Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Jak zabrać się za najprostszą galerię w PHP?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Michael65
Witam,

jak zabrać się za galerię w PHP, która ma wyglądać np. tak że w jednej linni ma 4 zdjęcia małe i po ich kliknięciu pojawia się jeszcze na tej samej stronie powiększenie tego zdjęcia?

Zdjęcia mają ładować się z serwera.

Proszę o pomoc, ponieważ moje poszukiwania nie powiodły się.
bastard13
Do tego absolutnie ci nie jest potrzebne php tylko js i ajax, i oczywiście html:)
Strona to dwa divy, z których jeden wyświetla miniatury, a do drugiego powinieneś ładować duże zdjęcie.
A w js funkcja, która pobiera duże zdjęcie i wyświetla je w divie:
http://www.google.pl/webhp?hl=pl#hl=pl&...1011e2c1fd87bef (z wykorzystaniem jQuery)
http://www.google.pl/webhp?hl=pl#hl=pl&...1011e2c1fd87bef (js)
Ramzaa
Nie znając chociażby podstaw, odpuść sobie pisanie tego skryptu smile.gif
Jeśli chcesz, mogę Ci takową galerie wykonać za 2x karty orange po 5zł. Zainteresowany? Wal na PW winksmiley.jpg
Michael65
Ważne jest dla mnie, aby była ona zrobiona w PHP.
lessi
Jeżeli ma być tylko w php bez jQuery albo js to nie możesz bez odświeżania pokazać zdjęcia po kliknięciu, chyba że w innym oknie, albo ew. iframe ale nie polecam. A jeżeli mają się pokazywać po odświeżeniu strony to co innego.
Ramzaa
jeżeli chcesz osiągnąć taki efekt, o którym napisał kolega wyżej, to po prostu wyświetlasz w swojej galerii wszystkie obrazki i dajesz im np. height="100px", width="100px", w linku po prostu href="sciezka" target="_blank" i już masz to co chciałeś. Choć zakładam, że i tak nie o to Ci chodzi smile.gif
Kasat
Najlepiej zrobić do tego skrypt wrzucania zdjęć + zapis do bazy mysql (ew. do pliku txt) informacji o nazwie pliku etc.
A potem w galeria.php (czy jak Ty tam chcesz nazwać) zrobić pętle while która odczyta i wyświetli obrazki na podstawie danych z bazy.

Nikt nie napisze tego za free, może jakbyś pokazał jak robiłeś, że chciałeś sam to może i ja bym napisał, ale nie ma nic za darmo:)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.