Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP] include - odstęp
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
andrzej_
Szukałem na forum, ale nie rozwiązałem problemu, chodzi mi o funkcje include, która dodana na samej górze pliku index (w pliku includowanym mam <head> storny) robi tak jakby jedną linnie odstępu od topu, nie mogę tego usunąć. Wklejałem zawartość pliku normalnie i odstępu nie ma, natomiast przez include jest. Nie mam żadnych whitespaców (notepad++), wygląda to mniej więcej tak:

1. <?php include('dodawane/glowa.php');?>
  2. <div id="top">...

w pliku glowa.php też nie ma żadnych dodatkowych znaków, można coś na to poradzić?
thek
A sprawdź, czy nie masz aby zapisanego pliku jako UTF-8, zamiast UTF-8 bez BOM. To owe BOM (Byte Order Mark) może być przyczyną "rozjazdu".
andrzej_
I wszystko jasne, dzięki thek! Fajnie by było żeby ten problem opisać i przypiąć, bo widizałem, że sporo początkujących osób ma z tym problemy.
modern-web
Jeśli jest to wina BOM to po prostu zamknij notatnik i przerzuć się na bardziej ambitny program do programowania w języku PHP winksmiley.jpg

Co prawda nie wydaje mi się żeby to było przyczyną, bo w końcu dla UTF-8 BOM jest nieobowiązkowy i standardowo nie jest dodawany...
Mephistofeles
W Notatniku domyślnie jest dodawany, nie jest tylko w wypadku otwierania już utworzonego pliku z kodowaniem UTF-8 bez BOM.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.