.

Mam sobie textarea na stronie i przycisk typu "submit", po wciśnięciu tego przycisku, chcę aby dane z textarea wgrały się do bazy danych - do tej pory jest wszystko łatwe. Ale nie chcę, żeby po prostu zawartość textarea, wgrała się do danego rekordu, chcę aby każda nowa linijka w textarea, tworzyła w bazie nowy rekord. Np.

1. 9843242
  2. 2342342
  3. 2342423424
  4. 32424234234

Chciałbym aby taka zawartość textarea, utworzyła tyle nowych rekordów w bazie, ile jest linijek textu (tutaj akurat 4 rekordy), a następnie 1 rekord posiadał wartość 1 linii itd.

Bardzo proszę o pomoc.
Spawnm
Tak na szybko:
  1. $data=explode("\n",$_POST['arena']);
  2. foreach($data as $key){
  3. dodaj_do_bazy($key);
  4. }
wilku002
A więc zrobiłem coś takiego:

1. <form action="" method="post">
  2. <textarea name="area" rows="10" cols="10"></textarea>
  3. <br>
  4. <input type="submit" name="ok" value="Wyslij">
  5. </form>
  6. <?php
  7. require_once('config.php');
  8.  
  9. if(!empty($_POST['ok']))
  10. {
  11. if(!empty($_POST['area']))
  12. {
  13.  
  14. $data=explode("\n",$_POST['area']);
  15. foreach($data as $key)
  16. {
  17. mysql_query("INSERT INTO kody VALUES(null, '".$data[$key]."')") or die(mysql_error());
  18. }
  19.  
  20. }
  21. }
  22. ?>

I dodaje rzeczywiście tyle rekordów co ma textarea, tylko, że zamiast tego co wpisze w polu textowym, wyskauje 0.
Spawnm
bo nie $data[$key] tylko samo $key.
+ filtruj dane.
wilku002
Ok, mam tak:
  1. $data=explode("\n",$_POST['area']);
  2. foreach($data as $key)
  3. {
  4. mysql_query("INSERT INTO kody VALUES(null, '".$key."')") or die(mysql_error());
  5. }

A jak mam te dane filtrować, bo nie za bardzo rozumiem.
Spawnm
No np. przed sql injection.
np. mysql_real_escape_string();
+ jak wiadomo mamy już php5 , więc może by tak zacząć korzystać z mysqli lub pdo ;]
wilku002
Aha, okej. Ale bez tych zabezpieczeń, powinno działać a mając taki kod, jak w skrypcie wyżej, nadal mi nie działa. Zamiast wartości w textarea, wyskakują zera.
Spawnm
  1. #
  2. $data=explode("\n",$_POST['area']);
  3. print_r($data);

pokaż co wyświetli
wilku002
Funkcja wczytująca działa poprawnie, lecz jest znów pewien problem. Otóż gdy wczytuje kody do bazy, a następnie wpisuje kod w utworzonym formularzu aktywacyjnym, to tego kodu nie znajduje. A jeżeli kod dodam ręcznie, czyli bez użycia tego textarea, to kod wczytuje.

@edit doszłem to wniosku, że ten błąd występuje wtedy kiedy dodaje kilka wierszy naraz w TEXT AREA, a gdy dodam po jednym to działa. A jak dodaje po kilka naraz wierszy, to działa tylko ostatni kod...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.