Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] tablica wielowymiarowa z pliku txt
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
xix
Jest sobie plik txt, gdzie sa dane:
  1. dana11;dana12;dana13
  2. dana21;dana22;dana23
  3. dana31;dana32;dana33

Probuje zrobic z tego tablice wielowymiarowa, ale cos mi nie idzie - albo mam trzy tablice z jedna dana, albo jedna tablice z trzema danymi, albo tylko ostatnia linijke (a tych danych jest przeciez 9).
Przeciez prosto powinno sie to dac zrobic w postaci rozgranicznikow "\n" oraz ";", ale nie moge na to trafic...
Wicepsik
Pokaż jak próbowałeś rozwiązać swój problem, wklej skrypt
Pawel_W
pobierasz za pomocą file, potem przelatujesz pętlą i rozwalasz explode - proste? smile.gif
xix
tych wersji pliku, to jest sporo, ale teraz zatrzymalem sie na jakis probach z array_chunk i sie zastanawiam, gdzie tam wrzucic ";" (i same bedy mi wyskakuja):
  1. $tablica=file('./plik.txt');
  2. $wielotab=array_chunk($tablica,1);
  3. print_r($wielotab);

Cytat(Pawel_W @ 29.09.2010, 17:02:25 ) *
pobierasz za pomocą file, potem przelatujesz pętlą i rozwalasz explode - proste? smile.gif

z tego robi sie przeciez tablica jednowymiarowa.

a, juz wiem, kucze
proste...

Mam teraz trudniejszy problem. Chcialbym dane w pliku posortowac.
Umiem posortowac wzgledem dowolnej kolumny, ale chcialbym posortowac wedlug dowolnej formuly, gdzie zakladam, ze:
plik.txt wyglada nastepujaco:
  1. dana11;3;4
  2. dana21;6;3
  3. dana31;4;1

a posortowac chcialbym kolumne 'danaXY' wzgledem sumy pozostalych danych z wiersza.
Czy dolozyc nastepna kolumne zawierajaca wynik sredniej z dwoch danych liczbowych wiersza, czy da sie to jakos zrobic zapodajac gdzies formule juz w trakcie sortowania?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.