Mam mały problem z dodawaniem danych z inputów typu text dodaje mi normalnie rekordy.
mysql_query("INSERT INTO zawodnik VALUES(NULL, '".mysql_real_escape_string(htmlspecialchars($_POST['imie']))."', '".mysql_real_escape_string(htmlspecialchars($_POST['nazwisko']))."', '".mysql_real_escape_string(htmlspecialchars($_POST['email']))."')");
lecz w tym samym formularzu mam 13 checkboxow i ich wartości chciał bym dodać jednocześnie do 2 tabeli. tabela ta przechowuje rekordy z samymi id(id, id_zawodnika, id_konkurencji)
wymyśliłem sobie że po pierwszym zapytaniu zwrócę się do bazy o id_zawodnika którego dodaje w tym momencie wrzucę go w zmienną i potem 3 zapytanie dodające id zawodnika i id konkurencji, ale niestety coś nie działa/
Kolejnym moim spostrzeżeniem jest to że tabela wygląda tak:
id
id_zawodnika
id_konkurencji
czyli jest np.:
1,1,1
1,1,2
jak w zapytaniu określić żeby dodało mi 5 konkurencji w tej formie tzn.tworzyło 5 rekordów 1,1,1 1,1,2 1,1,3 etc. a nieaktywne checkboxy omijało
$konkurencja1 = $_POST['1']; } $konkurencja2 = $_POST['2']; } $konkurencja3 = $_POST['2']; } $konkurencja4 = $_POST['4']; } $konkurencja5 = $_POST['5']; } $konkurencja6 = $_POST['6']; } $konkurencja7 = $_POST['7']; } $konkurencja8 = $_POST['8']; } $konkurencja9 = $_POST['9']; } $konkurencja10 = $_POST['10']; } $konkurencja11 = $_POST['11']; } $konkurencja12 = $_POST['12']; } $konkurencja13 = $_POST['13']; } if(mysql_num_rows(mysql_query("select * from zawodnik where zawodnik_imie='".htmlspecialchars($_POST["imie"])."' AND zawodnik_nazwisko='".htmlspecialchars($_POST["nazwisko"])."' AND zawodnik_email='".htmlspecialchars($_POST["email"])."'")) <1) { //sprawdz czy nie istniej juz ktos o takim loginie mysql_query("INSERT INTO zawodnik VALUES(NULL, '".mysql_real_escape_string(htmlspecialchars($_POST['imie']))."', '".mysql_real_escape_string(htmlspecialchars($_POST['nazwisko']))."', '".mysql_real_escape_string(htmlspecialchars($_POST['email']))."')"); //dodaje uzytkownia do bazy danych $id = $r['zawodnik_id']; //miejsce na zapytanie insert into zawodnik_konkurencja