Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] System szablonów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
krystian1991x
Witam mam pytanie do osób z większym doświadczeniem związanym z systemami szablonów smarty itp. Chce stworzyć własny mini CMS ale jednocześnie wydajny i funkcjonalny. Pytanie brzmi czy zastosować jakiś system szablonów ? jak tak to jaki smile.gif jak nie to czy jest jakiś ciekawszy sposób niż osadzanie kodu html w php za pomocą echo "" ? I jeszcze na koniec jakieś wskazówki na co zwrócić uwagę czego nie robić za wszelką cenę smile.gif z góry dzięki
masiakla
System szablonów .... Temat rzeka, ja osobiście ich nie znoszę, php z założenia miało być właśnie takim systemem szablonów więc nie wiem po co jakieś inne są. Smarty to dla mnie zgroza, miałem okazję z tym pracować, więcej po prostu nie chcę. Nie zachęcam bynajmniej do mieszania logiki z prezentacją aplikacji ja w templatkach po prostu używam troszku innych składni o ile można tak powiedzieć bo zamiast walić pn.:
  1. foreach($list as $item) {
  2. echo "<li>".$item->name."<li>";
  3. }

Robię tak:
  1. <?php foreach($list as $item): ?>
  2. <li><?php echo $item->name ?></li>
  3. <?php endforeach; ?>

A uwierz mi Smarty akurat potrafi doprowadzić do białej gorączki czasami. A i tak czasami nic nie zastąpi w takim dokumencie wstawki w php.
everth
Tutaj masz fajny artykuł o omawiający wady i zalety szablonów. Jest trochę przeterminowany bo np. nowe OPT w wersji drugiej może śmiało rywalizować z najlepszymi. Ja osobiście używam XSLT - właściwie z przyzwyczajenia.
Zyx
Pełen wstęp do tematyki systemów szablonów zawierający rozwianie wielu mitów i uprzedzeń, jakie na ich temat krążą w sieci, z taką uwagą że koncentruje się on bardziej na zagadnieniu "dlaczego większość systemów szablonów z autorskim językiem, w tym niemal wszystkie robione przez amatorów, jest totalnie do d... i co w takim razie używać":

http://www.zyxist.com/pokaz.php/uzyteczne_systemy_szablonow
mkdes
Ja używam w projektach Smarty.
Doceniam jego możliwości zwłaszcza w przypadku rozwiązań intranetowych oraz b2b, gdzie dobrze jest rozdzielać logikę od wyglądu.
Ale stosuję też do zwykłych serwisów.
Smarty ma dobre wsparcie i dokumentację.
Polecam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.