Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: system CPA
Forum PHP.pl > Forum > PHP
m.b
Witam wszystkich,
mam zamiar stworzyć prosty CPA - klient robi zakup w sklepie po przejściu z mojej strony, fakt zakupu zostaje odnotowuje mój system.

I teraz problemy - sklep instaluje skrypt który odczytuje cookies nadane na mojej stronie w chwili zamówienia?
Z tego co widziałem to coś takiego stosują skapiec.pl i ceneo.pl - ale tutaj pojawia się problem uczestnictwa sklepu w kilku programach. Jeśli user będzie miał cookies kilku serwisów - wszystkie będą sobie roszczyły prawo do prowizji - jak wykazać najprościej że przejście a później konkretny zakup nastąpił z mojego serwisu? Jakieś pomysły jak to najlepiej rozwiązać?

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i pozdrawiam
markonix
Cytat(m.b @ 11.11.2010, 12:55:32 ) *
odczytuje cookies nadane na mojej stronie w chwili zamówienia?

Jak dla mnie raczej to sklep tworzy ciasteczko w przeglądarce klienta.
Tworzy te ciastko na podstawie linku (GET) typu sklep.pl?ref=polecil.
Takie ciastko zwykle ma czas wygaśnięcia nawet i kilka miesięcy (czym dłużej tym lepiej dla promującego sklep).
Gdy ktoś inny poleci sklep (inna wartość ref), skrypt weryfikuje czy ciastko jest utworzone i jeśli tak to zostawia pierwotne.
m.b
Mowa tutaj o odwrotnej sytuacji - ja tworze ciasteczka a pozniej w sklepie przy zlozeniu zamowienia sprawdzam czy jest ono aktywne - jesli tak - naliczam prowizje...
Grand93
Chcesz zrobić ciasteczko w jednym serwisie a odczytać w drugim ?!
Impossible is nothing ...
CuteOne
Zajrzyj do facebook API tam masz ładnie przedstawione jak korzystać z ciasteczek w sposób, który może cię zainteresuje. Co do odczytu ciastek to jeżeli sklep instaluje u siebie Twój skrypt to masz władze nad tym co ma być zapisywane/wysyłane/odczytywane od kupującego.
m.b
Cytat(CuteOne @ 12.11.2010, 08:21:12 ) *
Zajrzyj do facebook API tam masz ładnie przedstawione jak korzystać z ciasteczek w sposób, który może cię zainteresuje. Co do odczytu ciastek to jeżeli sklep instaluje u siebie Twój skrypt to masz władze nad tym co ma być zapisywane/wysyłane/odczytywane od kupującego.

Dzięki, popatrze do tego API. Co do sklepu to doskonale o tym wiem - problem tylko jak rozwiązać identyfikacje konkretnego zakupu - pakowac do ciasteczek informacje o czasie kazdgo mozliwego przejscia i pozniej porownywac z czasem dokonania transakcji? Jak sie odroznic od innnych programow CPA - w taki sposob aby zakup byl ewidentnie przypisany do mnie?
tehaha
wydaje mi się, że coś tu namieszałeś. Rozumiem, że chcesz zrobić sobie jakąś stronę o podobnej zasadzie co ceneo, że jak klient przejdzie do sklepu przez Twój serwis, to sklep płaci prowizję tak? Nie wiem o co Ci chodzi z ciasteczkiem, bo przecież nie możesz ustawić ciastka na jednej domenie i odczytać go na drugiej. Jeżeli chciałbyś dostawać prowizję wtedy, kiedy przejście z Twojego serwisu kończy się transakcją to SKLEP musi mieć mechanizm linku referencyjnego i to SKLEP musi zapisać to ciastko i sobie potem wewnętrznie w bazie przypisać transakcję do partnera(czyli Ciebie). Ty ze swojej strony możesz tylko naliczać opłatę za przejście do sklepu z Twojej strony, tak jak to robi ceneo. Jeżeli byś chciał naliczać za przejście zakończone transakcją to musiał byś dołożyć jeszcze mechanizm po stronie sklepu.
CuteOne
tehaha: nieprawda smile.gif

Cytat
Nie wiem o co Ci chodzi z ciasteczkiem, bo przecież nie możesz ustawić ciastka na jednej domenie i odczytać go na drugiej.

http://planet.admon.org/howto/how-to-imple...s-site-cookies/

Cytat
SKLEP musi mieć mechanizm linku referencyjnego i to SKLEP musi zapisać to ciastko i sobie potem wewnętrznie w bazie przypisać transakcję do partnera(czyli Ciebie)

po to dajesz swój skrpt aby sklep nie musiał samemu tworzyć sobie mechanizmu reflinków czy obsługi ciach...

m.b
tehaha: dokladnie tak chce to zrobic - zanox czy ceneo czy skapiec i wiele wiele innych CPA jakos sobie z tym poradzila wiec nie moze byc to jakos specjalnie skomplikowane tongue.gif sam fakt dokonania transakcji to nie problem - wyciagam zmienne sklepu i zapomoca POSTa nawet wysylam do siebie - kwestia tylko jak dokladnie okreslic ze to po przejsciu z mojej strony dokonano transakcji... smile.gif
tehaha
ale w ceneo płaci się za samo przejście do sklepu, niezależnie czy kończy się zakupem czy nie, i jedyne co sklep robi ze swojej strony to udostępnia listę produktów w xml, a z tego co widzę, to Ty chcesz żeby sklep jeszcze dokładał u siebie jakiś mechanizm

Cytat
wyciagam zmienne sklepu i zapomoca POSTa nawet wysylam do siebie
i myślisz, że każdy klient tak chętnie pozwoli wyciągać od siebie poufne dane dotyczące zamówień? Ja wiem, że to jest możliwe techniczne, ale wydaje mi się, że ludzie by mogli się tego trochę bać

@CuteOne dzięki za link przestudiuję to sobie bo na pierwszy rzut oka to nie rozumiem jak to działa:) a czy tego można użyć do utrzymania sesji między domenami?
m.b
Cytat(tehaha @ 12.11.2010, 14:58:39 ) *
ale w ceneo płaci się za samo przejście do sklepu, niezależnie czy kończy się zakupem czy nie, i jedyne co sklep robi ze swojej strony to udostępnia listę produktów w xml, a z tego co widzę, to Ty chcesz żeby sklep jeszcze dokładał u siebie jakiś mechanizm

i myślisz, że każdy klient tak chętnie pozwoli wyciągać od siebie poufne dane dotyczące zamówień? Ja wiem, że to jest możliwe techniczne, ale wydaje mi się, że ludzie by mogli się tego trochę bać

I ceneo i skapiec juz dzialaja w taki sposob, na razie na mniejsza skale - pozatym masa programow typu afilo czy novem i jak widac nikt z tym nie ma problemow...
CuteOne
m.b: jeżeli cookie istnieje i expire +- < 3600 sekund dodaj kasę do skarbonki smile.gif

innymi słowy:
1. Jeżeli ktoś wchodzi przez link z twojej strony- twój skrypt na stronie sklepu przechwytuje reflinka i zapisuje cookie użytkownikowi
2. Jeżeli użytkownik dokonał zakupu i cookie ze sklepu [utworzone przez twoj skrypt] istnieje i ma nie więcej niż np. 1h nalicz prowizję
3. Podczas zakupu możesz wysłać, żądanie do własnej strony o naliczenie kasy np. file('http://ex.pl/?nalicz=1&id=1000&prowizja=1&id_user=1000'); lub curl

Najwięcej pracy będziesz miał przy odczytywaniu czy użytkownik dokonał zakupu.. chyba, że w jakiś sposób wyciągniesz to z bazy
m.b
Cytat(CuteOne @ 12.11.2010, 17:45:55 ) *
3. Podczas zakupu możesz wysłać, żądanie do własnej strony o naliczenie kasy np. file('http://ex.pl/?nalicz=1&id=1000&prowizja=1&id_user=1000'); lub curl

Ta opcja wydaje sie najprostsza i najskuteczniejsza - najmniej zabawy. Dzieki za wszelkie sugestie i odpowiedzi.

Pozdrawiam serdecznie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.