Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTACCESS] maly problem z mod_rewrite
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Moze bys my sie cos napili
Siema, czesc!

mam taki problem:
chcalem zrobic tak zeby strone index.php?miejscowosc=gdansk&nazwa=franek

RewriteCond %{REQUEST_URI} ^/((gdansk)|(wroclaw))/((franek)|(bolek))
RewriteRule ^((gdansk)|(wroclaw))/((franek)|(bolek)) /index.php?miejscowosc=$1&nazwa=$2 [L,NC]

to jest przyklad i teraaz mi chodzi ze jak ktos sobie wejdzie na strone /gdansk/franek to jest wszystko ok, natomiast jak wejdzie na strone /franek to juz strona nie istnieje, a chcialbym zeby istniala, co musze wpisac tam zeby nie trzeba bylo wybierac miejscowosci?

pozdrawiam, czesc
Johnas
Jest funkcja w php jak $_GET ona odpowiada za linki i tam możesz sobie ustawić wyświetlanie za pomocą
  1. if ($_GET['miejscowosc']) {
  2. //tutaj kod po wpisaniu miejscowosc do linku
  3. }
  4. if ($_GET['nazwa']) {
  5. //a tu po nazwie
  6. }

Nie wiem możliwe że już masz tak tongue.gif ale wydaje mi się że masz to połączone za pomocą funkcji AND.
Możesz też zrobić tak że jeżeli miejscowość jest równa 0 to robi tylko nazwe.
  1. if ($_GET['miejscowosc'] AND $_GET['nazwa']) {
  2. // po wpisaniu dwóch wartośći
  3. } else {
  4. if ($_GET['nazwa']) {
  5. //a tu po nazwie
  6. }
  7. }

Pisane od ręki i nie wiem o co dokładnie chodzi. Pisane pod wyszukiwarkę winksmiley.jpg Któreś powinno zadziałać ;p Wystarczy kombinować i nie wiem co ma z tym wspólnego htaccess
yevaud
Cytat(Moze bys my sie cos napili @ 31.08.2010, 23:10:26 ) *
natomiast jak wejdzie na strone /franek to juz strona nie istnieje, a chcialbym zeby istniala, co musze wpisac tam zeby nie trzeba bylo wybierac miejscowosci?

a skad skrypt mialby wtedy wziac ta nazwe miejscowosci ?
jesli chcesz to wsadzic zgrabnie w .htaccess to potrenuj wyrazenia regularne np. tutaj http://rubular.com/ i przebuduj wyrazenie tak zeby uwzglednialo mozliwosc samego /franek przekierowujac wtedy na jakas miejscowosc jaka Ci pasuje
generalnie mozesz potraktowac miejscowosc za pomoca elementu "?" oznacza on opcjonalne wystepowanie pewnej frazy

Cytat
i nie wiem co ma z tym wspólnego htaccess

kolega chcial przekierowac adres /gdansk/franek na /index.php?miejscowosc=gdansk&nazwa=franek
dosc wygodnym wyjsciem jest uzycie wtedy mod_rewrite i htaccess
Moze bys my sie cos napili
chodzi mi o to o czym pisze kolega yevaud, w pliku php juz sobie dam rade, tylko nie dam w .htaccess. jak tam mam zrobic jezeli zmienna $_GET['miejscowosc'] jest pusta?
Johnas
  1. if ($_GET['miejscowosc'] == 0){
  2. //tutaj kod jak nie ma miasta
  3. } else {
  4. //kod jak jest miasto
  5. }
Wezyr
Cytat(Jonek_1993 @ 4.09.2010, 02:37:11 ) *
  1. if ($_GET['miejscowosc'] == 0){
  2. //tutaj kod jak nie ma miasta
  3. } else {
  4. //kod jak jest miasto
  5. }

Kolega pytał o .htaccess a nie plik php ;]

Ja polecam w .htaccess przed revrit'em dodać redirect (jak wspominał yevaud):

1. RedirectMatch ^/(franek|bolek)$ /m/$1/

Wtedy z adresu /franek nastąpi przekierowanie na /m/franek a z niego na index?miejscowosc=m&nazwa=franek w php wystarczy uwzględnić:
  1. if($_GET['miejscowosc']=='m') {
  2. // czyli gdy nie ma wybranej miejscowości
  3. } elseif ...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.