Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: odczyt danych z bazy mysql
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
krzysztof.kt
Witam,

problem polega na odczycie danych z bazy mysql, nie potrafię jakoś tego ułożyćsad.gif

Posiadam 2 tabele przyjecie_sprzetu i klienci:

dane do odczytu z tabeli przyjecie sprzetu to wpisy:
  1. `id`, `data_przyjecia`, `rodzaj_sprzetu`, `marka`, `model`, `numer_seryjny`, `opis_usterki`, `stan_urzadzenia`, `akcesoria`, `uwagi`, `naprawiac_do_ceny`

natomiast dane do oczytu z tabeli klienci
  1. `id_klienta`, `imie`, `nazwisko`, `firma`, `nip`, `ulica`, `miejscowosc`, `kod_pocztowy`, `telefon`, `email

chciałbym aby po kliknięciu np przycisku ZLECENIA dostać np 10 ostatnich wpisów z tych 2 tabel jeden pod drugim. Odczyt z 2 tabel w 1 wierszu jako 1 wynik.

Proszę o pomoc:(
wookieb
1) Takie rzeczy robi się po prostu dwoma zapytaniami
2) poczytaj o UNION ALL
krzysztof.kt
czyli coś takiego?

1. SELECT id, data_przyjecia, rodzaj_sprzetu, marka, model, numer_seryjny, opis_usterki, stan_urzadzenia, akcesoria, uwagi, naprawiac_do_ceny FROM przyjecie_sprzetu UNION ALL
  2. SELECT id_klienta, imie, nazwisko, firma, nip, ulica, miejscowosc, kod_pocztowy, telefon, email FROM klienci ORDER BY 10;

a nie można po poprsotu
  1. SELECT * FROM przyjeciesprzetu,klienci;

ale zapytane to jedno...a ja chcę wyświetlić to w HTML-u czy PHP dalej nie wiem jak z kodem sad.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.