Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Skrypt - prośba
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
IceBeast
Witam. Jestem naprawdę bardzo mało obeznany z php, gdyż dopiero zaczynam z nim przygodę.
Potrzebuję prostego skryptu gildii do mojej gry viawww.

Mniej więcej chciałbym żeby wyglądał tak:
Pobranie ID gildii użytkownika z tabeli gracze z pola gildia
Jeśli ID 0, to wyświetla użytkownikowi zawartość A
Jeśli ID >0, to wyświetla użytkownikowi zawartość B

Zawartość a:
Formularz tworzenia nowej gildii, czyli dodawanie nowego rekordu do tabeli gildie do pól id oraz nazwa a także wstawienie takiego samego id do pola gildia w tabeli gracze. Oprócz tego w tabeli gildie do pola lider dodaje się id lidera z tabeli gracze z pola gracz.

Zawartość b:
Formularz opuszczania oraz usuwania gildii (jeśli jest się jej liderem).

Do pobierania pola gracz z tabeli gracze służy $uzytkownik['gracz']

Rozumiem, że chyba wymagam zbyt dużo, ale byłbym naprawdę wdzięczny gdyby ktoś mi pomógł.
Ghost_78
pokaz kod ktory udalo Ci sie w tym temacie naskrobac - pewnie ktos Ci pomoze
BTW - nie za szybko przechozisz do pisania gier skoro piszesz ze jestes calkiem zielony winksmiley.jpg questionmark.gif
moze lepiej zaczac od podstaw questionmark.gif smile.gif
IceBeast
Kod? No to będzie trochę wstydu haha.gif
Kod
$gildia = "SELECT FROM 'gracze' WHERE 'gildia'"
$gildia = $_POST['gildia'];
if($user['gildia'] == 0)
{
echo 'Formularz A';
}
else
{
echo 'Formularz B';
}  

$sql = "INSERT INTO gracze(gildia) VALUES('$nowagildia')";
mysql_query($sql);

Formularzy nie dałem, bo w ogóle nie wiedziałem jak zrobic.
Wiem, że totalny bezsens.

Ghost właśnie chciałbym się nauczyć tworząc jakąś prostą grę tongue.gif
Mephistofeles
Gry nigdy nie są proste, nawet napisanie Sapera wymaga dość znacznych umiejętności jak na początkującego.
IceBeast
Nie mam zamiaru pisać sapera w php.
daros17
Poczytaj o sesjach, bazie danych(jak odczytywać, zapisywać, kasować rekordy). Przeczytaj również manuala oraz mysql i spróbuj sam dojść do tego. Jeśli poświęcisz kilkanaście godzin na czytaniu, analizowaniu kodu uda Ci się samemu stworzyć to co przedstawiłeś.
Mephistofeles
Czy ja mówię, że chcesz pisać Sapera? Piszesz MMO z tego co widzę, a to już na pewno nie jest prosta sprawa. Wiem, bo sam się tym zajmuję, z tym że jakąś wiedzę już posiadam, korzystam z nowoczesnych rozwiązań i frameworków, a i tak nie jest łatwo.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.