Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kamera cyfrowa
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
mike
Witam,

Rozważam kupno kamery cyfrowej, ale w związku z tym, że się na tym nie za bardzo znam to potrzebuję wskazówki.
Urządzenie do zastosowań typowo amatorskich. Nagrywanie imienin cioci, ślubu znajomych, wygłupów córeczki, e.t.c.
Pierwsze z brzegu co wpadło mi w oko to: Sony HDR-CX115E.

Od sprzętu oczekuję:
  • estetyki;
  • dobrej jakości (High Definition);
  • niezłego zoom'u optycznego;
  • niewielkich rozmiarów;
  • pamięci flash jako nośnika;
  • niech nie obraża się na mojego Linuxa;
  • ceny oscylującej w okolicach 1500 PLN;
Możecie coś polecić lub zaopiniować?
Fifi209
Ja brałbym pod uwagę na pewno sposób podłączenia do komputera, najlepiej USB 3.0, gdyż jest najwydajniejszy z tego co pamiętam.

Rzuciłeś cenę 1 500zł , kamera którą pokazałeś kosztuje 2 100zł...

Ogólnie zainteresowałbym się samsungiem, gdyż ta firma idzie bardzo szybko w przód jeżeli chodzi o najnowsze technologie.
darophp
Samsung HMX-S10 i wyższe modele np. HMX-S15 ... ale cena też w górę biggrin.gif
bim2
Szkoda ze więcej nie możesz wyłożyć, bo ja bym pomyślał o aparcie z dobrą kamerą. winksmiley.jpg

Sony Nex5 z teleobiektywem (18-200mm, tylko nie wiem czy jest już w Polsce) świetnie nadaje się do filmów smile.gif Dodatkowo masz super aparat, panoramy 3d. Po dokupieniu zew. mikrofonu sprzęt jest wyśmienity! Zobaczyć można przykłady na youtube, chociaż on pogarsza trochę ich jakość niestety.

Ogólnie to nie wydaje mi się żeby tutaj dużo osób mogło coś doradzić. Radziłbym spytać się na forum fotograficznym jakimś.
mike
Cytat(fifi209 @ 9.10.2010, 09:56:26 ) *
Rzuciłeś cenę 1 500zł , kamera którą pokazałeś kosztuje 2 100zł...
To cena na stronie Sony. Rynkowa cena w większości sklepów oscyluje ok. 1600 PLN.
Poza tym, jest szansa, że uda mi się to kupić "na działalność" więc powiedzmy, że 1500 +/- 200 PLN.

Cytat(bim2 @ 9.10.2010, 13:23:40 ) *
Szkoda ze więcej nie możesz wyłożyć, bo ja bym pomyślał o aparcie z dobrą kamerą. winksmiley.jpg
Do robienia zdjęć mam Canona EOS 1000D, choć przyznam plany cyfrówki też się pojawiają więc może połączę je z kamerą. Z drugiej strony kamera to kamera. Jestem fanem urządzeń dedykowanych do jednej czynności.

Sony Nex5 z teleobiektywem (18-200mm, tylko nie wiem czy jest już w Polsce) świetnie nadaje się do filmów smile.gif Dodatkowo masz super aparat, panoramy 3d. Po dokupieniu zew. mikrofonu sprzęt jest wyśmienity! Zobaczyć można przykłady na youtube, chociaż on pogarsza trochę ich jakość niestety.
To chyba za wiele jak na moje potrzeby.

Ogólnie to nie wydaje mi się żeby tutaj dużo osób mogło coś doradzić. Radziłbym spytać się na forum fotograficznym jakimś.
Celowo nie pytam na fachowym forum, bo dostanę 200 postów z gigantycznym natłokiem niezrozumiałych dla mnie informacji. Obawiam się zbyt dużego poziomu szczegółowości w poradach winksmiley.jpg

Ogólnie to pomyślałem, że fajniej byłoby kupić model z wbudowanym dyskiem twardym oraz opcją korzystania z kart pamięci. Niestety to winduje trochę cenę (przynajmniej jeśli chodzi o Sony). No cóż, do rozważenia.
bim2
Trochę dziwnie by to wyglądało jakbyś nagrywał aparatem takiego formatu jak sony dsc tx9 ale jakość filmów nie odbiega od kamer, do tego masz naprawdę dobry i mobilny aparat. Co do kamer. Polecę jeszcze przejście się do Saturna np. pooglądanie sobie, ponagrywanie z kamer wystawowych i wybranie takiej jaka nas interesuje, ciężko żeby coś doradzać przy małej wiedzy smile.gif Można też iść np. do Sony Center a nóż trafi się ktoś kto ma jakąś widzę na temat kamer. smile.gif
Fifi209
Cytat(bim2 @ 11.10.2010, 20:18:14 ) *
Można też iść np. do Sony Center a nóż trafi się ktoś kto ma jakąś widzę na temat kamer. smile.gif

Pewnie doradca w sklepie, opowie Ci takie bajki o tych kamerkach z wystawy, że kupiłbyś wszystkie najdroższe - on pomoże wybrać tą najlepszą i najdroższą. ;p
Mortoxu
Sorry, że odświeżam wątek, ale mam w sumie podobne pytanie, czyli mówiąc krótko – dobra kamera w okolicach 1500zł. Oczywiście „dobra” na miarę tego przedziału cenowego, ale póki co lepszej nie potrzebuję. Trochę już szukałem, ale nie do końca się znam na wszystkich parametrach, więc proszę Was o rady w tej kwestii. Np. w jednym sklepie (http://www.mixelectronics.pl/kamery_cyfrowe) znalazłem w podobnej cenie Sony HDR-PJ200E i JVC GZ-VX700. Który z tych modeli byście doradzali? Będę wdzięczny za pomoc smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.