Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [wolontariat] Współpraca
Forum PHP.pl > Inne > Giełda ofert > Poszukuję
Wisakoy
Witam

Od razu napiszę co chciałbym zrobić.

Gram w wiele gier sportowych via www. Wszystkie nie spełniają moich wymogów. Wpadłem na pomysł stworzenia własnej gry via www. W grze wcielamy się w rolę początkującego piłkarza, trenujemy, zarabiamy pieniądze, zmieniamy kluby oraz zyskujemy popularność. Chciałbym, aby gra była dosyć rozbudowana.

Opiszę jak co miałoby wyglądać
Zacznę od Treningu i to troszkę rozwinę.
Mamy 6 głównych statystyk (Atak, Obrona, Technika, Siła, Inteligencja oraz Szybkość) i każda z nich odpowiada wyszkoleniu jakiejś umiejętności. Np. Trenując ATAK polepszamy naszą SKUTECZNOŚĆ STRZAŁU, CELNOŚĆ STRZAŁU oraz . Natomiast jeżeli trenujemy TECHNIKĘ to rośnie nasza TECHNIKA STRZAŁU, DRYBLING, CELNOŚĆ PODAŃ. Trening polega na wybraniu jednej z głównych statystyk, którą chcemy trenować i po pewnym czasie ulepszamy sobie o x jedną z umiejętności za jaką odpowiada główna umiejętność.
Mniej więcej polegałoby to na tym, że napastnik trenuje to co mu najbardziej odpowiada, a nie tylko atak.

Opis gry w pigułce
Kluby byłyby zarządzane przez silnik. Byłoby kilka lig i nazwy klubów jak i herby byłyby niemalże identyczne do prawdziwych (ze względu na licencje). Po gracza kluby by się same zgłaszały oferując miesięczne wynagrodzenie. W kontrakcie byłby napisany nr na koszulce, bonus za strzelonego gola, asyste itp. oraz długość trwania samego kontraktu. Jeden sezon trwałby ok pół roku. Mecze ligowe odbywały by się raz na tydzień (w niedziele). Do tego dochodzą mecze pucharowe, reprezentacji itd.
Reprezentacje losowałoby się na początku gry. Chciałbym aby były mistrzostwa świata oraz kontynentów.
Jeżeli w klubie brakuje graczy prawdziwych, to ich miejsce do czasu znalezienia gracza zastępują boty.
Jeżeli byłoby za dużo graczy wprowadzona była by liga okręgowa.
Sponsor dawalby kasę za strzelonego gola, ilość minut w sezonie, zdobycie pucharu itp.
Chciałbym aby były wywiady (automatyczne) i to co tam powiemy ma wpływ na naszą popularność oraz szacunek. Popularność ma wpływ na naszą wartość itp.

Skauci. Podczas ważnych meczy (puchar itp) oraz na meczach dobrych drużyn będą skauci. Dostawalibyśmy wtedy taką wiadomość na skrzynke pocztową:
Na następnym meczu dnia 05.04.10r z Cheslea FC będą skauci drużyn: Juventes Turyn, Rael Madryt, FC Sevillja, Lazzio Rzym, Liverpole oraz Lach Poznań.
I jeżeli dobrze zagramy jakiś klub będzie się nami interesował (obserwował) i prowadził negocjacje.
Piłkarze zmieniają kluby tylko podczas okienka transferowego (2x w sezonie)

Na postawę piłkarza w meczu ma wpływ jego forma z dnia, morale, zmęczenie oraz inne czynniki.
Po meczu byłyby noty dla piłkarzy.
Na koniec sezonu wybierana jedenastka sezonu oraz inne nagrodu.

Myślę, że wszystko opisałem w wielkim skrócie.

Przykład obejścia licencji:
Chelsea London FC

Cheslea London FC

Zarys layoutu:
http://img513.imageshack.us/img513/8240/gasfas.png

Więc piszę dalej
Ja sam niestety nie umiem takiej gry napisać, bo jestem w tym całkowicie zielony (na prawdę całkowicie), ale zależy mi, żeby taka gra powstała, więc zwracam się do was.

Co ja zrobię?
-Grafika
-Pomysł

Jak widzisz dużo do zaoferowania nie mam, więc podział zysków jest taki:

Od pierwszego miesiąca
Ja: 0%
Ty: 100%

Oczywiście nadal będę pomagał nawet jeżeli nic z tego nie będę miał.

Jakby ktokolwiek był zainteresowany to pisać prywatną wiadomość, a podam wam mój numer gg i może uda się nawiązać współpracę.

Z poważaniem
Wisakoy

Ogłaszam, że 100% zarobków dla programisty od 1 miesiąca.

GG: 18508226
nospor
Cytat
Pierwszy i Drugi miesiąc:
Ja: 20%
Ty: 80%

Od Trzeciego miesiąca:
Oferta jak oferta. Nie miałem zamiaru tego komentować. Ale jak zobaczyłem poniżej tę promocję
Cytat
Ogłaszam, że 100% zarobków dla programisty od 1 miesiąca.
To nie wytrzymałem laugh.gif

ps: a te miesiące to od kiedy się liczą?
Wisakoy
od officiala. Myślę, że to uczciwa oferta. Robię grafikę i daje pomysł za darmo.
nospor
Ale ja nie mówię, ze to jest nieuczciwa oferta. Poprostu ta promocja mnie rozbawiła w kontekscie całej oferty smile.gif

ps: widzę że już usunąłeś promocje i zedytowaleś ofertę
Wisakoy
Yap.
Mi zależy na reklamie jako grafika, nabiorę trochę doświadczenia, a dodatkowo chcę jakąś istotną funkcje haha.gif
f(x)
Morał jest krótki i niektórym znany - "to mamy za darmo, co zrobimy sami".
Tworzę grafikę od 3 lat a teraz się uczę programować... o reszcie się domyśl.
Wisakoy
@up
Jeżeli Tobie się nie podoba to nie.
Robię za darmo grafikę i daje pomysł. Może komuś takie coś odpowiada.
lepmajster
Cytat(f(x) @ 13.11.2010, 14:35:35 ) *
Morał jest krótki i niektórym znany - "to mamy za darmo, co zrobimy sami".
Tworzę grafikę od 3 lat a teraz się uczę programować... o reszcie się domyśl.

Morał jest krótki i niektórym znany - "co jest do wszystkiego, to jest do niczego".
Poza tym fajny chlopak jestes, to ja sie tez zareklamuje.

Umiem wymusić okup, ściągnąć haracz, je...ć ze łba.
Robię gwałty na zlecenie - bez zlecenia zresztą też.
Poza tym, amfetamina - produkcja, dystrybucja, masturbacja.
Oraz uskuteczniam brawurową jazdę Cinquecento.

...o reszcie się domyśl.

@Topic - chlopak sie stara cos zrobic, oferuje swoja pomoc jako grafi i pomyslodawca, nic za to nie chce, a wy sie smiejecie tongue.gif
chemikpil
Cytat(Wisakoy @ 13.11.2010, 13:13:21 ) *
Od pierwszego miesiąca

A kto wykłada pieniądze? Chyba nie powiesz mi że postawisz to na darmowym serwerze bez domeny. Rocznie trzeba opłacać takie sprawy a tu nic o tym nie pisze. Do tego nie przyda Tobie się pakiet start, czy light, tylko o wiele większy, chyba że przewidujesz ruch na poziomie 200 graczy. Nie chcę bawić się tu w żadnego specjalistę w wycenie ale dużo trzeba zainwestować by z tego był portal konkurencyjny, a sam pomysł to tylko początek.
Ale powodzenia, kto wie może się Tobie uda znaleźć kogoś godnego współpracy.
Wisakoy
@up
Ja zaoferowałem swoją pomoc. Nie miałbym żadnych udziałów w grze, za darmo bym pomagał. Nie wiem czy wiecie, ale grafika też tania nie jest. Myślę, że to byłby dobry układ. Zarobki idą nie dla mnie, więc chyba nie będę płacił, żeby ktoś sobie zarobił?

Myślę, że na czas prac dopóki gra nie powstanie nie potrzeba żadnego nakładu pieniędzy tylko czasu i pracy, a to mogę zaoferować, więc jeżeli ktoś chcę przyjąć moją "pomoc" to zapraszam na
GG: 18508226

EDIT:
Troszkę dalej z layoutem:
Daiquiri
Cytat(Wisakoy @ 13.11.2010, 20:43:46 ) *
Nie wiem czy wiecie, ale grafika też tania nie jest.
Mam na dzieję, że Cię nie urażę, ale taka na Twoim poziomie nie jest ogromnym wydatkiem.

Co do samego pomysłu to OK, osobiście nie widzę problemu. Tylko wiesz, ewentualne zyski są bardzo wirtualne, a nie masz nawet planu biznesowego. Pozostaje też kwestia prawna jeżeli owe zyski się pojawią. Fajnie, że masz pomysł - ale chyba łatwiej byłoby Ci znaleźć programistę na forum o piłce. Szukaj raczej pasjonata - będzie Wam się łatwiej dogadać. No i oczywiście taka osoba będzie tak samo "nakręcona" na ten pomysł co Ty. Zapał się przyda, bo napisanie takiej gry to nie dwa wieczory przy piwie smile.gif.

f(x) głupoty wypisujesz tutaj (i nie tylko) niemiłosierne. W każdy temat próbujesz wciskać wątki autobiograficzne.
Wicepsik
Cytat(Wisakoy @ 13.11.2010, 13:13:21 ) *
Gram w wiele gier sportowych via www. Wszystkie nie spełniają moich wymogów. Wpadłem na pomysł stworzenia własnej gry via www. W grze wcielamy się w rolę początkującego piłkarza, trenujemy, zarabiamy pieniądze, zmieniamy kluby oraz zyskujemy popularność. Chciałbym, aby gra była dosyć rozbudowana.

Opiszę jak co miałoby wyglądać
Zacznę od Treningu i to troszkę rozwinę.
Mamy 6 głównych statystyk (Atak, Obrona, Technika, Siła, Inteligencja oraz Szybkość) i każda z nich odpowiada wyszkoleniu jakiejś umiejętności. Np. Trenując ATAK polepszamy naszą SKUTECZNOŚĆ STRZAŁU, CELNOŚĆ STRZAŁU oraz . Natomiast jeżeli trenujemy TECHNIKĘ to rośnie nasza TECHNIKA STRZAŁU, DRYBLING, CELNOŚĆ PODAŃ. Trening polega na wybraniu jednej z głównych statystyk, którą chcemy trenować i po pewnym czasie ulepszamy sobie o x jedną z umiejętności za jaką odpowiada główna umiejętność.
Mniej więcej polegałoby to na tym, że napastnik trenuje to co mu najbardziej odpowiada, a nie tylko atak.

Jest już coś takiego
Kod
http://www.footballteam.pl/

Wisakoy
Raczej chodzi mi o coś lepszego. Dużo lepszego. FT nie podoba mi się ;/
michalszelag
ALE

myślisz, że te znaczki czelsi londyn, czy menczester junajted, czy bejern lewerkuzen to tak se gratis będziesz używał, bo zmieniłeś kilka kresek? Do tyłka Ci się dobiorą szybciej niż myślisz. To mniej więcej tak, jakby Kubusiowi Puchatkowi zmienić kolor piżamki i powiedzieć, że to nie Kubuś Puchatek tylko Miodko Żerek.
To są ich znaki, w które wpakowali miliony, jak nie miliardy, nie oddadzą za free bez walki.

Swoją drogą, jakby wejść w układ z pezetpeenem, "już oni załatwią"...

Hmmmmm.
Wisakoy

To już przewidziałem:
http://forumprawne.org/prawo-autorskie/164...e-licencje.html
Z punktu prawnego mam prawo do zmienienia nazwy o literkę i zrobienia herbu klubu sam (może być nawet prawie identyczne)

W razie jakichkolwiek pytań proszę o kontakt gg to opowiem więcej o projekcie, a nie w takim skrócie haha.gif
michalszelag
I na postawie zdania moderatora jakiegoś forum przyjąłeś za pewniaka, że można?
Wisakoy
Wiesz... ten moderator jest prawnikiem, a przykładem może być Nokla, Sanny Ericcsan, Adldas itd.
Daiquiri
Owszem napisał, że "w jego przekonaniu tak", a nie "zdecydowanie tak jest, tutaj masz odpowiednie paragrafy". Takie sprawy podlegają subiektywnej ocenie. Ponadto osoba odpowiadająca, wcale prawnikiem być nie musi, a tym bardziej specjalizować się np. w prawie autorskim i pokrewnych.

Prawda jest taka: jeżeli znaki będą się kojarzyły z ich odpowiednikami w świecie rzeczywistym to może okazać się, że (w najlepszym przypadku) będziesz zmuszony "zamknąć" stronę. Jeżeli nie będą... no to tworzysz grę z fikcyjnymi klubami. Gratuluję. Podane przez Ciebie przykłady mają się nijak do Twojego problemu, chyba że będziesz działał w Chinach.

Pomijam aspekt moralny...
Wisakoy
Aspekt moralny?
Przecież ja nikogo nie okradam... Co może stać się FC Chelsea jeżeli w grze nazwę swój klub FC Cheslea? Niektóre kluby nawet darmową reklamę dostaną haha.gif
Nie robię przecież tego w stylu: Mam na sprzedaż Koszulkę FC Cheslea...
A dla gracza takie rozwiązanie jest bardzo dobre. Każdy przecież woli grać w Lach Poznan niż jakimś klubie, którego nie da się nawet skojarzyć z prawdziwym.
Daiquiri
Twierdzisz, że gra będzie przynosiła zyski, a kluby mają być "przerobionymi" odpowiednikami rzeczywistych nazw, znaków. Dlaczego nie chcesz "zarabiać" na graniu w wymyślonych klubach? Sam sobie odpowiedziałeś: "Każdy przecież woli grać w Lach Poznan niż jakimś klubie, którego nie da się nawet skojarzyć z prawdziwym". No ale w Twoim mniemaniu kradną tylko Ci, co na bazarze sprzedają koszulki addidosa. Co traci klub? Pieniądze z licencji. Z darmową reklamą to się trochę ośmieszasz, chyba że będziesz "reklamował" zespół Kozie bobki" z Wiórków Dolnych.

Przecież możesz umożliwić graczom łączenie się w kluby, a nazwy mogą "wymyślać" sami.
Wisakoy
Ja mam zamiar zrobić grę, w której rozpoczynasz karierę piłkarską. Tak jakby symulacja prawdziwej kariery. Na początku będzie liga okręgowa z wymyślonymi klubami (1 wielka liga) i z tej ligi kupują Cię prawdziwe zespoły. Wydaje mi się, że takie coś ma duże powodzenie i jest duża szansa, że gra osiągnie sukces. Jeżeli gracze tworzą sami kluby to wychodzi 30 FC Barcelona, 20 Manchester United oraz FC Drzewce. Takie rozwiązanie nie jest dobre.

PS: Zaznaczyłem, że ja nie chcę żadnych zysków. Zyski bierze ta osobą, która robi najwięcej czyli programista. Ja mam zamiar pomagać, tworzyć grafikę, loga, rozreklamować serwer, tworzyć pomysły oraz pomóc prowadzić serwer. Wiem, że to nie jest praca na miesiąc, czy dwa tylko o wiele więcej.
Ja osobiście chciałbym uczestniczyć w takim projekcie. Nie dla zysków, a dla doświadczenia. Myślę, że znajdzie się jakiś programista, który chciałby popracować po godzinach nad taką grą.
Daiquiri
Cytat(Wisakoy @ 14.11.2010, 13:37:51 ) *
PS: Zaznaczyłem, że ja nie chcę żadnych zysków. Zyski bierze ta osobą, która robi najwięcej czyli programista.
Czyli chcesz pakować w problemy osobę trzecią? Gratuluje!

Cytat(Wisakoy @ 14.11.2010, 13:37:51 ) *
Ja mam zamiar pomagać, tworzyć grafikę, loga, rozreklamować serwer, tworzyć pomysły oraz pomóc prowadzić serwer.
Jak nie zarabiasz to nie oznacza, że nie kradniesz. Najpierw oberwie właściciel serwisu (czyli np. programista), a potem on będzie dochodził praw u Ciebie (bo zasadniczo Ty masz zamiar plagiatować/kraść znaki).
Wisakoy
@up
niestety na prawach autorskich się mało znasz.
Jeżeli zrobię SAM grafikę nawet podobną do jakiejś innej to jest to moja grafika i ja mam całkowite do niej prawa.
hwao
Cytat(Wisakoy @ 14.11.2010, 14:55:33 ) *
@up
Jeżeli zrobię SAM grafikę nawet podobną do jakiejś innej to jest to moja grafika i ja mam całkowite do niej prawa.

Tak żebyś się nie zapędził - tak masz do niej pełne prawa i dzięki temu będziesz odpowiadał za plagiat.
Z tego co pamiętam myląc podobne jak i te same nazwy mogą wystąpić tylko w różnych dziedzinach przemysłu, czyli teoretycznie "Microsoft"/"mikrosoft" możesz nazwać warzywniak, ale już sklepu z elektroniką nie.

Swoją drogą jaką planujesz umowę miedzy Tobą a programistą? Żeby potem programista nie byl zdziwiony że zobaczy wezwanie do sądu bo 'bezprawnie wykorzystałeś grafikę pana Wisakoy w swojej grze' z domaganiem się odszkodowania ;P
'
f(x)
Ja się nie śmieje, tylko wątpię by ktoś za darmo mu pomógł. Jak jeszcze nie umiałem grafiki nawet to musiałem płacić za byle banner, aby nie używać darmowych. Potem zabrałem sam się za grafikę i teraz już tworze całkiem niezłe projekty.
Teraz jeszcze uczę się PHP by kodować swoje projekty.
Daiquiri
Cytat(Wisakoy @ 14.11.2010, 13:55:33 ) *
Śmiem twierdzić, że jest zupełnie odwrotnie. Jeżeli robisz grafikę samodzielnie to masz do niej pełne prawa autorskie oraz prawa autorskie majątkowe. Pozostaje natomiast kwestia łamania praw autorskich/majątkowych osób tzrecich a także prawa do zastrzeżonych znaków towarowych. Oczywiście jest to zależne od tego, na ile te znaki będą do siebie podobne. Kwestia subiektywnej oceny. Natomiast charakter gry, nazwy oraz kolory dość jednoznacznie wskazują na pierwowzór.

@hwao
Masz absolutną rację w przykładzie z Microsoftem i warzywniakiem.

PS. A f(x) jak zwykle wątki autobiograficzne biggrin.gif
Wisakoy
Cytat(f(x) @ 14.11.2010, 15:00:46 ) *
Ja się nie śmieje, tylko wątpię by ktoś za darmo mu pomógł. Jak jeszcze nie umiałem grafiki nawet to musiałem płacić za byle banner, aby nie używać darmowych. Potem zabrałem sam się za grafikę i teraz już tworze całkiem niezłe projekty.
Teraz jeszcze uczę się PHP by kodować swoje projekty.

Powiem tak. To ja za darmo pomagam, a nie programista mi. Oferuję swoją darmową pomoc. Nie wiem chłopie czy ty umiesz czytać, ale skoro z Ciebie taki dobry grafik i programista, że tworzysz całkiem niezłe projekty to wypadałoby, żebyś nauczył się czytać ze zrozumieniem. To ja oferuję swoją pomoc za darmo, a nie proszę o darmową pomoc kogoś innego.
michalszelag
Cytat(Wisakoy @ 14.11.2010, 15:11:28 ) *
Powiem tak. To ja za darmo pomagam, a nie programista mi. Oferuję swoją darmową pomoc. Nie wiem chłopie czy ty umiesz czytać, ale skoro z Ciebie taki dobry grafik i programista, że tworzysz całkiem niezłe projekty to wypadałoby, żebyś nauczył się czytać ze zrozumieniem. To ja oferuję swoją pomoc za darmo, a nie proszę o darmową pomoc kogoś innego.

Tu się z Tobą zgadzam. Ale w kwestii praw autorskich już nie. Może byśmy zakończyli tę dyskusję stwierdzając fakt, nie zrobisz tej gry bez praw do grafik klubów.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.