IceBeast
20.11.2010, 21:13:59
Witam. Jestem naprawdę bardzo mało obeznany z php, gdyż dopiero zaczynam z nim przygodę.
Potrzebuję prostego skryptu gildii do mojej gry viawww.
Mniej więcej chciałbym żeby wyglądał tak:
Pobranie ID gildii użytkownika z tabeli gracze z pola gildia
Jeśli ID 0, to wyświetla użytkownikowi zawartość A
Jeśli ID >0, to wyświetla użytkownikowi zawartość B
Zawartość a:
Formularz tworzenia nowej gildii, czyli dodawanie nowego rekordu do tabeli gildie do pól id oraz nazwa a także wstawienie takiego samego id do pola gildia w tabeli gracze. Oprócz tego w tabeli gildie do pola lider dodaje się id lidera z tabeli gracze z pola gracz.
Zawartość b:
Formularz opuszczania oraz usuwania gildii (jeśli jest się jej liderem).
Do pobierania pola gracz z tabeli gracze służy $uzytkownik['gracz']
Rozumiem, że chyba wymagam zbyt dużo, ale byłbym naprawdę wdzięczny gdyby ktoś mi pomógł.
Ghost_78
20.11.2010, 21:23:58
pokaz kod ktory udalo Ci sie w tym temacie naskrobac - pewnie ktos Ci pomoze
BTW - nie za szybko przechozisz do pisania gier skoro piszesz ze jestes calkiem zielony

moze lepiej zaczac od podstaw
IceBeast
20.11.2010, 21:47:39
Kod? No to będzie trochę wstydu

Kod
$gildia = "SELECT FROM 'gracze' WHERE 'gildia'"
$gildia = $_POST['gildia'];
if($user['gildia'] == 0)
{
echo 'Formularz A';
}
else
{
echo 'Formularz B';
}
$sql = "INSERT INTO gracze(gildia) VALUES('$nowagildia')";
mysql_query($sql);
Formularzy nie dałem, bo w ogóle nie wiedziałem jak zrobic.
Wiem, że totalny bezsens.
Ghost właśnie chciałbym się nauczyć tworząc jakąś prostą grę
Mephistofeles
20.11.2010, 21:57:27
Gry nigdy nie są proste, nawet napisanie Sapera wymaga dość znacznych umiejętności jak na początkującego.
IceBeast
20.11.2010, 22:29:22
Nie mam zamiaru pisać sapera w php.
daros17
20.11.2010, 22:33:28
Poczytaj o sesjach, bazie danych(jak odczytywać, zapisywać, kasować rekordy). Przeczytaj również manuala oraz mysql i spróbuj sam dojść do tego. Jeśli poświęcisz kilkanaście godzin na czytaniu, analizowaniu kodu uda Ci się samemu stworzyć to co przedstawiłeś.
Mephistofeles
20.11.2010, 23:11:06
Czy ja mówię, że chcesz pisać Sapera? Piszesz MMO z tego co widzę, a to już na pewno nie jest prosta sprawa. Wiem, bo sam się tym zajmuję, z tym że jakąś wiedzę już posiadam, korzystam z nowoczesnych rozwiązań i frameworków, a i tak nie jest łatwo.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.