Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [html][php?] lista miast
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bmL
Witam, googluję i nie mogę znaleźć sad.gif

Potrzebuję listy państw i miast w europie które będę mógł łatwo użyć do selectboxa. A może istnieje coś co pozwoliło by mi na pobieranie miast używając crona, tak żebym mógł ew. co jakiś czas ich listę zaktualizować w miarę automatycznie?
Najlepiej żebym łatwo mógł je zrzucić do tablicy.
Pawel_W
masz na myśli listę WSZYSTKICH miast? to powodzenia, szczerze współczuję użytkownikowi, który dostałby coś takiego na stronie w formie combo boxa...
Fifi209
Znajdź stronę i pobierz. Nie polecam tablicy. Raczej musisz to trzymać w bazie z dobrymi indeksami, aby to jakoś chodziło.
bmL
Cytat(Pawel_W @ 1.11.2010, 15:48:24 ) *
masz na myśli listę WSZYSTKICH miast? to powodzenia, szczerze współczuję użytkownikowi, który dostałby coś takiego na stronie w formie combo boxa...

Naturalnie 2 selectboxy jeden z państwami drugi dynamiczny z miastami.
Pawel_W
to już chyba lepiej zrobić to w formie podpowiedzi AJAX, w samej Polsce są 903 miasta (dane z Wikipedii), a co dopiero w większych państwach...
Fifi209
Paweł dobrze Ci podpowiada, zamiast serwować odwiedzającym masę danych, możesz zrobić auto suggest. winksmiley.jpg
bmL
Panowie mi chodzi tylko o kompletną listę państwa/miast nie mam problemu z zainplementowaniem jej smile.gif Potrzebuję danych tongue.gif ale chyba skopiuje po prostu z jakiejś innej strony tongue.gif Tylko że ostatnio nie mogę na taką trafić większość ma miasto do wpisania tongue.gif
Wicepsik
OT: Mapa do ręki i do roboty winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.