Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zapytanie SQL
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Morinus83
Witam, sprawa wygląda tak, że mam trzy tabele które posiadają pole "przynależność", jest to pole unikalne charakteryzujące dany rekord. Baza trzecia to zbiór wszystkich tych rekordów, teraz chciałbym wyciągnąć te rekordy które znajdują się jednocześnie w bazie 1i3 oraz 2i3. Jakieś pomysły? smile.gif
nospor
Mówiąc "baza" masz na mysli "tabela"?
phpion
W MySQL możesz wykonywać 1 zapytanie korzystając z kilku różnych baz danych. Po prostu zamiast:
  1. SELECT tabela.kolumna FROM tabela;

robisz:
  1. SELECT baza.tabela.kolumna FROM tabela;

Pamiętaj tylko, że użytkownik spod którego łączysz się z bazą musi mieć możliwość odczytu danych ze wszystkich baz, z których korzystasz w zapytaniu.

Co do pytania, czyli wyciągnięcia danych występujących w kilku bazach czy tabelach to możesz dokonać złączenia JOIN lub użyć klauzuli EXISTS. W razie jakichkolwiek problemów pisz podając swoje aktualne rozwiązanie.
Morinus83
To są bazy zawierające ewidencje dróg w Polsce, podzielone na poszczególne województwa z jedną bazą które zawiera je wszystkie, a użytkownik ma dostęp do wszystkich tych baz. Co do mojego rozwiązania to dopiero zaczynam tak na poważnie z SQLem więc pewnie wszystko źle ale wymyśliłem coś takiego (to już po podpowiedzi phipion'a o ile je zrozumiałem winksmiley.jpg ) :

1. SELECT
  2. calosc.[ID],calosc.[NAZWA],ulice.[NAZWA],ulice.[ID_MIEJSCOWOSCI]
  3. FROM
  4. [Polska].[dbo].[miejscowosci] AS calosc,
  5. [Zchodniopomorskie].[dbo].[ULICE] AS ulice
  6. WHERE
  7. calosc.[ID] = ulice.[ID_MIEJSCOWOSCI]

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.