Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Wyciąganie danych z bazy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
andrzej_
Próbuje wyciągnąć trochę danych z tabeli w bazie, i powstawiać w odpowiednie miejsca, ale mam problem, baza wygląda mniej więcej tak:

1. zmienna | wartosc | grupa
  2. test1 | 1 | 1
  3. test2 | 2 | 1
  4. test3 | 3 | 2
  5. test4 | 4 | 2

Chciałbym wstawić to w różne miejsca w tekscie, czyli załóżmy:

1. Lorem ipsum dolor sit amet, $wartosc_test1 consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, $wartosc_test2 sem. Nulla consequat massa quis enim. Donec pede justo, fringilla vel, aliquet nec, vulputate eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis $wartosc_test3 vitae, justo. Nullam dictum felis eu pede mollis pretium. Integer tincidunt. Cras dapibus. Vivamus elementum semper nisi. Aenean $wartosc_test4 vulputate eleifend tellus. Aenean leo ligula, porttitor eu, consequat vitae, eleifend ac, enim. Aliquam lorem ante, dapibus in, viverra quis, feugiat a, tellus.

I pytanie to jak to zrobić bez robienia 20 (bo tyle mniej więcej mam zmiennyc) oddzielnych zapytań do sql'a. Próbowałem wszystko wrzucić w tablicę przez pętle while.

1. $query=mysql_query("SELECT * FROM xxx");
  2. while ($row=mysql_fetch_assoc($query)){
  3.  
  4. $el= array ($row[zmienna],);
  5.  
  6. }
  7. echo "pitu pitu $el[0] pata pon $el[1]";
  8.  

ale zapisuje się tylko ostatnia zmienna z bazy.

Próbowałem też przez 2 pętle while:

1. $query=mysql_query("SELECT * FROM xxx");
  2. while ($row=mysql_fetch_assoc($query)){
  3. $var = $row[wartosc];
  4.  
  5. $query2=mysql_query("SELECT * FROM dcms_settings WHERE zmienna = '$var'");
  6. while ($row2=mysql_fetch_assoc($query2)){
  7.  
  8.  
  9.  
  10. }
  11. }
  12.  
  13.  

Niestety też nie trybi, przyznam, że skończyły mi się pomysły, próbowałem sam na również inne sposoby, a jak się domyślam mo żna to zrobić dużo prościej. Czy ktoś podpowie smile.gif ?
ADeM
  1. $el[] = $row[ 'zmienna' ];
andrzej_
Haha, nie wiedizałem, że to będzie aż tak proste, dzięki ADeM!

edit: jeszcze jedno, a czy można jakoś zastąpić numer w nawiasie kwadratowym jedną z wartości w bazie?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.