Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]OOP w PHP4 - warto sie uczyc?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kaźmirz
Witam
Mam stara ksiazke od PHP4, a chcialbym zaczac sie uczyc programowania obiektowego, ale gdzies na tym forum czytalem opinie uzytkownika, ze OOP w PHP4 rozni sie zalozeniami i koncepcja od OOP w php5.
Nie wiem teraz czy jest sens zaczac uczyc sie tego ze starej ksiazki o PHP4 i pozniej przejsc na PHP5, czy lepiej zaczekac az kupie sobie nowa ksiazke i dopiero zaczac nauke?
Bo jesli OOP w php4 i php5 to dwie rozne rzeczy, to chyba lepiej poczekac.
Co o tym sadzicie?
tehaha
wydaje mi się, że lepiej uczyć się od razu w php5 niż w php4 a potem walczyć z starymi nawykami
kaźmirz
Cytat(tehaha @ 30.10.2010, 23:29:27 ) *
wydaje mi się, że lepiej uczyć się od razu w php5 niż w php4 a potem walczyć z starymi nawykami

Czyli jednak jest duza roznica?

Ps. Czekam jeszcze na inne opinie. Moze ktos ma odmienne zdanie?
Ps 2. A jak wyglada sprawa w PHP6? Bo teraz juz sie pogubilem. Zebym nie kupil ksiazki (php5), ktora lada chwila nie bedzie aktualna jak ta od php4 :/
Ktora lepiej kupic? Czy moze lepiej obie (php5 i php6) ?
Fifi209
W wersji 5.3 w stosunku do wersji 4 zmieniło się bardzo dużo i nie chodzi tylko o samą obiektowość, ale o masę nowych funkcji, usunięcie starych przestarzałych funkcji.

Nie ma najmniejszego sensu uczenia się obiektówki dla php4, stracisz tylko czas - sam się o tym przekonasz gdy zaczniesz uczyć się obiektówki z php5 smile.gif

Co do pytania o książki... można ale... Na internecie jest masa dobrych kursów, masz manual - nie wiem w czym problem.
Z książek ostatnimi czasy można nauczyć się złych nawyków.
kaźmirz
Cytat(fifi209 @ 30.10.2010, 23:43:50 ) *
Co do pytania o książki... można ale... Na internecie jest masa dobrych kursów, masz manual - nie wiem w czym problem.
Z książek ostatnimi czasy można nauczyć się złych nawyków.

Ja jakos nie lubie sie uczyc z kursow na necie, wole trzymac ksiazke papierowa w rece i cos tam skrobac na klawiaturze winksmiley.jpg
Zerknac na cos, lub sobie cos przypomniec = net, nauka od podstaw = ksiazka papierowa (mowie o sobie winksmiley.jpg )
W dodatku, czasami lubie sobie wylaczyc lapka, polozyc sie w lozku i poczytac sobie ksiazke o programowaniu - no i moja kolekcja sie powiekszy smile.gif
Dzieki za rady, juz wiem ze ksiazke php4 moge spokojnie odlozyc do lamusa (bez wyrzutow sumienia) i zakupic php5.
Jeszcze jedno, jaka jest roznica miedzy php5 i php6 ? - doszly tylko nowe "bajery", czy cale zalozenia sie pozmienialy jak w przypadku php4->php5 ?
Bo moze nie warto teraz kupowac ksiazek od php5, tylko juz php6?
Fifi209
Popatrz jak powoli wchodził php5, popatrz ile serwerów jeszcze ma php4! A gdzie tam do php6.
A jeżeli chodzi o zmiany to chyba większe były z php5 na 5.3 niż 5.3 na 6 - ale nie będę się wykłócał, bo w php6 też sporo dojdzie.

Co do papierowych wersji - też czasem lubię, mam drukarkę walnę sobie kilka rozdziałów i np. w drodze do szkoły sobie przeczytam. smile.gif
kaźmirz
Cytat(fifi209 @ 31.10.2010, 00:18:51 ) *
Popatrz jak powoli wchodził php5, popatrz ile serwerów jeszcze ma php4! A gdzie tam do php6.
A jeżeli chodzi o zmiany to chyba większe były z php5 na 5.3 niż 5.3 na 6 - ale nie będę się wykłócał, bo w php6 też sporo dojdzie.

Co do papierowych wersji - też czasem lubię, mam drukarkę walnę sobie kilka rozdziałów i np. w drodze do szkoły sobie przeczytam. smile.gif

Dzieki, przekonales mnie co do php5 smile.gif Tylko z tego co zrozumialem, musze jakies nowsze wydanie kupic, zeby bylo to php5.3 a nie stare php5 winksmiley.jpg
Drukowac tez mozna, ale ja lubie kolekcjonowac ksiazki o programowaniu smile.gif
Jeszcze raz dzieki i pozdrawiam.
Fifi209
Udało mi się znaleźć na tym forum różnice między 5 a 5.3
Cytat(-=Peter=- @ 14.10.2010, 18:13:59 ) *
- przestrzenie nazw
- funkcje anonimowe (które de facto są obiektami)
- late state binding
- __callStatic
- nowy gc (to raczej na egzaminie nie będzie sprawdzane ;))
- zmiany w __autoload (związane z przestrzeniami nazw)
- w php5.3.3 zerwanie z kompatybilnością konstruktorów z php4
- szczegółowo nie pamiętam, ale niektóre rozszerzenia nie są kompatybilne z php5.3
- wyrzucenie safe_mode, bodajże magic_quotes też i innych archaizmów
- nowy typ danych, nazywa się on bodajże binary
- tego w 100% nie jestem pewien (nie wiem czy to już jest od php5.3, czy dopiero od php6) - obsługa utf-8 z defaultu

Pewnie sporo pominąłem, ale mam nadzieję że większość najważniejszych zmian wymieniłem ;)

To tak w ramach ciekawostki. ;p
kaźmirz
A czy moglbys podac mi jakies linki do dobrych kursow OOP w php5?
I czy polecasz jakas konkretna ksiazke do php5, bo na allegro jest pelno ksiazek traktujacych o php5, ale nic nie moge znalesc nt. php5.3?
Ja znalazlem taki kurs: http://gajdaw.pl/php/obiektowe-php5/ ale nie wiem, czy jest on aktualny/dobry smile.gif
Poki nie zamowie ksiazki i jej nie odbiore, to bym sobie juz troche poczytal smile.gif
Pozdrawiam
Fifi209
Kup książkę o php 5, a potem tylko doczytaj o nowościach. Szczerze mówiąc też nie widziałem książki o php 5.3.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.