Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: zabezpieczenie formularze
Forum PHP.pl > Forum > PHP
mass
Czesc.

Czy istnieje jakis sposob blokowania formularza po wyslaniu?, zeby nie mozna bylo wrocic, zrobic poprawki. Aby uzytkownik mial mozliwosc wypelnieia formularza tylko od nowa.

pozdr.
rzseattle
szczeze mowiac nie widzialem przegladarki ktora wypelniala by caly formularz pzy ponownym zaladowaniu strony,, a jesli ci tylko chodzi o to zeby kazdy formularz byl niepowtarzalny to wprowadz cos w rodzaju id ktore by okreslalo czy okreslony formularz istneje czy nie
zombie
Cytat
Czesc.
zeby nie mozna bylo wrocic, zrobic poprawki.

jaki "powrót" masz na mysli? history.back(); ? jesli tak, to mozeby po wczytaniu strony jeszcze raz ja przeladowac? ale to juz JS.
cesar
niema konieczności wykorzystywać js, można np. wykorzystać sesje i jakąś zmienną np. $formularz i jeżeli formularz poszedł zmienna została zapisana do sesji wystarczy dać warunek sprawdzający tą zmienną i finito
itsme
U mnie w pracy jest aplikacja oparta na przegladarce.
Tam, jak sie wprowadza nowego klienta otwiera się nowe okno o okreslonych rozmiarach tylko z x (zamknij).

Nastepnie jak juz wprowdzisz dane sa przesylane zas okno automatycznie zamykane. Dane pokazuja sie w oknie glownym. Jestem ciekaw jak to zrobili, kiedys szukalem tego wiem ze za pomoca JS ale w tym jestem bardzo slaby jezeli ktos wie jak taki efekt uzyskac (nie nowe okno, tylko wprowadzenie danych do 2 okna zas po klikniciu przycisku dane przeskakuja do 1 okna) i potrafi to wytlumaczyc to prosze o wklejenie kodu tutaj.
Bede wdzieczny.
ps. mam nadzieje ze zrozumiale napisalem jak nie to dajcie znac i sie poprawie
scanner
Jama Mastacha ma w podobny sposób zrealizowany system komentarzy. przy pomocy JS wywołują nowe okienko z formularzem.
Może te okienko jest jakims typem popup? W tym momencie po jego zamknięciu wracamy do okna, z którego tenże popup został wywołany?
itsme
okno jest popup oto kod ktory jest wywolany przy kliknieciu [ZAPISZ]
Kod
<div align="center"><input type="button" value="Szukaj" style="width:100" onclick="if (document.dane.p_nazwa.value=='' && document.dane.p_imie.value=='' && document.dane.p_n_skrocona.value=='' && (document.dane.p_data_ur.value=='' || document.dane.p_data_ur.value=='rrrr-mm-dd') && document.dane.p_nip.value=='' && document.dane.p_pesel.value=='' && document.dane.p_regon.value=='' && document.dane.p_nr_paszp.value=='' && document.dane.p_nr_klienta.value=='' && document.dane.p_wlasciciel.value=='' && document.dane.p_adr_miesjcowosc.value=='' && document.dane.p_adr_ulica.value=='' && document.dane.p_adr_nr_domu.value=='' && document.dane.p_adr_nr_lokalu.value==''  ) {alert('Nie podano kryteriów wyszukiwania osób.'); return false;} document.dane.submit();"></div>

i po zamknieciu dane z tego formularza sa zapisywane w ognie glownym
moim zdaniem jest to jeden lepszych sposobow zabezpieczenia sie przed gl000pimi wybrykami a jednoczesnie robi wrazenie profesjonalizmu.
Pytanie: Czy ktos wie jak to DZIAŁA ?
DeyV
Niestety, ale ten fragment kodu nie odpowiada za umieszczanie danych w głównym oknie. lecz tylko za sprawdzanie, czy zostały wprowadzone wszystkie dane.
Jednak wykonanie takiego mechanizmu nie jest trudne. Wykonuje się to przy pomocy operatora parent (albo top - nie pamiętam) oraz nazwy formularza. np.
parent.moj_formulaz.imie.value=document.dane.p_imie.value; // przypisuje wartość p_imie z naszego nowego okna polu imie okna rodzica.
Akcja ta wykonywana jest własnie po nacisnięciu przycisku submit, oraz sprawdzeniu, czy są wprowadzone wszytkie dane.
A na koniec: self.close() - zamykanie aktulnego okna

Nie wiem czy to wystarczy, by ci pomóc, ale może...
itsme
wiem o tym za duzo wkleilem
DeyV - prosba jak juz gdzies to rozwiazales pomoz mi plissss nie ze nie chce mi sie szukac ale nie znam sie na JS

Bede wdzieczny
evo
Cytat
U mnie w pracy jest aplikacja oparta na przegladarce.
Tam, jak sie wprowadza nowego klienta otwiera się nowe okno o okreslonych rozmiarach tylko z x (zamknij).

Nastepnie jak juz wprowdzisz dane sa przesylane zas okno automatycznie zamykane. Dane pokazuja sie w oknie glownym. Jestem ciekaw jak to zrobili, kiedys szukalem tego wiem ze za pomoca JS ale w tym jestem bardzo slaby jezeli ktos wie jak taki efekt uzyskac (nie nowe okno, tylko wprowadzenie danych do 2 okna zas po klikniciu przycisku dane przeskakuja do 1 okna) i potrafi to wytlumaczyc to prosze o wklejenie kodu tutaj.
Bede wdzieczny.
ps. mam nadzieje ze zrozumiale napisalem jak nie to dajcie znac i sie poprawie

najpierw przeczytaj se to http://php.pl/viewtopic.php?t=1635

a pozniej ......... wnioski :wink:

BTW:
przestancie grzedzic i odsylac wszystkich pytajacych do wyszukiwarki bo nudne to sie robi!
po to jest forum by ludzie nie zajmujacy sie tematem mogli zadac jakies pytanie i otrzymac na nie odpowiedz i jesli ktorys z was jest taki madry í wie ze temat juz byl to podajcie poprostu linka do tego tematu lub siedzcie cicho

druga sprawa to dzial skrypty wiekszasc odpowiedzi na pytania typu gdzie znnajde skrypt? to hotscript.com lub to juz bylo wiec po jakiego jest ten dzial?

zlikwidujcie go lub walnijcie na pierwszym miejscu ogloszenie ze foum.php.pl to nie wyszukiwarka skeryptow i po nie udac sie po:
htpp://.....
http://....
i wylistujcie pare adresow ze skryptami

a wracajac do twego tematu to otwierac i nazywac okna w JS chyba potrafisz..nie?
wiec otworz,nazwij i target w formularzu daj na ta okno i tyle :wink:
scanner
Cytat
przestancie grzedzic i odsylac wszystkich pytajacych do wyszukiwarki bo nudne to sie robi!
No widzę że z Ciebie to nieżły Robin Hood. MOże tak wystawimy Twoją cierpliwość na próbę i będziemy Ci zadawać kilka razy dziennie te same pytanie?
Cytat
po to jest forum by ludzie nie zajmujacy sie tematem mogli zadac jakies pytanie
Słowo klucz: konkretne
Cytat
jesli ktorys z was jest taki madry í wie ze temat juz był (...)
A samemu dupę to ciężko ruszyć i zadać wyszukiwarce jedno lub dwa zapytania?
Cytat
druga sprawa to dzial skrypty
Bo w podtytule jest troche więcej napisane.
itsme
evo: rozpisales sie ale i tak z tego nic nie wynika prosilem o pomoc, skoro jestes taki wszechwiedzacy to podaj mi link na forum.php.pl gdzie jest przyklad jak przeniesc dane z popup-a do okna glownego.

co do pierwszej czesci Twojej wypowiedzi to:
1. powinienes sie "wypisac" w temacie do ktorego podales link gdyz wogole sie z tematem omawianym nie laczy
2. piszesz ze nie udzielamy informacji, marudzimy - ja nie marudze chce ulatwic zycie sobie i innym
3. po to jest opcja szukaj na forum aby w nia od czasu do czasu kliknac
4. jezeli kazdy bez namyslu bez szukania prosil o rozwiazanie swojego problemu to z forum zrobil by sie chat.
5. jestem przekonany ze i tak wiekszosc ludzi klika w Szukaj.
6. Przeczytalem se TO http://php.pl/viewtopic.php?t=1635 gdyz To Sam napisalem.
7. Tyle piasales ze nie pomagamy tylko odsylamy bez udzielnia helpu - przeczytaj swoj post - doskonaly przyklad zlego przykladu otrzymalem od Ciebie 0% pomocy

Jezeli nie potrafisz mi pomoc w tym zakresie o jaki prosilem to nie klikaj i nie odpisuj i zas jezeli chcesz sie wypowiedziec w zakresie odsylania do Szukaj to tam: http://php.pl/viewtopic.php?t=1635
dziekuje
evo
Cytat
evo: rozpisales sie ale i tak z tego nic nie wynika prosilem o pomoc, skoro jestes taki wszechwiedzacy to podaj mi link na forum.php.pl gdzie jest przyklad jak przeniesc dane z popup-a do okna glownego.

co ty gadasz 8O

przeciez juz ci napisalem co masz zrobic

1.nazwac okno
2.otworzyc popUpa
3.targetowac form na glowne okno

masz na tacy wsadz te dwa plik do jednego katalogu i odpal index.php

index.php
Kod
<html>

<head>

<script language="JavaScript">

name='mainWindow';

</script>

</head>

<body>

<a href="javascript:void(0)" onClick="open('popup.php','popup','height=100,width=300')">open popup</a>

<?

if($_POST){

echo '<pre>';

print_r($_POST);

echo '</pre>';

}

?>

</body>

</html>

popup.php
Kod
<html>

<body>

<form target='mainWindow' action='index.php' onSubmit='self.close();' method='POST'>

<input type='text' name='nazwa' value='wartosc'>

<input type='submit' value='go'>

</form>

</body>

</html>

ot cala polityka winksmiley.jpg

Cytat
3. po to jest opcja szukaj na forum aby w nia od czasu do czasu kliknac
dziekuje

i oto chodzi na forum sa dwa watki ktore przenosza dane z glownego do popupa z ktorych mozna wyciagnac wnioski i samemu se to napisac

pozdrawiam
evo
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.