Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Limit INDEX'ow w tabeli
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
usb
Chciałem dodać 32 indexy dla poszczególnych kolumn ale wyśw. mi taki error:

ERROR 1069: Too many keys specified. Max 16 keys allowed

Jak zwiększyć ten limit do przynajmniej 32?
wookieb
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/myi...age-engine.html
Opcja --with-max-indexes

phpion
Nie uważasz, że 32 indeksy to lekko za dużo? Generalnie tabela z 32 kolumnami (zakładam, że co najmniej tyle ich jest) to również jakieś nieporozumienie (chyba, że faktycznie nie da się tego inaczej zorganizować). Podaj może strukturę tej tabeli/bazy bo przypuszczam, że jest niepoprawna.
usb
Może wam temat przybliże. Próbuje zrobić wyszukiwarkę słów z podanych liter - coś jak scrabblemania.pl. Obecnie korzystam z funkcji REGEXP, która wydaje się nieco szybsza niż porównanie liter do każdej z kolumn (stąd temat o indeksy). Jednak zapytanie w praktyce trwa wciąż ok 4-5 sek (słownik zawiera ponad 2.7 mln słów). Nie jest to ekonomiczne rozwiązanie i zastanawiam się nad innymi możliwościami. Czytałem również sporo o jakiś algorytmach stosowanych do tego typu rozwiązań, jak również czytałem 2 podobne tematy tu na forum.

Chciałbym poznać wasze pomysły, może ktoś już to robił a może komuś w głowie świta rozwiązanie smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.