Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP]? Zawijanie wyświetlanego tekstu wcześniej napisanego w Textarea
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
unloco
Witam. Myślę, że sam temat mówi dużo za siebie. Próbuję wyświetlić w tabelce tekst który wcześniej został napisany w textarea:

1. <textarea rows="10" cols="114" name="area" wrap="physical">Wpisz tutaj treść ogłoszenia</textarea>

dodany do bazy danych wcześniej przetwarzając tekst za pomocą:

1. strip_tags(htmlspecialchars($_POST['area']));

i próbując wyświetlić w tabelce która ma właściwości:

1. echo " <table border='0' width='900' bgcolor='#808080' id='main_tabelka' align='center'>";
  2. // (...)
  3.  
  4. echo "<pre id='tresc_opisu'>";
  5. echo nl2br(htmlspecialchars($row['col_tresc_ogloszenia']));
  6. echo "</pre>";
  7.  

Styl do opisu to:

1. #tresc_opisu
  2. {
  3. text-align: center;
  4. color: white;
  5. font-family: Courier;
  6. text-decoration: none;
  7. font-size: 10px;
  8. }

Kiedy próbuję wyświetlić tekst w tabelce o długości 900 pikseli a zdanie jest dłuższe - tabelka rozszerza się . Proszę o pomoc bo nigdzie odpowiedzi nie mogę znaleźć
mortus
No rozszerza się, bo przecież stosujesz pre-formatowanie (znacznik <pre>), które domyślnie nie umożliwia łamania linii. Zastosuj np. znacznik <p>, albo <span>.
unloco
Ok. Zaraz spróbuję zobaczyć jak będzie wyglądało bez tego. Dzięki.

A możesz mi jeszcze powiedzieć jak wyświetlić tekst z bazy danych ze wszystkimi spacjami i enterami tak jak został wprowadzony?
unloco
Cytat(yevaud @ 8.09.2010, 22:25:12 ) *

Na powyższej stronie o ile dobrze przeczytałem i zrozumiałem aby tego użyć większość white-line powinno się mieć przynajmniej IE7. Ja bym chciał użyć funkcji która zostanie poprawnie wyświetlona również u osób które mają powiedzmy IE6 i Firefoxa w wersji 3.0 aby moja strona się poprawnie wyświetlała jak największej ilości ludziom.

Swoją drogą usunąłem te znaczniki "<PRE>" więc w jednej kwestii jest ok - tekst się zawija w tabeli tylko gdy ktoś wciśnie 10 spacji jedna po drugiej to wyświetla się tylko jedna hmmm. Jak na to zaradzić?
wiiir
Cytat(unloco @ 8.09.2010, 22:19:13 ) *
Ok. Zaraz spróbuję zobaczyć jak będzie wyglądało bez tego. Dzięki.

A możesz mi jeszcze powiedzieć jak wyświetlić tekst z bazy danych ze wszystkimi spacjami i enterami tak jak został wprowadzony?

hmm wszedzie widze, ze wiekszkosc licznikow jak i zapisu do bazy z textarea zamienia \n na cos tam.. a przeciez mozna zastosowac encodeURIComponent i wtedy w bazie enter mamy jako 1 bit a nie jakies \n tylko pozniej przy wyswietlaniu trzeba zrobic funckje ktora zmieni nastepujace bity na znaki "spacja, enter, <,>"

moze komus sie przyda

na takie przegladarki jak ie6 juz sie nie pisze stron bo to staroc tongue.gif
na wczytanie robisz im alert ze maja antyczna przegladarke i odsylasz na strone microsoftu po aktualizaje biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.