eloZiomek
8.09.2010, 14:40:58
Witam z gory przepraszam za brak polskich liter w mym poscie.
Mam takie pytanie do was forumowicze. Czy istnieje mozliwosc zadania pytania bazie Mysql polegajacym na tym aby pobralo one dane z 2 roznych tabel jednoczesnie?
wookieb
8.09.2010, 14:49:13
Tak. UNION albo JOIN w zależności od tego co chcesz pobrać.
eloZiomek
8.09.2010, 15:18:06
Niestety mam pewien problem z tym. Interesuje mnie Polecenie JOIN (bo chyba te jest tylko odpowiednie).
Bylbym wdzieczny jezeli moglby mi ktos napisac polecenie SQL.
Struktura tabeli 'news'
id | temat | tresc | gra |
8 | Blablabla | Blablalblaba | bfbc2 |
Struktura tabeli 'komentarze8'
id | autor | temat | tresc | ip |
1 | Autorek | Blzxzzxz | 127.0.0.1 |
2 | Autorek | Blddsaaa | 127.0.0.1 |
3 | Autorek | Blzxzzxz | 127.0.0.1 |
Z gory dzieki
wookieb
8.09.2010, 15:19:55
No ale o co chodzi z tym czymś co dałeś?
Poza tym czego nie rozumiesz w manuala opisującego dwa podane przeze mnie słowa kluczowe?
eloZiomek
8.09.2010, 15:23:41
Nie rozumiem zasady dzialania tego polecenia JOIN.
Znalazlem tylko na internecie 1 jakis taki normalny przyklad uzycia tego.
SELECT tabela1.*, tabela2.* FROM tabela1 JOIN tabela2 ON tabela1.id = tabela2.idtabeli1
Lecz niestety nie zadzialalo po wprowadzeniu pewnych modyfikacji przezemnie.
W manualu nie znalazlem podanych polecen. Chyba za slabo szukam.
wookieb
8.09.2010, 15:27:54
No ale nie opisałeś co ty chcesz zrobić.
Z tego co widzę to po prostu chcesz wraz z newsem otrzymać listę komentarzy. Od razu mówię, że powinno i robi się to oddzielnym zapytaniem dla każdego wyświetlanego newsa. Można w jednym ale nie ma to kompletnie żadnego sensu a wręcz narzuca dodatkową robotę po stronie php. Suma sumarum, nic tym nie zyskasz.
eloZiomek
8.09.2010, 15:32:33
Owszem. Wiem ze tak powinno sie zrobic ,lecz akurat nie posiadam takiej mozliwosci ,poniewaz jezeli chcem wypisac dane komentarzy w petli while stopka mej strony nagle zaczyna sie rozjezdzac. No coz moze cos mi sie uda zmodzic i poradzic. Dziekuje kolego za pomoc +Pomogl
wookieb
8.09.2010, 15:35:37
No ale co zapytanie sql ma wspólnego ze stopką? Sprawdź co dokładnie jest przyczyną rozjeżdżania stopki i nie szukaj rozwiązania w zapytaniu. Jeżeli będziesz miał z tym problem załóż odpowiedni temat w którym podasz link do przedstawienia problemu oraz kod na którego podstawie będziemy mogli stwierdzić w czym jest problem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.