Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: instrukcja if
Forum PHP.pl > Forum > PHP
nikestylex7
Mam problem dotyczący tej instrukcji piszę sobie z nudów grę i mam zmęczenie gracza oto przykład
  1. $w = mysql_fetch_assoc(mysql_query("SELECT * FROM bieg WHERE nazwa='$nazwa' "));
  2. $zmeczenie2 = $kierowca['zmeczeniemax'] - $kierowca['zmeczenie'];
  3. if($w['zabiera_bajury'] > $kierowca['bak'] || $w['zabiera_zmeczenia'] > $zmeczenie2){
  4. $komunikat = "masz za malo paliwa badz jestes za malo wypoczety.";
  5. }

z bazy mysql :
-zmeczeniemax=100
-zmeczenie(w zaleznosic od wybranego wyscigu) np: 50
-zabiera_zmeczenia = 5

I tutaj jest coś nie tak bo gdy zmeczenie siega tylko 50 to dalej wyskakuje ze jestes zmyt malo wypoaczety.
Blame
Wyświetl sobie co masz w tych zmiennych na których operujesz, może problem jest nie w zmęczeniu a w paliwie winksmiley.jpg Swoją drogą skoro zmeczeniemax zawsze wynosi 100 to po co trzymać je w bazie? tongue.gif
nikestylex7
paliwo jest dobrze chodzi o zmeczenie bo teraz je dodaje. Moim zdaniem jest coś w tym if bo reszta jest dobrze może chodzi o oddzielenie tego bo to ma być tak że jeśli zabiera_bajury jest wieksze od paliwa w baku kierowcy ALBO zabiera zmeczenia jest wiecej od pozostalego zmeczenia to wyswietla komunikat a go wyswietla caly czas.

ok zrobiłem do zmaknięcia.
klapaucius
czy to aby nie jest czasem gra samochodowa na silniku RACE? biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.