Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL] Zapytanie pobierajace dane
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
eloZiomek
Witam z gory przepraszam za brak polskich liter w mym poscie.
Mam takie pytanie do was forumowicze. Czy istnieje mozliwosc zadania pytania bazie Mysql polegajacym na tym aby pobralo one dane z 2 roznych tabel jednoczesnie?
wookieb
Tak. UNION albo JOIN w zależności od tego co chcesz pobrać.
eloZiomek
Niestety mam pewien problem z tym. Interesuje mnie Polecenie JOIN (bo chyba te jest tylko odpowiednie).
Bylbym wdzieczny jezeli moglby mi ktos napisac polecenie SQL.

Struktura tabeli 'news'
id | temat | tresc | gra |
8 | Blablabla | Blablalblaba | bfbc2 |

Struktura tabeli 'komentarze8'
id | autor | temat | tresc | ip |
1 | Autorek | Blzxzzxz | 127.0.0.1 |
2 | Autorek | Blddsaaa | 127.0.0.1 |
3 | Autorek | Blzxzzxz | 127.0.0.1 |

Z gory dzieki
wookieb
No ale o co chodzi z tym czymś co dałeś?
Poza tym czego nie rozumiesz w manuala opisującego dwa podane przeze mnie słowa kluczowe?
eloZiomek
Nie rozumiem zasady dzialania tego polecenia JOIN.
Znalazlem tylko na internecie 1 jakis taki normalny przyklad uzycia tego.
  1. SELECT tabela1.*, tabela2.* FROM tabela1 JOIN tabela2 ON tabela1.id = tabela2.idtabeli1

Lecz niestety nie zadzialalo po wprowadzeniu pewnych modyfikacji przezemnie.
W manualu nie znalazlem podanych polecen. Chyba za slabo szukam.
wookieb
No ale nie opisałeś co ty chcesz zrobić.
Z tego co widzę to po prostu chcesz wraz z newsem otrzymać listę komentarzy. Od razu mówię, że powinno i robi się to oddzielnym zapytaniem dla każdego wyświetlanego newsa. Można w jednym ale nie ma to kompletnie żadnego sensu a wręcz narzuca dodatkową robotę po stronie php. Suma sumarum, nic tym nie zyskasz.
eloZiomek
Owszem. Wiem ze tak powinno sie zrobic ,lecz akurat nie posiadam takiej mozliwosci ,poniewaz jezeli chcem wypisac dane komentarzy w petli while stopka mej strony nagle zaczyna sie rozjezdzac. No coz moze cos mi sie uda zmodzic i poradzic. Dziekuje kolego za pomoc +Pomogl
wookieb
No ale co zapytanie sql ma wspólnego ze stopką? Sprawdź co dokładnie jest przyczyną rozjeżdżania stopki i nie szukaj rozwiązania w zapytaniu. Jeżeli będziesz miał z tym problem załóż odpowiedni temat w którym podasz link do przedstawienia problemu oraz kod na którego podstawie będziemy mogli stwierdzić w czym jest problem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.