Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] odczyt polskich znaków w katalogu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
tr86
Witam,

Mam nazwę katalogu z polskimi znakami np. "Zdjęcia1".

W bazie również przechowuję nazwę katalogu "Zdjęcia1", z którego ma być pobrana zawartość.

Niestety wywala mi błąd, ze względu na polski znak "ę" (robiłem test zmieniając nazwę katalogu na "Zdjecia1", podobnie w bazie danych i wszystko działało poprawnie).

Warning: file(galeria/cat4/Zdjęcia1/886.jpg) [function.file]: failed to open stream: No such file or directory in C:\xampp\htdocs\tb\... on line 451

Dodam, że kodowanie w HTML'u i bazie danych MySQl mam ustawione na UTF-8 i wszystkie znaki wyświetlają się prawidłowo, poza nazwą katalogów z polskimi znakami...

Problem załatwiłoby niewyświetlanie tego błędu, ponieważ pod błędem wszystko wyświetla się poprawnie, ale pytanie jak to uczynić? Jakieś porady? Z góry dziękuję.
Ghost_78
Najlepiej nie uzywac polskich znakow w nazwach plikow i katalogow.
poli25
zmien od razu nazwę na polskie litery, zaoszczedzisz sobie kłopotów
jak wpiszesz sciezke w htmlu do zdjęcia to tez pewnie nie pokaże zdjęcia i zdziwiłbym się gdyby bylo inaczej
tr86
Litera taka jak "Ż" nie sprawia problemu, ale "ą" i "ę" już tak...musi być jakiś sposób na ominięcie tego, bo niestety muszę mieć katalogi z polskimi znakami, chyba że dałoby się zrobić tak, że zmienię nazwę katalogu i wpis w bazie na "Zdjecia1" i żeby dopisać jakiś warunek po tym zamieniający "Zdjecia1" na "Zdjęcia1", żeby potem poprawnie odczytywał....sam nie wiem...

Już sobie poradziłem, ale trochę się nakombinowałem... smile.gif

Zastosowałem funkcje do zamiany i pobrania określonego ciągu znaków.

1. $tekst = "Zdjecia";
  2. $zamiana = str_replace("Zdjecia", "Zdjęcia", $tekst);

i

1. $tekst2 = ''.$wynik[2].'';
  2. $pobranie_nazwy = substr($tekst2, 8, 20);

i potem do wypisania pełnej nazwy katalogu:

1. '.$zamiana.' '.$pobranie_nazwy.'
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.