Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Undefined function mysql_query
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
tonapewno
mój problem polega na tym że przeglądarka wywala mi błąd:

1. Fatal error: Call to undefined function mysql_query() in /strony/html/scripts_php/iplik.php on line 20

dla tych którzy będą pisać "znajdź rozwiązanie w google" lub rzeczy tym podobne, SZUKAŁEM i szukam nadal rozwiązań, ale te które znajduję nie pomagają.

PS. mógłby mi ktoś powiedzieć gdzie mam w Mandriva 2007.1 skopiować plik libmysql.dll bo tego też nie mogę znaleźć.
Spawnm
Nie masz zainstalowanego mysql.

Btw. lepsze ubuntu winksmiley.jpg
tonapewno
Spawnm zainstalowane mam mysql w wersji 5.2.1, co do systemu nie obchodzi mnie teraz na ten temat opinia.
phpion
Musisz odkomentować rozszerzenie php_mysql w php.ini i zrestartować Apache.
nospor
Cytat
dla tych którzy będą pisać "znajdź rozwiązanie w google" lub rzeczy tym podobne, SZUKAŁEM i szukam nadal rozwiązań, ale te które znajduję nie pomagają.

PS. mógłby mi ktoś powiedzieć gdzie mam w Mandriva 2007.1 skopiować plik libmysql.dll bo tego też nie mogę znaleźć.

To jak ty szukasz ze pod linuxem próbujesz kopiować jakieś dll'ki?
Jak masz linuxa to szukaj jak zainstalować na linuksie a nie na windowsie...

http://pl.php.net/manual/pl/mysql.installation.php
tonapewno
phpion jak tylko będę w domu to spróbuje i dam znać.

nospor co Ty mi każesz instalować? chyba źle zrozumiałeś mój post.
nospor
Jak to co? No mysql. Masz problem z mysql wiec daje ci linka do instalacji mysql w php. W tym linku masz napisane jak masz zainstalowac mysql w php na linuksie. Bo do tej pory szukasz jak go zainstalować na widnowsie (swiadczy o tym pytanie o dll) smile.gif

A jeśli Twierdzisz ze naprawdę masz już go zainstalowanego , to prawdopodobnie musisz zrobic to co napisał phpion - ale i o tym jest info w linku co ci podalem smile.gif

ps: instalacja mysql to nei tylko sam mysql ale tez liby mysql do php. o tym wlasnie jest moj link
tonapewno
phpion w php.ini nigdzie nie widzę php_mysql, a uwierz przeszukałem dokładnie.

nospor co do tych *.dll to dlatego o tym wspomniałem bo znalazłem takie rozwiązanie, że trzeba skopiować mysql.dll do folderu windows, i dlatego pytam jaki jest odpowiednik tego rozwiązania pod linuksa.
nospor
bo w php.ini nie ma zadnego php_mysql.
Jest
extension=mysql.so

Ale by to bylo to musisz dograć mysql do php. Zrobiles to? Nie mowie tu o czystym mysql, tylko o mysql dla php.
tonapewno
nospor podczas instalacji Mandrivy wybrałem tylko pakiety odpowiadające za instalację php oraz mysql nic po za ich aktualizacją nie zmieniałem w nich.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.