Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: RELACJEEE
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
vulcan0
mam 3 tabele

create table klient (klient_id serial, imie varchar(30), nazwisko varchar(30), ulica varchar(30), miejscowosc_id integer, kod_pocztowy varchar(30), wojewodztwo_id integer, telefon varchar(30), constraint klient_pk priamry key (klient_id));

create table miejscowosc (miejscowosc_id serial, nazwa varchar(30), constraint miejscowosc_pk priamry key (miejscowosc_id));

create table wojewodztwo (wojewodztwo_id serial, nazwa varchar(30), constraint wojewodztwo_pk priamry key (wojewodztwo_id));

chce stworzyc relacje miedzy klient.miejscowosc_id a miejscowosc.miejscowosc_id i klient.wojwodztwo_id a wojewodztwo.wojewodztwo_id

NIE WIEM JAK STWORZYC RELACJE W MYSQL. POMOZCIE PLIZZZ
Wicepsik
Cytat(vulcan0 @ 19.10.2010, 20:05:57 ) *
NIE WIEM JAK STWORZYC RELACJE W MYSQL. POMOZCIE PLIZZZ

Przeczytaj kurs winksmiley.jpg
wookieb
Poznałeś klucze obce albo zapytani JOIN?
vulcan0
cos takiego wymyslilem

alter table klient add constraint foreign key (miejscowosc_id) references miejscowosc (miejscowosc_id);

albo

alter table klient add constraint klient_miejscowosc_id_fk foreign key (miejscowosc_id) references miejscowosc (miejscowosc_id);

albo

alter table klient add foreign key (miejscowosc_id) references miejscowosc (miejscowosc_id);

nie wiem czy to dziala, nie mam na kompie mysql, ta baze bede robil w szkole?/

sprawdzie czy to dziala plizz
erix
Czytałeś jakikolwiek kurs? Wątpię...

Cytat
nie wiem czy to dziala, nie mam na kompie mysql

Jw. Zainstalowanie MySQL u siebie w celu przetestowania, to góra 10 minut roboty.

Zamykam, bez sensu pisać o czymś wyłącznie ze względu na to, że autora atakują niechcemisie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.