Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zapis do bazy
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
todziu
Witam - mam sobie formularz : (aaaaa <----1 Input, bbbbbb <-----2Input, ccccccc <------3 Input .....)

1 wiersz: aaaaaaa bbbbbb ccccccccc
2 wiersz: aaaaaaa bbbbbb ccccccccc
3 wiersz: aaaaaaa bbbbbb ccccccccc
...
10 wiersz: aaaaaaa bbbbbb ccccccccc

Razem 30 input-ów w 10 wierszach w jaki sposob zapisac poprzez inserta dane do bazy zakladajac, ze nie wszystkie wiersze sa wypelnione, tz. user moze wypelnic wszystkie 30 pol tz 10 wierszy lub tylko dwa wiersze wg swego uznania - jak najlepiej to zapisac ?

nei wiem czy dobrze zobrazowalem moj problem wstydnis.gif

dzieki za odpowiedz
flashdev
2 tabele
relacja - jeden do wielu
todziu
no tak :-) ale jak fizycznie napisac inserta aby dodał wiecej niz jeden wiersz do tabeli z funkcja warunkowa sprawdzajaca czy zmienna nie jest pusta bo nei ma sensu zapisywac do bazy pustych zmiennych lub "0"

1. if (empty($aaaaaa1)){}else
  2. {
  3. mysql_query("INSERT INTO czesci VALUES ('', 'aaaaaaa1', 'bbbbbbbb1', 'cccccccc1', '$id')") or die (mysql_error());
  4. }
  5. .....
  6. if (empty($aaaaaa10)){}else
  7. {
  8. mysql_query("INSERT INTO czesci VALUES ('', 'aaaaaaa10', 'bbbbbbbb10', 'cccccccc10', '$id')") or die (mysql_error());
  9. }.......

wiem taki zapis jest bez sensu ale o taki zapis mi wlasnie chodzi :-) ktory sprawdza wszystkie input-y z wiersza czy są puste jezeli tak to przerywa zapis do bazy

albo taki zapis tylko jak wstawic tutaj funkcje warunkowa

1. INSERT INTO `tabelka` VALUES ('1', '1', '1', '1', '1', '1', '12.00', '0000-00-00', 0),('', '', '', '', '', '', '0.00', '0000-00-00', 0),('2', '2', 'qe', 'qweqweqw', 'eqwe', '', '0.00', '0000-00-00', 0);

dzieki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.