Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: składowanie danych w cache'u
Forum PHP.pl > Forum > PHP
andycole
Witam,

Mam pytanie odnośnie składowania danych w memcache.
Chcę cache'ować np takie dane jak wizytówki użytkowników, głosy i inne dość często wykorzystywane dane. Nasuwa mi się w związku z tym jedno pytanie dotyczące wydajności. Która opcja będzie lepsza?

1. Trzymanie kilku dużych tablic (np wizytówki z kilkoma tysiącami elementów) i w razie potrzeby jej edycji, odczytanie jej i zapisanie tej kobyły.
2. Trzymanie bardzo wielu małych elementów (np wizytowka.$idUsera).

Odpowiedziałem sobie chyba sam biggrin.gif
Na moje oko opcja druga jest znacznie bardziej wydajna, zwłaszcza podczas częstych edycji i odczytów.
Jednak opcja pierwsza sprawia wrażenie takiej lepiej poukładanej smile.gif

Dobrze gadam? A może w ogóle są jakieś inne sposoby cache'owania bardzo wielu elementów?
wookieb
1) Cache na plikach jest spoko ale wymaga dodatkowycj operacji organizacji położenia plików
2) Memcache, prosty wydajny, spełnia większość oczekiwań
3) REDIS, niezrównana potęga możliwości. Niestety musisz zainstalować sam (czyli dedyk, VPS), bo na żadnym z hostingów nie jest zainstalowany

Z twoich rozwiązań dobre jest drugie.
borec
@andycole jeśli chodzi o dwa podane przez Ciebie sposoby to po prostu zrób benchmark i będziesz miał odpowiedź co jest szybsze. Zapewne jeśli chodzi o memcached różnica będzie niewielka (mogę się mylić), więc pewnie lepiej będzie wybrać opcję bardziej wygodną.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.