Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][PDO] Losowe elementy?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sexigrzes
Witam

Jak sformułować zapytanie aby otrzymać losowe 3 elementy? chodzi co dać po ORDER by id. Znam ASC, DESC, szukałem polecenia odpowiadającemu LOSOWEMU wyborowi ale nie znalazlem. Kiedy takie coś miałem ale nie mogłem w starych projektach tego odnaleźć

1. $zapytanie = $pdo -> query('SELECT * FROM loga_klientow ORDER by id LIMIT 3');

skowron-line
  1. ORDER BY RAND() LIMIT 3
masiakla
Cytat(skowron-line @ 12.09.2010, 19:31:21 ) *
  1. ORDER BY RAND() LIMIT 3

Nie ma nic bardziej obciążającego bazę ....
W zależności od ilości danych możesz pobrać wszystkie rekordy i machnąć shuffle, albo jakiś przedział.
skowron-line
Cytat(masiakla @ 12.09.2010, 17:34:04 ) *
W zależności od ilości danych możesz pobrać wszystkie rekordy i machnąć shuffle, albo jakiś przedział.

zgadza się, kolega może sobie poszukać na guugle jak optymalizuje się takie zapytanie.
wookieb
Cytat(masiakla @ 12.09.2010, 19:34:04 ) *

Weź ty się zastanów z pare razy. lepiej pobrać milion (choć nie musi być nawet tyle) rekordów i je wylosować zamiast to zrobić na bazie? Pomyśl ...
Metod losowania rekordów jest trochę więc jeżeli autorowi tematu będzie to potrzebne to się zgłosi.
masiakla
Cytat(wookieb @ 12.09.2010, 19:37:07 ) *
Weź ty się zastanów z pare razy. lepiej pobrać milion (choć nie musi być nawet tyle) rekordów i je wylosować zamiast to zrobić na bazie? Pomyśl ...
Metod losowania rekordów jest trochę więc jeżeli autorowi tematu będzie to potrzebne to się zgłosi.

Czytanie ze zrozumieniem się kłania.
Cytat(masiakla @ 12.09.2010, 19:34:04 ) *

Z resztą nvm, bo nie będę się tutaj kłócił o pierdołę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.