Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: tcpdf problem z przekazaniem zmiennej.
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Lilo
Witam, nie radzę sobie z przekazaniem zmiennej z dokumentu php do generowanego pdfa. Nie wiem jak wstawić $jakas_zmienna w kodzie generowanego pdfa, proszę o pomoc.
skowron-line
$_GET
generowany_pdf.php?zmienna=abc
Lilo
Mój plik php poprzedzający generowany pdf oparty jest na sesji, jeśli to ma znaczenie. Generowany pdf, który też jest dokumentem php rządzi się innymi prawami nie mogę wstawić po prostu echo $_SESSION['cos']; w interesujące mnie miejsca przyszłego pdfa. Nie rozumiem tcpdf, a muszę to w miarę opanować. sad.gif
UNK
Zgadza, nie możesz wstawić sobie po prostu echo "coś tam"; w kod PHP generowanego dokumentu.
Z tego co pamiętam, bo niedawno przerabiałem całość generowanych dokumentów u siebie z klasy EZPDF na TCPDF (jak dla mnie jest bardziej dostosowany do moich wymagań i nie muszę robić dużej masy własnych rozwiązań, no i zależało mi na jakimś generatorze PDF który radzi sobie z html-em).
TCPDF ma dość dobrze napisaną specyfikację (tak mi się zdaje), a nawet jak nie to sama klasa jest bardzo dobrze skomentowana).
Przykładowo, żeby użyć czegoś na wyprowadzenie do PDF-a to np:
  1. $pdf->writeHTMLCell( 180, 10, $margins['left']+350, $y, "<b>Miejsce wystawienia:</b>", 0, 0, 0, true, 'C' );

ja używam akurat metody writeHTMLCell, ale jest samo write, writeHTML i inne, nawet takie, w których nie wstawiasz w jakim miejscu ma się znaleźć tekst, tylko ląduje on sam poniżej linii.

oczywiście $pdf w tym przypadku jest obiektem tworzonym na podstawie klasy
  1. $pdf = new TCPDF('P', 'pt', 'A4', true, 'UTF-8', false); //tutaj ustawiasz format strony
  2. ... //wszystko co ma być dodane, plus ew. wszelkie ustawienia samego PDF-a
  3. $pdf->Output( "fv/FV ".date( "Y-m-d H:i:s" ).".pdf", "FI" ); //wyjście domyślne dla PDF-a, ja używam wyświetlenia na ekran + zapisanie do pliku

Oczywiście jeśli pojawi się jakiś tekst (tudzież error php) na ekranie pojawi się ten tekst plus informacja, że nie może być wygenerowany pdf bo zostało już coś wysłane...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.