Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Problem z wyświetlaniem danych z MySQL
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
andrzejlechniak
Hej. Piszę skrypt sklepu internetowego i napotkałem dziwny problem. Mam taki kod:

1. if (!session_id()) {
  2. }
  3. ini_set('session.gc_maxlifetime', 3600);
  4. require_once ('db/db.php');
  5. ...
  6.  
  7. $sessid = session_id();
  8.  
  9. // wyświetl liczbę produktów w koszyku
  10. $query = "SELECT * FROM carttemp WHERE carttemp_sess ='$sessid'";
  11. $results=mysql_query($sql) or die('Zapytanie: '.$query.' Blad: '.mysql_error());
  12. $rows = mysql_num_rows($results);

Sprawdzałem w PhPMyAdmin i nie pokazuje mi żadnych błędów, w PHP mam za to błąd, a konkretnie informację, że: Query was empty. Sprawdzam na wiele sposobów, ale nie widze tu błędów. Może wy dostrzeżecie. Pomóżcie
nospor
Oczywiscie znowu nie włączyles wyswietlania wszystkich bledów. Jakbyś włączył to byś dostał bład o zmiennej $sql.
zapytanie masz w $query a wykonujesz $sql

OSTRZEZENIE: uczciwie cie ostrzegam - jeszcze jedan temat, gdzie nie masz włączonego wyswietlania wszystkich bledów a temat ci zamkne. Zakladasz masowo kolejny tematy, a wystarczy dostosowac się do rad, które nie raz już słyszałeś a naprawdę byś nie miał problemów
Mackos
A nie powinno być:
$results=mysql_query($query) or die('Zapytanie: '.$query.' Blad: '.mysql_error());
andrzejlechniak
No dobra, dobra. Ale mam coś takiego:

1. extract($row);
  2. $prod = "SELECT * FROM products " .
  3. "WHERE products_prodnum='$carttemp_prodnum'";
  4. $prod2 = mysql_query($prod);
  5. $prod3 = mysql_fetch_array($prod2);
  6.  
  7. extract($prod3);

i wywala mi błąd:
extract() expects parameter 1 to be array, boolean given

za cholere nie wiem czemu
Mephistofeles
Pewnie zwróciło ci false.
andrzejlechniak
Nic mi nie wyświetla, mam takie coś:

1. $prod = "SELECT * FROM products WHERE products_prodnum='$carttemp_prodnum'";
  2. $prod2 = mysql_query($prod);
  3. $prod3 = mysql_fetch_array($prod2);
  4. extract($prod3);

i pisze, że mam błąd: extract() expects parameter 1 to be array
nospor
Przecież Mephistofeles ci napisał:
$prod3 = mysql_fetch_array($prod2);
zwraca ci FALSE.
Albo mysql_query zwrocilo blad - NIE WIESZ tego bo nie sprawdzasz....ALBO zapytanie dla zadanych warunków nie zwraca ci żadnego rekordu. Masz AZ dwie opcje do wyboru - SPRAWDZ ktora jest prawdziwa.
andrzejlechniak
Wciąż nie rozumiem tego. Wywala mi błędy. Takie jak wcześniej. Do NOSPORA. Może i masz wiedzę, doświadczenie, ale kiepski z ciebie pedagog, pomocnik, itd. itp..... Na resztę szkoda komentarzy...
nospor
Cytat
Może i masz wiedzę, doświadczenie, ale kiepski z ciebie pedagog, pomocnik,
Aha... i mówi mi to osoba, do której trzeba powiedzieć dokladnie 10 razy "Włącz wyswietlanie wszystkich bledów" by wkoncu ta osoba raczyła właczyc te wyswietlanie.
i mówi mi to osoba, do której trzeba powiedzieć dokladnie 10 razy "wyswietl blad zapytania" by wkoncu ta osoba raczyła wyswietlic blad zapytania. Przykladow moge mnozyc wiecej... Faktycznie, masz racje, ciebie niczego nie naucze - jestem kiepskim pedagogiem.

Co do ostatniego problemu: dostales dwie opcje przyczyny bledu. Napisalem ci jak masz sprawdzić obie (jak nie bezposrednio tu to już wiele razy w innych tematach) a ty znowu piszesz "nie wiem". W ogóle się nie uczysz na problemach i ich rozwiązaniach które dostałes wczesniej. w ogole. Nie osądzaj mnie więc jako nauczyciela - nie masz do tego zadnych podstaw. Nie ty.
andrzejlechniak
Tak na marginesie, przepraszam za moje słowa...
Mackos
blink.gif ten temat jest niewiarygodny ...

A tak na marginesie, to Andrzej nie masz podstaw się czepiać do kogokolwiek na tym forum, bo to jest czysta dobroć serca osób które tu postują, że w ogóle chce im się zawracać głowę Twoimi problemami, więc nie obrażaj a dziękuj za to że ktokolwiek Ci pomaga, to że czasami ciężko zrozumieć przekaz innych, to już trudno, nikt za ręke nie weźmie i nie napisze kodu za Ciebie.
P.S. Nospor jak dla mnie jesteś szarym Gandalfem laugh.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.